۲۱ نومبر برابر با روز جهانی تلویزیون است. از این روز در حالی گرامی‌داشت می‌شود که بر اساس آمار نهاد پشتیبان رسانه‌های آزاد افغانستان (نی)، در دو سال پسین بیش از نیمی از رسانه‌های دیداری در کشور، به دلیل مشکلات اقتصادی فعالیت شان را متوقف کرده‌ اند. مسئولان نهاد پشتیبان رسانه‌های آزاد افغانستان، می‌گویند که در دو سال گذشته از میان ۱۴۷ تلویزیون در افغانستان، ۷۷ تلویزیون به دلیل مشکلات اقتصادی فعالیت شان را متوقف کرده‌ اند.

ظریف کریمی، مسئول نهاد پشتیبان رسانه‌های آزاد افغانستان، به سلام‌وطندار می‌گوید: «پس از تحولات سیاسی در کشور، بیش‌تر چالش‌ها در بخش مشکلات اقتصادی و نبود حمایت مالی بوده است. هم‌اکنون ۵۲ درصد رسانه‌های دیداری را با خود نداریم که این رسانه‌ها در مرکز و ولایت‌ها فعال بودند.»

مسئولان برخی از رسانه‌های دیداری که در دو سال پسین فعالیت شان را متوقف کرده اند، هم‌چنان مشکلات اقتصادی را عامل اصلی متوقف‌شدن فعالیت رسانه‌های شان می‌دانند. احمدفهیم انصاری، مدیر بخش خبر تلویزیون خصوصی «نگاه»، می‌گوید که اگر آن‌ها پشتیبانی مالی شوند، فعالیت رسانه‌ی شان را از سر می‌گیرند.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

او می‌‌افزاید: «دو سال است که رسانه‌ی ما نشراتش متوقف شده است؛ عواملش بیش‌تر اقتصادی بود. تلویزیون ما دو ماه بعد از تحولات سیاسی بسته شد، تلویزیون ما حمایت مالی لازم نشد، بودجه نبود؛ حتا تا جایی که معاش ۵۰ تا ۶۰ تن تا کنون سر رییس باقی مانده است. اگر دولت ما را حمایت کند، احتمال دارد نشرات تلویزیون ما را از سر بگیریم.»

مسئولان شماری از رسانه‌های دیداری فعال اما از مشکلات اقتصادی و محدودیت‌های موجود سد راه شان گلایه می‌کنند و به سلام‌وطندار می‌گویند که مشکلات موجود از یک سو کارمندان را نسبت به کار شان بی‌انگیزه کرده و از سویی هم آنان را ناچار به محدودکردن تشکیلات شان کرده است.

قسیم عزیزی، مدیر بخش خبر تلویزیون خصوصی «یک»، در این باره می‌گوید: «رسانه‌های دیداری در حال حاضر با مشکلات اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. رویکرد رسانه‌ها محدود شده است. با توجه به مشکلات سخت اقتصادی که دارند، ناچار شده تشکیلات شان را محدود کرده اند. دولت باید رویکرد حمایت از رسانه‌ها را داشته باشد.»

آزیتا نژند، رییس تلویزیون خصوصی «رسا»، نیز در این باره می‌گوید: «به خصوص رسانه‌های تصویری که تحت مدیریت زنان بوده، بودجه‌ی کافی ندارند؛ رسانه‌ها را حمایت کنند. آزادی بیان که رسانه‌ها باید داشته باشند، رسانه‌ها به آن دست‌رسی ندارند، مانع‌های زیادی است. این نبود بودجه و محدودیت‌ها، دلسردی کارمندان را سبب می‌شود، اعلانات و برنامه‌ها را رسانه‌ها از دست دادند و این روی بخش مالی تأثیرگذار است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

فعالان رسانه‌ای، نیز می‌گویند که رسانه‌ها به ویژه رسانه‎های دیداری در افغانستان، تأثیر مثبت روی ذهنیت‌سازی مردم دارد. عبدالرحمان رحمانی، فعال رسانه‌‌ای، می‌گوید که رسانه‌های دیداری باید بیش‌تر تقویت شوند. «رسانه‌های تصویری تأثیر مستقیم روی ذهنیت‌سازی مردم دارند. دولت باید به مشکلات شان رسیدگی کند. بشر ناگزیر است برای دست‌رسی به اطلاعات در جامعه که مردم مستقیم با یک‌دیگر در ارتباط استند، از جهان اطلاع داشته باشند.»

مسئولان در وزارت اطلاعات‌وفرهنگ اما از پشتیبانی‌ همه‌جانبه‌ی حکومت از رسانه‌ها، سخن می‌زنند. حیات‌الله مهاجر فراهی، معین امور نشراتی وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، در این باره می‌گوید: «ما تلاش کرده‌ایم و با وزارت مالیه دیدارهایی داشته‌ایم که باید در بخش مالیه و برق و باقیات، به رسانه‌ها تخفیف بدهند. مشکلات است و این را درک می‌کنیم و اراده داریم که مشکلات حل شود.»

گفتنی است که در بیش از دو سال پسین، نه تنها رسانه‌های دیداری؛ بل شمار بسیاری از رسانه‌ها در افغانستان فعالیت شان را متوقف کرده اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: