در حالی که بیشتر نیروی کار جوان افغانستان از بیکاری رنج میبرد؛ اما شماری از این جوانان در سالهای پسین برای ایجاد منبع درآمد خوب، به کار آنلاین رو آورده اند.
سلاموطندار در این گزارش با ۱۵ جوانی در کابل گفتوگو کرده است که در سالهای پسین به کار آنلاین رو آورده اند. این جوانان، میگویند که کار آنلاین، نوید خوبی برای مردم است و با این روش، کاسبان میتوانند در زمان کم و با سرمایهی اندک، درآمد بیشتری داشته باشند.
حامد، باشندهی کابل که از یک سال به این سو سرگرم کار در بازار سهام است، میگوید که تبلیغات کار آنلاین در شبکههای مجازی و سودمندی آن، سبب شده است که به این سمت کشانده شود.
او میافزاید: «خودم در بخش کار آنلاین در بخش تریدینگ هستم و من در بخشهای آمازون هم معلومات پیدا کردهام و تریدینگ یعنی تجارتگری. تجارتگری در بازارهای سهام، تجارت در بخشهای دیجیتل که خودم مصروف بازار فارکس یا تجارت تریدینگ هستم. من با سرمایهی کم آغاز کردم و حالا اگر میلیاردر نشدهام؛ اما به اندازهای رشد کردهام که نیاز نمیبینم کار فیزیکی کنم.»
تبسم همدرد که لباسهای دستدوز خود را به گونهی آنلاین میفروشد و احمدولی رحیمی، کارمند شرکت آمازون، میگویند که کار آنلاین میتواند در زودترین فرصت فرد را به استقلالیت مالی برساند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
تبسم همدرد که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی وظیفهی خود را از دست داده بود، در بارهی روآوردنش به بازار کار آنلاین میگوید: «یکی از دلیلهایی که به کار آنلاین رو آوردم، این است که بعد از سقوط جمهوری و بیکاری در کشور و همچنان منع زنان از کارها، یکی دیگر از انگیزههایم بود که شکست را نپذیرم و کار را آغاز کردم. با سرمایهی کم آغاز کردم؛ اما حالا بیشتر شده است و خوبی که دارد، این است که در هر مکانی باشیم، کار میتوانیم. بیشترین فعالیت من در بخش بازاریابی و فروش لباسهای دوختهشده توسط خودم است.»
احمدولی رحیمی نیز که پس از رویکارآمدن امارت اسلامی وظیفهی خود را از دست داده بود، در بارهی روآوردنش به بازار کار آنلاین میگوید: «مدت یک سال میشود که کاروبار آنلاین را انجام میدهم. در نخست من با شناختن کاروبار آنلاین و شناختن سهولتهای آنلاین و یک جهان بزرگ از کاروبار آنلاین و همچنان سهولتهای بیش از حد آن و مفاد آن انگیزه گرفتم که کاروبار آنلاین را شروع کنم. در آغاز من با یک هزار دالر شروع کردم و با زحمتهای شبانهروزی ما سرمایهی ما تا ۱۵ هزار دالر آمده است. من همچنان در بخش آمازون، تجارت آمازون کار میکنم و کار عالی است و من راضی هستم.»
آنهایی که سرگرم کار آنلاین اند، میگویند که کار در این بخش سبب میشود که به سادگی در جهانی که به دهکده بدل شده، با بخشهای مختلف آن ارتباط برقرار کرده و از آن به سودزایی رسید. آنهایی که در افغانستان سرگرم کار آنلاین اند، کندی و کیفیت پایین خدمات اینترنتی را از مهمترین مشکلات شان عنوان میکنند.
وحیده تیموری، بازاریاب وسایل بهداشتی، برای رفع این مشکل و بهترشدن بازار کار آنلاین در افغانستان، از حکومت سرپرست میخواهد که جوانان را در این بخش تشویق و از آنها پشتیبانی کند. «مشکل اساسی در کشور ما اینترنت است که به گونهی درست کار نمیدهد و به خاطر رفع چالشها، خواهان همکاری مسئولان و حکومت هستیم تا ما به گونهی درست کار کنیم.»
کارشناسان مسائل اقتصادی، روآوردن جوانان در افغانستان به بازار کار آنلاین را، گامی مثبت و نوید خوبی برای نوینشدن اقتصاد افغانستان میدانند. زکریا حیدری، کارشناس مسائل اقتصادی و استاد دانشگاه کابل، میگوید که جوانان توانسته اند با سرمایهی اندک به کار آنلاین رو بیاورند؛ چیزی که میتواند میزان بیکاری را کاهش دهد.
این کارشناس میافزاید: «ما از طرف دولت چنین ابتکاراتی نداشتیم که برای این جوانان زمینهسازی و شرایط را برای آنان فراهم میکردند؛ اما باز هم جوانان خود خلاقیت و ابتکار عمل کردند و در سطح ملی کارهایی کردند؛ سیستمهایی را ایجاد کردند تا شغلی برای خود بسازند و از آن طریق کسب درآمدی داشته باشند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
زکریا حیدری اما تأکید میکند که برای بیرونشدن از اقتصاد سنتی افغانستان به سمت اقتصاد مدرن که یکی از شاخصههای آن تجارت آنلاین است، به تعهد دولت به عنوان نهاد تصمیمگیرنده نیاز است. «چیزی که مهم است، تعهد است. تعهد در ارگانهای تصمیمگیرنده که معمولاً دولت است، اول یک تعهد به وجود بیاید تا برویم به سوی اقتصاد مدرن. ادارهها مسئولیتپذیر باشند، ابتکار کنند و سهولتها را به جوانان فراهم کنند تا بتوانیم از اقتصاد سنتی به سوی مدرنشدن برویم.»
در سوی دیگر، نصیراحمد خان، مشاور تخنیکی معینیت امور جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ، میگوید که از دو سال به این سو، برنامههای آموزشی زیادی برای آگاهیدهی در بارهی کار آنلاین از سوی این وزارت در هفت زون افغانستان برگزار شده است.
او میافزاید: «ما تا کنون بیش از ۱۵۰۰ جوان را در این بخش آموزش دادهایم که عاید اینها در حدود ۵۰ هزار دالر است که از ولایتهای مختلف و از زونهای مختلف هستند.»
مشاور تخنیکی معینیت امور جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ، تأکید میکند که از طریق آنلاین میتوان برای میلیونها جوان زمینهی کار را ایجاد کرد. «مؤثریت کاروبار آنلاین زیاد است؛ چون در شرایط فعلی نه دولت و نه هم سکتور خصوصی ظرفیت این را دارند که به دهها هزار جوان مسلکی و فارغ از پوهنتون/دانشگاه خدمات ارائه کند یا آنان را جذب کند؛ اما از طریق کار آنلاین به میلیونها جوان میتوان کار ایجاد کرد.»
کار آنلاین که هنوز در کشورهایی مانند افغانستان گسترش نیافته است، برای ایجاد سهولت، جلوگیری از تلفشدن وقت و بهدستآوردن درآمد بیشتر، به راه انداخته میشود.