پس از فرار محمداشرف غنی، رئیس‌جمهور پیشین کشور و فروپاشی دولت او در بیست‌وچهارم اسد/مرداد ام‌سال، نیروهای امارت اسلامی وارد کابل شدند و امارت اسلامی کامل به افغانستان مسلط شد. اکنون با گذشت بیش از دو ماه از فرار محمداشرف غنی، شماری از شهروندان کشور او را «بابا» می‌خوانند.

روز دوشنبۀ هفتۀ جاری پس از پیروزی تیم ملی کریکت کشور در برابر تیم ملی سکاتلند در نخستین رقابت جام جهانی ۲۰ آورۀ کریکت، محمداشرف غنی با پخش پیامی در فیس‌بوک خود این پیروزی را به مردم افغانستان تبریک گفت.

بررسی سلام‌‎وطندار از دیدگاه‌های کاربران این شبکۀ اجتماعی که پای پیام اشرف غنی نوشته‌اند، نشان می‌دهد که بیش از نیمی از کاربران از پیام تبریکی غنی استقبال کرده‌اند، آنان با تحسین اظهارات رئیس‌جمهور پیشین دربارۀ پیروزی تیم ملی کریکت، در پای پُست او نوشته‌اند که کمی او احساس می‌شود.

آنان با استفاده از واژه‌هایی مانند «بابا» و «رهبر قلب‌ها» با آرزوی دوام جمهوریت و ماندن اشرف غنی در افغانستان از او خواسته‌اند که دوباره به کشور برگردد. یکی از کاربران نوشته است: «در نبود شما هیچ سببی برای تجلیل نیست، هیچ کسی نیست که برای روحیه‌دادن به قهرمانان به آنان تماس بگیرد.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

در عین حال، شمار دیگری از کاربران واکنش‌های تندی در برابر این پیام اشرف غنی داشته‌اند. بیش‌تر کسانی‌ که از او انتقاد کرده و دیدگاه منفی در پای این پُست نوشته‌اند، آگاهان سیاسی، فعالان مدنی یا خبرنگاران‌اند.

آنان اشرف غنی را عامل وضعیت کنونی افغانستان عنوان کرده و گفته‌اند که فساد و سیاست‌های ناکام او کشور را برای شهروندان به دوزخ مبدل کرده است. این کاربران اشرف غنی را متهم کرده‌اند که ملت را به سرنوشت مبهم و تاریک دچار کرده است و تاریخ این خیانت را هرگز فراموش نمی‌کند.

سیدباقر محسنی، آگاه سیاسی می‌گوید که شهروندان افغانستان توقع داشتند اشرف غنی بحران را به موقع مدیریت می‌کرد و برای دفاع از کشور و انجام رسالت خود، در کنار آنان می‌ایستاد. او می‌گوید که مردم افغانستان در زمان حاکمیت او نیز دل‌خوشی از او نداشتند و فرار او، نفرت را در برابرش بیش‌تر از پیش کرده است.

آقای محسنی می‌افزاید: «آقای غنی اگر کاری می‌تواند بکند، سکوت کند و بر زخم این مردم نمک نپاشد و کنار بکشد از سیاست و از تأثیرگذاری روی شرایط سیاسی افغانستان.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

شماری از جامعه‌شناسان با آن‌که ابراز نظر از سوی اشرف غنی دربارۀ فعالیت‌های ورزشی و دیگر مسایل ملی را به‌عنوان افغان حق او می‌دانند؛ اما تأکید می‌کنند که اشرف غنی ممکن در پی ایجاد فرصت‌ها و فضایی برای ارتباط با مردم افغانستان باشد و با حضورش در این فضا محبوبیت ازدست‌رفته‌اش را دوباره به‌دست آورد.

ضیاءالحق شمس، جامعه‌شناس به این باور است که سیاست‌گران از توانایی بالایی برای استفاده از موقعیت‌هایی که برای شمار بسیاری از عوام احساس‌برانگیز و قابل قضاوت باشد، برخوردار اند. به گفتۀ او، اشرف غنی نیز که خواهان حفظ جای‌گاه قبلی‌اش در میان مردم افغانستان است، از چنین فرصت‌ها استفاده می‌کند و استقبال نیز می‌شود.

آقای شمس تصریح می‌کند: «بازی‌ها و هنرها را به نگاه ابزاری و نگاه قابل استفاده از احساسات مردم و قضاوت‌ها و نظرات مردم و مواضعی که مردم با خود دارد، از او قابلیت استفاده بر سیاسیون بسیار بالاست. به او دلیل، یک سیاست‌مدار می‌خواهد در مواردی نظر بدهد که تعداد زیادی از مردم نظر دارند و در او فضا شریک استند.»

تیم ملی کریکت کشور در نخستین بازی‌اش در برابر تیم ملی اسکاتلند در رقابت‌های جام جهانی ۲۰ آوره، توانست با تعیین ۱۹۱ امیتاز هدف بر تیم حریف، با تفاوت ۱۳۰ دوش به پیروزی برسد. این پیروزی واکنش‌های شماری از مقام‌های دولت پیشین، چهره‌های سیاسی و نیز مقام‌های کشور پاکستان را به هم‌راه داشت.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: