یافتههای یک نظرسنجی تازه که توسط مؤسسۀ نظرسنجی آمریکایی «گالوپ» انجام شده است، نشان میدهد که افزایش فقر در افغانستان، شهروندان این کشور را در شرایطی قرار داده است که ۹۴ درصد آنان، وضعیت زندهگیشان را رنج میپندارند.
براساس این نظرسنجی، ۷۵ درصد شهروندان افغانستان قادر به تهیۀ غذای مورد نیازشان نیستند و ۵۸ درصد آنان سرپناه مناسبی برای ادامۀ زندهگی ندارند. طبق یافتههای گالوپ، زنان بیشتر از مردان متحمل این رنج شدهاند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، امروز در توییترش نوشته که یک رسانۀ غربی بهنام گالوپ ادعا کرده است که ۹۴ درصد از شهروندان افغانستان در «عذاب» بهسر میبرند. مجاهد یافتههای نظرسنجی مؤسسۀ گالوپ را پروپاگاند میخواند و آن را رد میکند.
او گفته که اکنون جنگ و تلفات در کشور به پایان رسیده است و مردم در صلح و امنیت زندهگی میکنند. به گفتۀ ذبیحالله مجاهد، مشکلات اقتصادی از پیش در کشور وجود داشت؛ اما امارت اسلامی اکنون برای جلوگیری آن تلاش میکند.
این در حالیست که پس از تسلط امارت اسلامی بر افغانستان، میزان بیکاری افزایش یافته و این امر به فقر دامن زده است. محمدآصف، یکی از باشندهگان کابل که پیش از این در یکی از ادارههای دولتی کار میکرد، اکنون به کفاشی روی آورده است. او شرایط کنونی زندگیاش را نگرانکننده عنوان میکند.
در همین حال، شماری از جامعهشناسان به این باور اند که نبود ساختار و نظام سیاسی، به توسعۀ اقتصادی کشور صدمه زده و این امر فقر و بهدنبال آن رنج را افزایش داده است.
منیژه بهره، استاد دانشگاه و جامعهشناس، به سلاموطندار میگوید: «یکی از مؤلفههای تأثیرگذار در شکست اقتصادی، تغییر نظام سیاسی است، به این معنا که ما با نظام سیاسی شکننده مواجه هستیم که هیچ فرمول خاص برای توسعۀ اقتصادی ندارند و بیشتر از هر کسی دیگر مردم از این ناحیه متأثر میشوند.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
شرفالدین عظیمی، یک تن از روانشناسان، نیز به این باور است که فقر به بیشترشدن رنج و ابتلای افراد به بیماریهای روحی و روانی میانجامد.
گزارش مؤسسۀ نظرسنجی گالوپ نخستین نگرانی دربارۀ وضعیت اسفبار شهروندان افغانستان نیست، پیش از این نیز شماری از نهادهای بینالمللی زندهگی شهروندان افغانستان را در چند ماه پسین، وخیم خوانده بودند.