شماری از کشاورزان در جوزجان، میگویند که به دلیل خشکسالیهای پیهم و نبود بارندگی، متضرر شده اند.
آنها، میافزایند که نبود بارندگیهای موسمی و کمبود آب و همچنان آفتهای گیاهی، کشتزارهای گندم آبی و غیرآبی را در این ولایت، از بین برده است.
کشاورزان در جوزجان، به سلاموطندار میگویند که تا کنون از سوی حکومت و نهادهای همکار در زمینهی کشاورزی، هیچ گونه کمکی دریافت نکرده اند.
فخرالدین ۴۵ساله، کشاورز در جوزجان، میگوید که در ۵۰ جریب زمین غیرآبیاش ۲۰۰ سیر گندم کاشته است و امسال، برای آمادهسازی زمینش و خرید بذر گندم، حدود ۴۰۰ هزار افغانی هزینه کرده بود؛ اما حتا به اندازهی نصف این هزینه هم محصول به دست نیاوره است.
او که تنها نانآور خانوادهی نُهنفرهاش است، میافزاید: «دهقانی میکنم و ۲۰۰ سیر گندم کاشتهام. ۱۰۰ سیر گندم هم نگرفتهام. از امارت اسلامی میخواهم که کمک کند. خشکسالی است و چیزی هم ندارم. گندم را از بازار خریدهام و یک لک/۱۰۰ هزار افغانی قرضدارم. هشت-نُه نفر نانخور هستیم و خودم تنها هستم.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، شماری از دامداران در جوزجان، میگویند که به دلیل خشکسالیهای پیهم، بهای خوراک مواشی نیز افزایش یافته و آنها توان تهیهی آن را ندارند و ناچار اند که مواشی شان را به بهای کمی بفروشند.
به گفتهی دامداران، پیش از این هر رأس گوسفند ۱۰ تا ۱۲ هزار افغانی و هر رأس گاو ۷۵ تا ۸۰ هزار افغانی فروخته میشد؛ اما اکنون بهای آنها کاهش یافته است.
شکرالله که از ۱۴ سال به این سو سرگرم دامداری است، میگوید ارزش مواشیاش که یک میلیون افغانی بود، اکنون به ۵۰۰ هزار افغانی کاهش یافته است.
او میافزاید: «مال را به خاطر فروش به بازار آوردهایم. خشکسالی است و هیچ کس هم نمیگیرد. مالهای پنچ-شش هزار افغانی را دو یا سه هزار افغانی میگیرند. کاه و علف نیست. چیزی نیست که آوردهایم به فروش میرسانیم. مجبوریم. آرد و خوراک حیوانات را میگیریم.»
کشاورزان و مالداران در جوزجان، همچنان مدعی اند که نهادهای مسئول در راستای توزیع بذرهای اصلاحشده، کود کیمیاوی و علوفهی حیوانی، «دوگانه عمل میکنند و کمکها به افراد مستحق نمیرسد.»
شماری از کارشناسان امور کشاورزی و دامپروری، میگویند که باید برای کشاورزان و مالداران در جوزجان، برنامههای حمایتی از سوی حکومت و نهادهای کمککننده وجود داشته باشد.
عبدالرشید، کارشناس امور کشاورزی و دامپروری، میگوید: «از هر سو هم بخش مالداری و هم دهقانان متضرر شده اند. قسمی که پیشبینی میشود، وضعیت بهتر نمیشود؛ اما باز هم امیدواریم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری جوزجان، با تأیید این موضوع، میگویند که برای پشتیبانی از کشاورزان و مالداران در این ولایت، برنامههایی را روی دست دارند و به زودی عملی خواهند کرد.
عبادالله انصار، رییس زراعت، آبیاری و مالداری جوزجان، میگوید: «مردم جوزجان خیلی متضرر شده اند که تقریباً یک هزار و ۱۰۰ مواشی در این ولایت زیر خطر قرار دارند. سه سال میشود که به دلیل خشکسالی، مالداران و کشاورزان در پریشانی به سر میبرند و آب زراعتی هم ندارند.»
گفتنی است که جوزجان در شمال کشور، یکی از ولایتهای زراعتی است که بیشتر باشندگان آن از طریق کشاورزی و مالداری هزینههای زندگی شان را تأمین میکنند.