یافته‌های یک مطالعۀ جدید نشان می‌دهد، افراد مسنی که با دشواری به خواب می‌روند یا کسانی که بیدرای مکرر شبانه را تجربه می‌کنند، در معرض خطر بالای ابتلا به زوال عقل یا مرگ زودرس قرار دارند.

ربیکا روبینز، نویسندۀ این گزارش و استاد در دانشکدۀ پزشکی دانشگاه هاروارد که متخصص بررسی‌های مربوط به خواب نیز است، می‌گوید: «نتایج این تحقیق به دانش موجود در مورد اهمیت نقش خواب کمک می‌کند. خواب شبانه و هر شب در کاهش خطر درازمدت که سبب کاهش ادراک ما می‌شود، نقش مهم دارد.»

متخصصان می‌گویند که ارتباط میان خواب، زوال عقل و مرگ زودرس به‌ویژه در مورد عادت خواب مردم سراسر جهان نگران‌کننده است. به گفتۀ جامعۀ خواب جهانی، محرومیت از خواب، سلامت بیش از ۴۵ درصد جمعیت جهان را تهدید می‌کند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

بسته به سن ما، هر کدام باید هر شب میان ۷ تا ۱۰ ساعت بخوابیم. اما براساس مرکز پیش‌گیری و کنترل بیماری‌های آمریکا، یک‌سوم آمریکایی‌ها به اندازۀ کافی نمی‌خوابند. مرکز پیش‌گیری و کنترل بیماری‌ها این مسأله را «مشکل بهداشت عمومی» می‌نامد؛ زیرا اختلال در خواب با خطر بیش‌تری از جمله دیابت، سکته، بیماری‌های قلبی عروقی و زوال عقل هم‌راه است.

بالاترین خطرها

این مطالعه که به تازه‌گی در نشریۀ تحقیقات خواب منتشر شده است، داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط  مطالعۀ ملی سلامت و روند پیری یا NHATS را تجزیه و تحلیل می‌کند. این داده‌ها براساس مصاحبه‌های حضوری سالانه با ۶ هزار و ۳۷۶ شش تن شرکت‌‌کننده انجام شده است. در مطالعۀ جدید داده‌های میان سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸ با تمرکز بر افرادی که در دستۀ پُرخطرترین‌ها قرار دارند (افرادی که می‌گفتند بیش‌تر شب‌ها یا تقریباً هر شب مشکل خواب دارند)، آزمایش شد و گزارش‌ها دربارۀ مشکلات خواب شرکت‌کننده‌گان با پیشینۀ پزشکی هر فرد مقایسه شد.

از آن‌جایی که مطالعۀ NHATS داده‌های مربوط به خواب را به گونۀ سالانه جمع‌آوری کرده است، مطالعۀ جدید به‌جای ارایۀ یک نتیجۀ کلی، توانست کل مشکلات خواب را برای هر شخص در طول هشت سال بررسی کند. روبینز می‌گوید که این نقطۀ قوت این مطالعه بود؛ زیرا سلامت خواب در طول سال می‌تواند با فراز و فرود هم‌راه باشد.

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

روبینز می‌گوید: «ما یک ارتباط قوی میان دشواری‌های متناوب در خواب و بیداری شبانه و زوال عقل و مرگ زودرس که دلیل آن هرچه می‌تواند باشد، پیدا کردیم. حتی پس از آن‌که مواردی مانند افسرده‌گی، جنس، درآمد، تحصیلات و شرایط مزمن را در نظر گرفتیم، نتیجه همان بود.»

براساس یافته‌های این مطالعه، افرادی که بیش‌تر شب‌ها در به خواب‌رفتن مشکل دارند، حدود ۴۴ درصد با خطر مرگ زودرس که دلیل آن هر چه باشد، روبه‌رو اند. کسانی که گفته‌اند معمولاً شب‌ها بیدار می‌شوند و برای دوباره به خواب‌رفتن با مشکل روبه‌رو می‌شوند، با خطر مرگ زودرس حتی بالاتر (خطر ۵۶ درصد) روبه‌رو اند.

خطر ابتلا به زوال عقل مشابه با خطر مرگ زودرس بود. افرادی که گفته بودند به‌طور معمول دشواری‌های به خواب‌رفتن را تجربه کرده‌اند، ۴۹ درصد با خطر ابتلا به زوال عقل روبه‌رو اند. در حالی که افرادی بودند که معمولاً وقتی شب‌ها از خواب بیدار می‌شدند و در به خواب‌رفتن دوباره با دشواری مواجه‌اند، با خطر ۳۹ درصدی ابتلا به زوال عقل روبه‌رو هستند.

روبینز می‌گوید: «ما ۵۶ درصد افزایش خطر ابتلا به زوال عقل و ۸۰ درصد خطر مرگ‌و‌میر ناشی از هر دلیل را در طول ۸ سال در میان کسانی که تجربۀ دشواری در به خواب‌رفتن و بیدارشدن از خواب را تجربه کرده‌اند، دریافتیم.»

چه‌ کار باید بکنیم؟

دانش پزشکی تاکنون هیچ درمانی برای زوال عقل پیدا نکرده است، اما مواردی وجود دارد که با رعایت آن‌ها می‌توانید خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

متخصصان می‌گویند که کشیدن سیگار را متوقف کنید و در نوشیدن زیاده‌روی نکنید، رژیم غذایی متعادل داشته باشید و ورزش را فراموش نکنید. به لحاظ روانی فعال باقی بمانید و فشار خون و سطح کلسترول‌تان را همیشه چک کنید. این موارد راه‌های خوبی برای سالم‌نگه‌داشتن مغز و بدن به‌شمار می‌روند.

علاوه بر این، با آموزش مغز برای خواب بهتر، می‌توانید با هر اختلال در خواب مقابله کنید. متخصصان این روش را «بهداشت خواب» می‌نامند و پیشنهاد می‌کنند که یک زمان‌بندی برای خواب با آرامش می‌تواند مفید باشد و چنین برنامه‌‌یی می‌تواند دربرگیرندۀ دوری از تلویزیون، گوشی‌های هوش‌مند و وسایل ساطع‌کنندۀ نور یک یا دو ساعت پیش از خواب باشد.

از دیگر نکاتی که می‌توان به آن‌ها اشاره کرد، داشتن تخت و بالشت راحت، خنک‌نگه‌داشتن اتاق خواب، ساکت و تاریک‌بودن اتاق خواب و اجتناب از مصرف کافئین و الکل چند ساعت پیش از خواب است.

هرکاری می‌کنید، خود را از خواب محروم نکنید. اگر این نکات را رعایت کردید و به آرامش نرسیدید یا وضعیت خواب‌تان بدتر شد، حتمی به پزشک‌تان یا به متخصص خواب مراجعه کنید.

منبع: سی‌ان‌ان

برگردان: علی احمدی

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: