بررسیها نشان میدهد که حجم بیشتر کووید ۱۹ با انتقال نوع جدید آن رابطۀ مستقیم دارد؛ به هر میزان که حجم ویروس بیشتر باشد، «بی ۱۱۷»، زودتر و آسانتر به افراد منتقل میشود.
بررسیها حاکی از آن است که نوع جهشیافتۀ کووید ۱۹، در انتقال از نوع نخست خود پیشی دارد.
بی ۱۱۷، نوع جهشیافتۀ کووید ۱۹ در نتیجۀ بررسی چهگونهگی افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در کنتِ بریتانیا در دوران قرنطین کشف شد. دانشمندان در این زمان یافتند که ویروس کووید ۱۹ در جامعه دو نوع شیوع دارد؛ نوع نخست کاهش یافته، اما نوع دوم به همان سرعت در حال شیوع است.
آزمایشگاههایی در لندن و منچستر به شواهدی در مورد نوع جدید و تغییریافتۀ کووید ۱۹ در نمونههای تنفسی دست یافتند. در همین زمان بود که کنسرسیوم ژنومیک بریتانیا در مورد بی ۱۱۷ و سرعت انتقال آن زنگ خطر را کلید زد.
داکتر مایکل کید، عضو آزمایشگاه صحت بیرمنگهام و تیمش در مجموع ۶۴۱ نمونه را بر اساس نشانههای بیماران تحلیل کردند و در میان آنها به شواهدی در مورد بی ۱۱۷ دست یافتند. حدود ۳۵ درصد بیمارانی که به ویروس بی ۱۱۷ مبتلا شده بودند، سطح ویروس در نمونههایشان نسبت به ۱۰ درصد بیمارانی که به نوع تغییریافته ویروس مبتلا نبودند، بالاتر بود.
آقای کید میگوید: «به نظر میرسد که بیماران مبتلا به نوع تغییریافته دارای بار ویروسی بالاتری است و به سادهگی به دیگران منتقل میشود.» او میگوید که این دادهها مقدماتی بوده و پیش از نتیجهگیری قطعی نیاز است تا شواهد بیشتری گرداوری شود.
دانشمندان میگویند، آنها در مورد این که بی ۱۱۷ از مزیت انتقال برخودار است، اطمینان زیادی دارند و مطالعۀ مدلسازیشده محققان دانشکده بهداشت و طب لندن براورد کرده است که قابلیت انتقال نوع تغییریافتۀ ویروس کرونا حدود ۵۶ درصد بیشتر از نوع قبلی است.
چرایی سرعت انتقال بیشتر نوع تغییریافتۀ ویروس میتواند ناشی از عوامل متعدد باشد. اگر میزان عفونت نوع تغییریافته بیشتر باشد، عامل بیماریزا برای انتقال به بدن میزبان، به تعداد کمتر ذرات ویروسی نیاز دارد. احتمال دارد این ویروس سریعتر در مجاری تنفسی تکثیر شود، یا افراد را برای مدت طولانیتر عفونی کرده و احتمال انتقال ویروس را در آنها بیشتر کند.
کید میگوید، «دقیقاً این که چهگونه نوع تغییریافتۀ ویروس به بار بالای ویروسی میرسد، پرسش بزرگ دیگریست.» او میافزاید، برای درک اساس بیولوژیکی مزیت انتقال این ویروس نیاز به تأیید آزمایشگاه است. او میگوید: «مانند قطعات موجود در ارۀ برقی ما به شواهد دیگری نیاز داریم و من فکر میکنم این مطالعه اهمیت دارد –هرچند این مطالعه ابتدایی است و نیاز به تکرار دارد- این نوعی توضیح است در مورد چرایی این ویروس و این که احتمالاً توانایی انتشار آن سادهتر باشد. زیرا بیماران مبتلا به این ویروس عفونت بیشتری دارند.»
دادههای ابتدایی نشان میدهد که نوع ویروس تغییریافته در بریتانیا باعث افزایش بیماری در افراد نشده و احتمال عفونت مجدد یا مرگ را افزایش نمیدهد. با این حال، بالابودن میزان انتقال بدون کنترل دقیق میتواند به مرگ منجر شود.
منبع: گاردین
برگردان: علی احمدی