هوش مصنوعی به عنوان یکی از شاخههای پیشرفته و جذاب علوم فنآوری، در سالهای پسین توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این فنآوری که به شبیهسازی هوش انسان در ماشینها میپردازد، به طور گسترده در جهان امروزی در حال گسترش است و توسط بسیاری از جوانان در بخشهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
سلاموطندار برای بررسی کاربرد هوش مصنوعی میان جوانان، با ۲۰ جوان شامل ۱۰ پسر و ۱۰ دختر در کابل گفتوگو کرده است. نتیجهی این گفتوگوی سلاموطندار نشان میدهد که این جوانان از هوش مصنوعی بیشتر برای کارهای شان و آموزش استفاده میکنند.
از میان این گفتوگوشوندگان، هشت تن برای پیشبرد کارهای شان و ۱۲ تن برای ایجاد سهولت در حوزهی آموزشوپرورش از این ابزار بهره میگیرند.
عبدالرئوف رحیمی، دانشجوی دانشکدهی اقتصاد که برای ایجاد سهولت در حوزهی تحصیلی خود از هوش مصنوعی کار میگیرد، میگوید: «از هوش مصنوعی میشود در بخشهای مختلف استفاده کنیم؛ مثلاً رشتهی من اقتصاد است و بیشتر موارد اقتصادی را در هوش مصنوعی جستوجو میکنم و بعضی اوقات مخففاتی که وجود دارد، همان را به گونهی مکمل به من میکشد. خودم هم بعضی اوقات از نوع چتجیپیتی استفاده میکنم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سیدانور، دانشجوی دانشکدهی انجنیری/مهندسی، نیز برای ایجاد سهولت در حوزهی تحصیلی خود از هوش مصنوعی کار میگیرد. او میگوید: «مزایای آن این است که پاسخگو به تمام چراها، چهگونهها و چهوقتها است و یک مرجع معلوماتی خیلیها جامع که در هر بخش باشیم، با ما همکاری میکند. بلی، من استفاده کردهام و زیادتر در بخشهای مسائل انجنیری بوده و بعضی وقتها در بخشهای اطلاعاتی ازش کار گرفتهام.»
احمد، جوانی که کارهای گرافیکی میکند، نیز از کسانی است که برای بهبود کار خود از هوش مصنوعی بهره میبرد. او میگوید که هوش مصنوعی یک دستیار خوب در بخش کاریاش است. «هوش مصنوعی یک دستیار خوب میتواند به استفادهکنندهی آن باشد و نوع چتجیپیتی آن میتواند یک دستیار خوب باشد و سایتهای دیگر هوش مصنوعی است که در هر بعد میتواند کمککننده باشد؛ مثل گرافیک، سایتهای آنلاین تریدینگ و سایتهایی که محتوا تولید میکنند.»
یادگیری زبانهای مختلف، دریافت مشاوره و سرگرمی، از دیگر کاربردهای هوش مصنوعی میان جوانان گفتوگوشونده است.
زهرا، باشندهی کابل، در این باره میگوید: «من یک سال میشود که از هوش مصنوعی استفاده میکنم و در بخشهای ترجمه، حل پرسشهای درسی و بهدستآوردن معلومات و یادگیری زبانهای خارجی مثل انگلیسی استفاده میکنم.»
دیبا، دیگر باشندهی کابل، نیز در این باره میگوید: «یک سال میشود که با هوش مصنوعی آشنا هستم و من در بارهی ارائهی مشاوره، پاسخگویی به پرسشها و ارائهی مقالهها از آن استفاده میکنم و از نوع GPT-4 کار میگیرم.»
استفاده از این ابزار فنآوری نگرانیهایی را نیز به همراه دارد. بهدستگرفتن دنیای فنآوری، واردشدن به حریم خصوصی، تنبلکردن انسانها و کاهش بسترهای کاری به انسانها، از نگرانیهای عمدهی استفادهکنندگان این ابزار است.
زهره بگراموال، میگوید: «نگرانی عمدهام از هوش مصنوعی این است که در آینده ممکن است بسیاری از شغلها از بین برود و همچنان اگر همیشه به هوش مصنوعی تکیه کنیم، شاید خلاقیتهای خود ما کاهش پیدا کند و اطلاعات شخصی ما که به هوش مصنوعی وارد کنیم، شاید به حریم خصوصی ما دست پیدا کند.»
شیرزاد، نیز در این باره میگوید: «این باعث میشود که زیادتر مردم تنبل شوند و زیادتر به هوش مصنوعی تکیه میکنند و تمام کارهای خود را توسط آن انجام میدهند. این باعث میشود وقتی که بعدها هوش مصنوعی استفادهی رایگانبودن آن تمام شود، این شخص تنبل شود و کار خود را نتواند انجام دهد.»
با این حال، کارشناسان حوزهی فنآوری، میگویند که هوش مصنوعی در آینده ممکن است تا اندازهای در بخشهای ویژه به جای انسان کارایی داشته باشد؛ اما به دلیل نداشتن قدرت تفکر و تعقل همانند انسان، هوش مصنوعی و دیگر ابزارهای فنآوری نمیتوانند رقیب انسانها شوند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
محمدموسا محمدی، کارشناس فنآوری معلوماتی، میگوید: «سوءتفاهمهایی که از این ابزار وجود دارد و مردم فکر میکنند که شاید هوش مصنوعی درک و تفکر بتواند یا جایگاه انسانها را بگیرد، تا کنون میتوانیم بگوییم که این سوءتفاهمها غلط است و هوش مصنوعی هیچ درک و احساسی ندارد و قدرت تفکر را ندارد و هیچ وقت جایگزین انسان شده نمیتواند. انسان تفکر دارد و هوش مصنوعی تفکر ندارد. انسان میتواند از خود یک چیزی بسازد و اختراع کند؛ اما هوش مصنوعی نمیتواند.»
در همین حال، مسئولان در وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، از راهاندازی برنامههای آگاهیدهی و استفاده از فنآوری جدید مانند هوش مصنوعی در کابل و ولایتها خبر میدهند.
عنایتالله الکوزی، سخنگوی این وزارت، میگوید: «وزارت مخابرات اکنون تلاش میکند که مردم و جوانان را در استفاده از ابزارهای فنآوری مانند هوش مصنوعی آگاهیدهی کند و اکنون بیشتر شهروندان هم از نوع چتجیپیتی برای کارها و کمک به حوزهی آموزشوپرورش شان بیشتر استفاده میکنند.»
گفتنی است که هوش مصنوعی به عنوان شاخهای از علوم کمپیوتری است که به شبیهسازی هوش انسان در ماشینها گفته میشود که از نیم دهه به این سو در دنیای فنآوری ظهور و به گونهی خیلی سریع رشد کرده است و استفادهکنندگان بسیاری در کشورها دارد.