عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی با انتقاد تند از هیأت گفتوگوکنندۀ طالبان میگوید، بهانهتراشیهای این هیأت سبب تأخیر در آغاز دور دوم گفتوگوها شده است.
آقای عبدالله امروز (جمعه، ۱۷دلو/بهمن) در اعلامیهیی میگوید که هیأت طالبان با بهانهتراشیهای ناموجه و دلایل و انگیزههای نامعقول سبب تأخیر در آغاز دور دوم گفتوگوها در دوحه شده است.
او میافزاید که هیأت طالبان به جای بحث و گفتوگو روی قضایای اصلی، پایان جنگ و خشونت، مسلمانکشی و کاهش درد و آلام مردم، سرگرم سفرها و بحثهای حاشیهیی است.
هیأتهای طالبان به تازهگی به ایران و مسکو سفر کردهاند.
رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی میگوید که همزمان با بهانهتراشی در آغاز گفتوگوها، جنگجویان طالبان به جنگ و خشونت علیه مردم افغانستان ادامه میدهند.
آقا عبدالله تأکید میکند که هیأت جمهوری اسلامی افغانستان با صلاحیت کامل در دوحه حضور دارد و میتواند در تمام قضایا و محورهایی که میان دو طرف پس از نهاییشدن کارشیوۀ گفتوگوها و وقفۀ دور نخست مبادله شده بود، وارد گفتوگو شود. او میافزاید که این هیأت از حمایت کامل شورای عالی مصالحۀ ملی، نظام جمهوری، رهبران سیاسی و مردم افغانستان برخوردار میباشد.
عبدالله عبدالله میگوید، قضیۀ افغانستان در قدم نخست مربوط افغانان است و باید برای پایاندادن به جنگ و برادرکشی با یکدیگر بنشینند و بر بنیاد رهنمودها و ارشادات دین اسلام، عرف و قوانین بینالمللی و با درنظرداشت منافع علیای کشور مشکل خود را با دستیافتن به یک راهحل سیاسی فراگیر و همهشمول حل کنند.
آقای عبدالله میگوید: «فرصت استثنایی برای حل بحران کشور از طریق مذاکره و گفتوگو فراهم شده است. اجماع منطقهیی و بینالمللی از پایان جنگ در افغانستان، رفتن به سوی صلح، استقرار، گشودهشدن فصل جدیدی از همکاریهای منطقهیی و بینالمللی و از شکلگیری یک افغانستان آزاد، مستقل، دموکراتیک و در صلح و صفا در داخل، با همسایهگان و جهان و عاری از حضور گروههای دهشتافکن و افراطی حمایت میکند. حالا وظیفه اسلامی و ملی ما و تحریک طالبان است تا از این فرصت برای پایان جنگ استفاده نماییم.»
رئیس شورای عالی مصالحه هشدار میدهد و میگوید، اگر شماری به این باور باشند که از راههای غیر از گفتوگو میتوانند به مشکل افغانستان پایان دهند، با استناد به شواهد تاریخی، راه اشتباهی را در پیش گرفتهاند.
هفتۀ گذشته رسول طالب، غلامفاروق مجروح و شریفه زرمتی از اعضای گفتوگوکنندۀ دولت در دوحه در یک نشست آنلاین پرسش و پاسخ به خبرنگاران گفتند که بنبستی در گفتوگوهای صلح به وجود نیامده است، اما گفتوگوها دچار رکود و وقفه شده است. آنان، دلیل توقف گفتوگوها را عدم تمایل جدی طالبان برای ادامۀ این گفتوگوها عنوان کردند.
نزدیک به یک ماه از آغاز دور دوم گفتوگوهای صلح میان هیأتهای دولت و طالبان در دوحه، پایتخت قطر میگذرد، اما این گفتوگوها تاکنون پیشرفتی نداشته است.