دو هفته پس از آغاز دور دوم گفت‌وگوهای صلح میان هیأت‌های دولت افغانستان و گروه طالبان در قطر، یک هیأت بلندپایۀ طالبان به ایران سفر کرده است.

محمدنعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر می‌گوید که یک هیأت این گروه به ریاست ملا عبدالغنی برادر، معاون و رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر امروز (سه‌شنبه، هفتم دلو/بهمن) در یک سفر رسمی به ایران رفته است.

سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر که این موضوع را در توییتر همه‌گانی کرده، گفته است: «در این سفر روی روابط دو کشور، مشکلات مهاجران افغان و اوضاع سیاسی و امنیتی جاری افغانستان و منطقه با مقام‌های ایرانی گفت‌وگو خواهد شد.»

در همین حال، وزارت خارجۀ کشور با نشر اعلامیه‌یی می‌گوید که دولت افغانستان از سفر هیأت طالبان به ایران آگاه است و پیش از سفر هیأت این گروه، مقام‌های دولت ایران دولت افغانستان را در جریان این سفر قرار داده بودند.

در اعلامیۀ وزارت خارجه که امروز منتشر شده، آمده که هدف از تنظیم سفر هیأت طالبان به تهران این است که دولت ایران دیدگاه‌های خود را به طالبان شرح داده و این گروه را در مورد موجودیت اجماع منطقه‌یی در خصوص تأمین آتش‌بس فوری، دست‌یابی به یک توافق جامع در چارچوب نظام جمهوری و حفظ ارزش‌های قانون اساسی افغانستان آگاه کند.

بر بنیاد اعلامیه، دولت ایران می‌خواهد اطمینان حاصل کند که افغانستانِ پسامنازعه بار دیگر به پایگاه امن گروه‌های تروریستی مبدل نمی‌شود و هم‌چنان مرکز اتفاق و هم‌کاری‌های منطقه‌یی و بین‌المللی باقی می‌ماند.

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران هم سفر هیأت طالبان به این کشور را تأیید کرده است. او گفته، هیأت طالبان قرار است در این سفر علاوه بر وزیر خارجه با دیگر مقام‌های ایرانی نیز دیدار و در مورد صلح افغانستان و دیگر مسائل وابسته گفت‌وگو کنند.

با این حال، شماری از تحلیل‌گران مسائل سیاسی کشور دعوت رسمی ایران از هیأت طالبان را خلاف تمام موازین دیپلماتیک و اصول بین‌المللی می‌دانند.

یونس فکور، آگاه سیاسی می‌گوید که ارتباط میان دولت‌ها باید میان خودشان باشد و دولت ایران با این‌که دولت افغانستان را به رسمیت می‌شناسد، اما قوانین بین‌الملل و روابط دو جانبه ایجاب نمی‌کند که یک دولت با گروه جنگ‌جوی دولت دیگر رابطه برقرار کند.

محب‌الله شریف، دیگر آگاه سیاسی نیز دعوت ایران از طالبان را مداخله در امور افغانستان می‌داند و می‌گوید، با وجود این‌که ایران طالبان را یک گروه تروریستی می‌خواند، اما با آن‌هم از این گروه دعوت به عمل آورده است و این نشان می‌دهد که روابط و اهداف راهبردی آنان مهم‌تر از هر چیز دیگری‌ست.

با وجود این‌که ایران بارها متهم شده است که به طالبان کمک مالی و نظامی می‌کند، مقام‌های ایران تنها ارتباط با این گروه را تأیید می‌کنند.

نادر نادری، سخنگو و عضو هیأت گفت‌وگوکنندۀ صلح دولت در توییتر نوشته است، ۹ روز می‌شود که جانب مقابل برای برگزاری نشست رسمی و گفت‌وگو برای پایان جنگ آماده‌گی نشان نداده است.

هیأت بلندپایۀ طالبان در حالی به ایران سفر کرده که بیش‌تر از دو هفته پیش دور دوم گفت‌وگوهای صلح میان هیأت‌های دولت و طالبان در دوحه، پایتخت قطر آغاز شد؛ اما این گفت‌وگوها پیش‌رفتی نداشته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: