در حالی که محدودیتها بر زنان و دختران در افغانستان هر روز بیشتر میشود، شماری از پناهندگان زن افغان در پاکستان، میگویند که افزایش مشکلات در این کشور آنها را به ناخوشیهای روانی دچار کرده است.
مرسل، مادر سه دختر که اکنون در اسلامآباد، پایتخت پاکستان زندگی میکند، میگوید که محرومیت دخترانش از آموزش و شرایط سخت اقتصادی در پاکستان او را به افسردگی مبتلا کرده است. او میگوید: «زنان افغان در این جا مشکلات زیادی دارند، مشکلات ویزا، مشکلات اقتصادی، توجه نداشتن کشورهای مهاجرپذیر به کیس افغانها. من از بس که زیاد تشویش میکنم، فکر میکنم فشار عصبی پیدا کردیم و داکتر برای من دواهای ضد افسردگی داده است.»
بیشتر پناهجویان زن افغان در پاکستان، از احتمال دریافت پاسخ منفی از سوی سفارتهای کشورهای خارجی و برگرداندن شان به افغانستان، نگرانی دارند؛ نگرانیای که آنها را دچار افسردگی کرده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
شازیه، کارمند وزارت دفاع در حکومت پیشین که پس از سقوط جمهوری با دو خواهرش به پاکستان آمده، میگوید که دوری از خانواده و بیسرنوشتی، حسی ناامیدی از زندگی را در او ایجاد کرده است. او میگوید؛ ۱۱ ماه است که دور از خانواده زندگی میکند و از مشکلات اقتصادی نیز رنج میبرد.
لیدا رحیمی، دیگر پناهجوی افغان در پاکستان که ۲۲ سال دارد و در نظام پیشین، همزمان با تحصیل در دانشگاه، در یک رسانهی محلی در پروان کار میکرده، میگوید که یک سال دوری از خانه، سرزمین مادری و دیگر فشارهای مهاجرت، او را به افسردگی مبتلا کرده است؛ تا جایی که برای فرار از این مشکلات، حتا گاهی به خودکشی اندیشیده است.
او میگوید: «وقتی فکر میکنم، آزادی و امنیت ندارم و تمام دستآوردهای خود را از دست دادم، واقعاً برایم سخت است. این باعث میشود حالت روحی خود را از دست بدهم و خود را انسان پوچ بدانم، حس میکنم در اسارتم و منتظر مرگ خود هستم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، شماری از روانشناسان، محرومیت، انزوا و مهاجرت را از عوامل ابتلای افراد به بیماریهای روانی و افسردگی عنوان میکنند.
جاوید عارفی، روانشناس، میگوید : «وقتی یک فرد دور از وطن، در یک وضعیت بیسرنوشتی قرار میگیرد، از لحاظ عاطفی احساس کمبود میکند و در نتیجه به افسردگی مبتلا میشود.» به گفتهی عارفی، مشکلات اقتصادی در غربت نیز میتواند به ابتلای فرد به افسردگی کمک کند.
پس از سقوط حکومت پیشین، شمار زیادی از فعالان مدنی، نظامیان حکومت پیشین و روزنامهنگاران، به کشورهای دیگر به ویژه پاکستان و ایران آواره شدند که اکنون با مشکلات زیادی روزگار شان را میگذرانند.
بر اساس تازهترین آمار، حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار مهاجر افغان در پاکستان ثبت نام شده اند که بیش از ۳۰۰ هزار تن آنها، در یک سالونیم گذشته وارد این کشور شده اند.