سنگ کلیه، از شایعترین گونههای بیماریهای کلیوی است که نزد زنان رو به افزایش است. پزشکان متخصص اورولوژی در کابل، میگویند که تغییرهای هورمونی، رژیم غذایی نامناسب، مصرف ناکافی مایعات و ناخوشیهای روانی، سبب میشود تا زنان بیشتر به این بیماری مبتلا شوند.
حمیدگل عطایی، پزشک متخصص اورولوژی، در این باره میگوید: «سنگ کلیه، درد بسیار شدیدی دارد که گاهی به بیمار غیرقابل تحمل است. زیادترین مشکلات کلیوی و سنگ کلیه، میان خانمها است که تغییرات هورمونی، اضطراب، افسردگیهای فراوانی که در میان طبقهی اناث است و حتا مشکلات اجتماعی، سبب ایجاد سنگ کلیه در خانمها و سبب افزایش واقعات سنگ کلیه در زنان شده است.»
پزشکان، میافزایند که دسترسینداشتن به خدمات بهداشتی و استفاده از داروهای بیکیفیت، نیز عامل دیگری است که سبب افزایش بیماری سنگ کلیه نزد زنان میشود. سیدتوفیق هاشمی، دیگر پزشک، به سلاموطندار میگوید داروهایی که اثربخشی کافی برای درمان عفونتها نداشته باشد و زنان هم فعالیت کافی نداشته باشند، سبب میشود تا محیط مناسب برای ایجاد سنگ کلیه در بدن فراهم شود.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
این پزشک، میافزاید: «عفونتها اسباب تشکیل سنگ کلیه است، یک نوع سنگ به نام ستارگیت یاد میشود که این سنگ در محیطی که انتان نمو میکند، نزد بیماران به وجود میآید و این انتان خاصیت دارد که یوریا را به امونیا تبدیل میکند؛ زمانی که به امونیا تبدیل شد، محیط اسیدی به قلوی مبدل میشود و آن زمان به سنگ تبدیل میشود و همچنان کسانی که تداوی با انتیبیوتیک دریافت میکنند، نزد آنها نیز سنگ تشکیل میشود.»
در همین حال، عبدالرشاد احمدزی، پزشک در شفاخانهی جمهوریت در کابل، با تأیید افزایش بیماران زن مبتلا به سنگ کلیه، به سلاموطندار میگوید: «در مجموع ۲۸ بستر داریم که ۲۰ بستر مردانه و هشت بستر زنانه است. تعداد مریضان زن فوقالعاده به این جا مراجعه میکنند و بسترهای ما برای اینها بسیار کم است و بیشتر از ۱۰۰ زن دیگر در انتظار هستند که بسترها خالی شود و ما آنها را تداوی کنیم و حتا مریضانی که عاجل میآیند، ما مجبور هستیم که آنها را تا زمان خالیشدن بستر معطل کنیم.»
زینب ۴۵ساله، باشندهی غزنی که برای درمان به شفاخانهی جمهوریت مراجعه کرده است، میگوید که از پنج سال به این سو به بیماری سنگ کلیه مبتلا است و پزشکان به او گفته اند که استفادهی داروهای بیکیفیت سبب شده است تا بیماری او افزایش یابد.
او میافزاید: «داکتر/پزشک و دوای/داروی صحیح در آن جا نیست؛ دوا در اول دردم را کم میکرد؛ اما بعدها هیچ رویم تأثیر نمیکرد؛ دوا کاملاً بیکیفیت بود و دردم بیشتر شد؛ دلبدی داشتم؛ تب میکردم و دردم بیش از حد بود؛ کابل آمدم و بعد معاینات، داکتران گفتند که سنگ کلیهات بزرگ شده و باید عملیات شوی. میفهمم که خطر دارد؛ اما مجبور استم.»
مرجانه، باشندهی پکتیا که ۵۰ سال دارد، میگوید که دسترسینداشتن به خدمات بهداشتی، سبب شده است که بیماریاش افزایش یابد. «تب داشتم و درد بسیار شدید در قسمت بغلم داشتم؛ در گردیز چند بار پیش داکتر رفتم، گفتند که سنگ بزرگ در قسمت گرده داری، در این جا ما امکانات تداویات را نداریم و باید کابل بروی و عملیات شوی.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، مرورهی ۲۲ساله، باشندهی ننگرهار، میگوید که به دلیل نداشتن امکانات مالی، بیماری او افزایش یافته و اکنون ناگزیر است تا عمل جراحی را انجام دهد.
او میافزاید: «دو سال میشود که به بیماری سنگ کلیه مبتلا هستم؛ با این که سنم آن قدر زیاد هم نیست، فشارم را بسیار زیاد بالا میبرد. فکر میکنم این مریضی به صورت ارثی از مادرم به من انتقال یافته؛ اقتصاد ما هم خراب است؛ پیش داکتر هم رفته نمیتوانستم؛ چون پول زیاد میگیرند و به خاطر همین اقتصاد خراب هم مریضی ما بیشتر شده و حالا به شفاخانهی دولتی آمدهام و داکتران میگویند که باید عملیات شوی.»
سنگ کلیه، یکی از بیماریهای شایع است که میان زنان به دلیل عاملهای مختلف از جمله تغذیهی نامناسب، مصرف ناکافی آب و محدودیتهای دسترسی به مراقبتهای بهداشتی، به یک معضل جدی تبدیل شده است.