دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC)، امروز با پخش گزارشی از وضعیت کاشت خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان، اعلام کرده که پس از ممنوعیت کاشت خشخاش از سوی امارت اسلامی، تولید تریاک در افغانستان ۹۵ درصد کاهش یافته است.

غاده ولی، مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، گفته است: «این یک فرصت واقعی برای دست‌یابی به نتایج بلندمدت علیه بازار غیرقانونی تریاک و آسیبی است که در سطح محلی و جهانی ایجاد می‌کند. در عین حال، پیامدها و خطرات مهمی وجود دارد که باید برای نتیجه‌‌ی مثبت و پایدار به‌ ویژه برای مردم افغانستان، مورد توجه قرار گیرد.»

در گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، آمده که کاشت خشخاش در افغانستان از ۲۳۳ هزار هکتار زمین به ۱۰ هزار و ۸۰۰ هکتار زمین در ۲۰۲۳ و درآمد کشاورزان از فروش محصول تریاک نیز از یک میلیارد و ۳۶۰ میلیون دالر به ۱۱۰ میلیون دالر کاهش یافته است.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

با این حال، امارت اسلامی پخش این گزارش را متناسب با واقعیت‌های موجود افغانستان می‌داند و می‌گوید که سیاست‌های مؤثر امارت اسلامی در برابر کاشت خشخاش و تولید مواد مخدر، سبب محو کامل این پدیده در افغانستان خواهد شد.

بلال کریمی، از معاونان سخن‌گوی امارت اسلامی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «تا این اندازه که آن‌ها اعتراف کرده و حقایق افغانستان را درک کرده اند، یک گام خوب است. سال گذشته، این پدیده به صفر تقرب کرده است و بالاخره آن‌ها به این متقاعد خواهند شد که جریاناتی که به وقوع می‌پیوندد را هم بپذیرند و آن‌ها باید مسئولیت خود را ایفا کنند و در عرصه‌ی کاشت بدیل و درمان معتادان، وظیفه‌ی خود را ادا کنند.»

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، در بخشی از گزارشش هشدار داده که کاهش کاشت خشخاش در افغانستان، عواقب انسانی فوری را در جوامع روستایی افغانستان افزایش داده است؛ زیرا به گفته‌ی این سازمان، روستاییان آسیب‌پذیر به درآمد حاصل از تریاک‌ متکی بودند.

به گفته‌ی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، کشاورزان در چهار ولایت در ۲۰۲۳ با روآوردن به کاشت گندم، حدود یک میلیارد دالر درآمد بالقوه‌ی ‌شان را از دست داده ‌اند.

با این حال، شماری از آگاهان مسائل امنیتی-نظامی، ارائه‌ی کاشت بدیل به کشاورزان را در نابودی کاشت خشخاش و تولید مواد مخدر، مؤثر می‌دانند و شماری هم آن را مؤثر نمی‌دانند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

اسدالله ندیم، آگاه مسائل امنیتی-نظامی، می‌گوید: «کاشت بدیل یک مفکوره‌ی نادرست بود که در دولت‌های گذشته برای تشویق دهاقین/کشاورزان دادند و کشورهای حامی هم بر این تأکید داشتند. با کاشت بدیل این مفکوره را به دهاقین دادند که اگر در این راستا ما را حمایت نکنید، ما دوباره به کاشت تریاک رو می‌آوریم. باید قانونی وضع شود که کاشت تریاک مطلق منع شود.»

سرور نیازی، دیگر آگاه مسائل امنیتی-نظامی، نیز می‌گوید: «نیاز است تا برای دهاقینی که به کاشت دیگر محصولات زراعتی به جای تریاک رو آورده اند، توجه شود. جامعه‌ی جهانی و نهادهای بین‌المللی واقعاً باید کمک کنند؛ اگر می‌خواهند این پدیده از بین برود و افغانستان دیگر مکان تولیدکننده‌ی مواد مخدر نباشد.»

در ادامه‌ی گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، آمده است در حالی که کشاورزان در حال فروختن محصول تریاک خود از برداشت‌های سال‌های گذشته‌ اند؛ اما فرآورده‌ی هروئین کاهش و قاچاق متامفتامین، در منطقه افزایش یافته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: