مسئولان در شفاخانه‌ی تخصصی صحت روانی در شهر کابل، می‌گویند که شمار مراجعه‌کنندگان به این شفاخانه، ۴۲ درصد افزایش یافته است. آن‌ها، می‌افزایند که در شش ماه گذشته، پنج هزار فرد مبتلا به بیماری‌های روانی به این شفاخانه مراجعه کرده است در حالی که پیش از این زمان، شمار مراجعه‌کنندگان به سه هزار و ۵۰۰ تن می‌رسید.

خوجه قدرت‌الله صدیقی، سرطبیب شفاخانه‌ی صحت روانی، به سلام‌وطندار می‌گوید که روزانه ۲۵۰ فرد مبتلا به ناخوشی‌های روانی برای درمان به این شفاخانه مراجعه می‌کند که در میان آن‌ها، کودکان نیز شامل اند. او می‌افزاید: «اکنون ۸۵ نفر بستری داریم. نظر به راپور صبحانه که ما می‌گیریم، از میان ۱۵ بستر برای افراد معتاد و متباقی همه افراد دارای مشکلات روانی اند. بیماران روانی که مراجعه می‌کنند، به دو بخش اند؛ بیماران حاد که به روان‌درمانی معرفی می‌شود و بیماران مزمن که برای شان دوا داده می‌شود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

سرطبیب شفاخانه‌ی صحت روانی، بی‌کاری و ناداری را از عامل‌های اصلی افزایش ناخوشی‌های روانی در میان شهروندان، عنوان می‌کند و تأکید می‌کند که این شفاخانه برای درمان افراد مبتلا به بیماری‌های روانی، امکانات کافی در اختیار دارد.

 در همین حال، شماری از مراجعه‌کنندگان به شفاخانه‌ی صحت روانی، می‌گویند که به دلیل خشم، مشکلات عصبی، بی‌خوانی و اضطراب، بری درمان به این شفاخانه آمده‌ اند.

نعمت‌الله ۱۶ساله، باشنده‌ی دارالامان کابل که از یک ماه به این سو از ناخوشی‌های روانی رنج می‌برد، می‌گوید که برای بهبود صحتش از مشاوره‌ی روانی و دارو استفاده می‌کند. او، می‌افزاید: «سرم بسیار درد می‌کرد و در پهلویش در خانه جنگ می‌کنم گپ، هیچ کس را گوش نمی‌کنم، حوصله‌ام زود تمام می‌شد؛ این مشکلات را داشتم، یک ماه پیش به این جا آمدم، داکتران دوا دادند و وقتی دوا را استفاده می‌کنم، کمی خوب می‌شوم.»

رابعه، باشنده‌ی سه‌راهی علاءالدین کابل که پسر ۲۳ساله‌اش را برای درمان به شفاخانه‌ی صحت روانی آورده، می‌گوید که او پس از اخراج‌شدن از ایران و ترکیه، به بیماری روانی گرفتار شده است. رابعه، می‌افزاید: «هم‌راه فامیل جنگ می‌کرد و بی‌خواب بود، در گذشته چنین نبود، بعد از این که روانه‌ی ایران شد و از آن‌ جا برگشت، تشویش کرد که دوست‌هایم رفتند و من نتوانستم که بالاخره به این روز رسید؛ حالا داکتران شش ماه دوا دادند و گفتند خوب می‌شود.»

هم‌زمان، سازمان جهانی بهداشت، نیز در گزارش سالانه‌ی خود که روز گذشته (چهارشنبه، ۳ عقرب) نشر شده، اعلام کرده است که شهروندان افغانستان به شدت در معرض حوادث آسیب‌زا و مشکلات روانی قرار دارند‌. به گفته‌ی این سازمان، از هر دو تن در افغانستان، یک تن به بیماری‌های روانی مبتلا است.

مسئولان در شفاخانه‌ی تخصصی صحت روانی در کابل، در حالی از افزایش افراد مبتلا به بیماری‌های روانی خبر می‌دهند که بیش‌تر شهروندانی که به مشاوره‌ی روانی یا درمان نیاز دارند؛ اما به دلیل باورهای نادرست و شرم‌دانستن آن، از مراجعه به مرکزهای صحت روانی خودداری می‌کنند.

به باور روان‌شناسان، پایین‌بودن سطح آگاهی شهروندان از بیماری‌های روانی، ترس از آشکارشدن مشکلات روانی نزد روان‌درمان، باورهای نادرست در میان شهروندان و فقر، سبب شده است که بیش‌تر افراد مبتلا به بیماری‌های روانی، نزد روان‌درمان مراجعه نکنند.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

زکریا بارکزی، روان‌شناس، تأکید می‌کند که باید در باره‌ی موضوعات روا‌ن‌شناسی، به شهروندان آگاهی‌دهی شود. «متأسفانه موضوعات روانی تا کنون در جامعه ما جایگاه خود را پیدا نکرده و به عنوان یک علم مستقل و کمک‌کننده، نتوانسته مشکلات شهروندان را حل کند. مردم به موضوعات روان‌شناسی باور ندارند، ما خیلی چیزها را در قالب راز نگاه می‌کنیم و شرم داریم که موضوعات را به روان‌درمان بگوییم و فکر می‌کنیم اگر بداند، به همه جامعه می‌گوید.»

خواستیم در این گزارش دیدگاه وزارت صحت عامه را نیز داشته باشیم؛ اما این وزارت، از ارائه‌ی اطلاعات در این باره خودداری کرد.

وزارت صحت عامه، یک ماه پیش در روز جهانی صحت روانی اعلام کرده بود که به ارائه‌ی خدمات صحی و روانی به شهروندان کشور متعهد است. بر اساس اطلاعات این وزارت، در سال ۲۰۲۲ به بیش از ۲۲ میلیون تن در افغانستان خدمات صحی روانی ارائه شده است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: