پس از ممنوعیت کاشت کوکنار، کاشت زعفران در کندهار افزایش یافته است و هماکنون در ۴۴۱ جریب زمین این ولایت زعفران کاشت میشود. اما کشاورزان زعفران در کندهار، از نبود بازار مناسب شکایت دارند و میگویند که حکومت برای بازاریابی زعفران به بیرون از کشور، باید اقدامات عملی کند.
آنها، برای پروسس زعفران خواستار فراهمسازی ماشینهایی که قدرت خشکسازی این گیاه را دارد، نیز هستند.
عثمان، کشاورز در کندهار، میگوید: «نه مارکت در این جا ساخته شده است و نه بازرگانان زعفران آمده اند. ما زعفرانها را جمع کردیم، همهاش افتیده است. پول نداریم، حالا مردم مجبور زمینهای زعفران را دوباره با تراکتور ویران کنند و گندم کاشت کنند؛ چون برای آن بازرگان نیست.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
پیرآغا، دیگر کشاورز در کندهار، نیز میگوید: «ما ماشین خشککردن زعفران را نداریم، ما از نهادها و مؤسسهها میخواهیم که با ما همکاری کنند تا بتوانیم کاشت خوب داشته باشیم.»
با این حال، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار، زعفران را بدیل خوب برای کاشت کوکنار میدانند و میگویند که آبوهوای این ولایت برای کاشت زعفران مساعد است.
ننگیالی سمون، سخنگوی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار، به سلاموطندار میگوید که این ریاست به اندازهی توانایی خودش به کشاورزان همکاری کرده است و این همکاریها ادامه خواهد داشت. به گفتهی او، پیش از این در تمام کندهار در ۹۲ جریب زمین زعفران کاشت میشد و اکنون به ۴۴۱ جریب زمین رسیده است.
او میافزاید: «ما به مردم از طریق ریاست در مورد امراض معلومات میدهیم؛ گاه و ناگاه ما معلومات را به آنان میرسانیم. از طریق مدیریت منظم، زعفران پروسس و به کشورهای بیرونی صادر میشود.»
مسئولان در اتاق تجارت و سرمایهگذاری کندهار، با تأکید بر کیفیت خوب زعفران این ولایت، میگویند که وضع تعرفه از سوی حکومت بر محصولات زعفران، سبب کاهش بازار آن شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالباقی بنا، معاون اتاق تجارت و سرمایهگذاری کندهار، به سلاموطندار میگوید که عدهای از تاجران چینی به آنان وعده داده اند تا ۳۰ تُن زعفران این ولایت را به چین صادر کند و این میتواند سبب افزایش کاشت زعفران در کندهار شود.
کارشناسان، محصولات زعفران را بدیل خوب برای کاشت کوکنار میدانند و میگویند که هماکنون حدود یک هزار کشاورز در کندهار سرگرم کاشت زعفران هستند که از هر جریب زمین ۴۰۰ تا ۶۰۰ ملی گرام زعفران جمع میکنند.
بر اساس معلومات اتاق تجارت و سرمایهگذاری کندهار، هر کیلوگرام زعفران در کشورهای بیرونی میان ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار افغانی ارزش دارد.