شماری از کتابفروشان در شهر تالقان، مرکز تخار، با نگرانی از کاهش خریدوفروش کتاب و قرطاسیه، میگویند که در صورت دوام وضعیت کنونی، ناچار اند شغل دیگری را برای دوام زندگی انتخاب کنند. آنها، کمعلاقگی جوانان به مطالعه را، مهمترین دلیل ازرونقافتادن بازار خریدوفروش کتاب در تخار عنوان میکنند.
عبدالواحد، کتابفروش در شهر تالقان، به سلاموطندار میگوید: «روند کتابفروشی قبل خیلی خوب بود و ما روزانه ۵ یا ۱۰ جلد کتاب میفروختیم. در این اواخر، به اندازهای کم شده که ما تصمیم گرفتیم کتابفروشی خود را به خوراکهفروشی تبدیل کنیم.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
کتابفروشان در شهر تالقان، برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در میان باشندگان تخار، از حکومت خواستار برگزاری نمایشگاههای ویژهی کتاب اند.
عظیمالله میرزایی، یک تن دیگر از کتابفروشان در شهر تالقان، میگوید: «در گذشت یک سالی که در این وطن بحران و تحریمها آمد، نسبت به سابق بازار کتاب کاهش یافته است. اگر سابق ۸۰ درصد بود، حالا ۱۰ درصد شده است.»
باشندگان تخار، بستهماندن دوامدار مکتبهای متوسطه و لیسه به روی دانشآموزان دختر و مهاجرت جوانان به بیرون از کشور را، دلیل کمرنگشدن علاقه به کتاب عنوان میکنند.
احمدخان، یک تن دیگر از باشندگان کابل، نیز میگوید: «کتابخوانی در این وطن کم شده، سابقها که بود، جوانان حضور داشتند؛ حالا جوانانهم رفته اند. بودگیها چندان علاقه به مطالعه ندارند، بیشتر به اینترنت و تلفن اندکی علاقه دارند؛ اما به کتابخوانی علاقهای ندارند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، ریاست اطلاعات و فرهنگ تخار، میگوید که برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در این ولایت، با کتابفروشان تخار همکاری خواهند کرد. عینالدین مطمئن، سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ تخار، میگوید: «برنامه داریم که برنامههای کتابخوانی را در ولایت تخار راهاندازی کنیم. جوانان، محصلین و علاقهمندان که طبقهی ذکور باشند یا اناث، استفادهی اعظمی کرده بتوانند.»
گفتنی است که جنگهای چندیندههای در کشور و بحران اقتصادی_فرهنگی ناشی از آن، سبب شده که کتابخوانی در افغانستان نهادینه نشود که تخار نیز بخشی از آن است. هرچند در دو دههی گذشته، امیدواریهایی برای روآوردن جوانان به کتاب شکل گرفته بود؛ اما با سقوط جمهوری و افزایش ناداری، این امیدواری نیز از میان رفته است.