وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، امروز (پنج‌شنبه، ۲۸ ثور/ ۱۸ می)، با رو نمایی از ۱۰۰ اثر باستانی کشف‌شده از معدن مس عینک در موزیم ملی در کابل، روز جهانی موزیم را گرامی داشت.

محمدزبیر عبادی، سرپرست موزیم ملی، می‌گوید که این اثرهای باستانی، شامل تندیس‌های بودا، پوشاک، انگشتر و گوش‌واره‌هایی مربوط به دوره‌های کوشانیان و سامانیان در سده‌ی سه تا شش میلادی است. این اثرهای باستانی از سوی کاوش‌گران داخلی و خارجی از معدن مس عینک در لوگر، کشف شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

عبادی، با نگرانی از قاچاق اثرهای باستانی افغانستان، می‌افزاید: «ما نگران قاچاق اثرهای باستانی از کشور استیم و پس از حاکمیت امارت اسلامی تا اکنون، هزار اثر باستانی به موزیم ملی سپرده شده و امارت اسلامی، تلاش دارد که در بخش‌های مختلف، مانع قاچاق اثرهای باستانی شود.»

در همین حال، یحیا محب‌زاده معاون موزیم ملی، می‌گوید که اکنون، ۹۵ درصد اثرهای باستانی افغانستان به دلیل نبود جای مناسب، در انبارها نگه‌داری می‌شود.

اثرهای باستانی مربوط به دوره‌های کوشانیان و سامانیا که از معدن مس عینک لوگر، کشف شده است.

مسئولان وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، از دیگر کشورها می‌خواهند که اثرهای باستانی‌ای را که از افغانستان قاچاق شده، به این کشور بازگرداند.

خیرالله خیرخواه، سرپرست وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، از جامعه‌ی جهانی، می‌خواهد که این وزارت را در بخش نگه‌داری از اثرهای باستانی کمک مالی کند. او، می‌افزاید: «ما تلاش داریم که زمینه‌ی گردش‌گری را برای اتباع داخلی و خارجی فراهم کنیم و هم‌زمان با این، نگه‌داری از اثرهای باستانی، وظیفه‌ی مشترک همه‌ی ما است و باید کشورهای جهان با ما هم‌کاری کنند.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

شماری از کارشناس باستانی، از شهروندان می‌خواهند که به منظور غنی‌سازی موزیم ملی، اثرهای باستانی‌ای را که در خانه‌های خود نگه‌داری می‌کنند، به این موزیم بسپارند.

مجبتا عارفی، کارشناسان اثرهای باستانی، می‌گوید:«باید برنامه‌های آگاهی‌دهی برگزار شود و باید در بخش موزیم، مراکز تحقیقاتی و نیز نمایش‌گاه‌های اثرهای باستانی در بیرون از کشور فراهم شود.»

بر اساس داده‌های وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، در حال حاضر موزیم‌های بلخ، هرات، کندهار و خوست نیز، فعال است که روزانه، ده‌ها گردش‌گر داخلی و خارجی از آن‌ها بازدید می‌کنند.

کوزه‌ای مربوط به دوره‌ی کوشانیان که از معدن مس عینک لوگر، به دست آمده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: