مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی برای بامیان از سفر هیأتی از مسئولان یونسکو و وزارت اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی، به این ولایت خبر می‌دهند. سیف‌الرحمان محمدی، رئیس اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی برای بامیان، دربارۀ سفر این هیأت به سلام‌وطندار می‌گوید که در ترکیب هیأت جوردن نایدو، نمایندۀ عمومی و فلیپ، مسئول بخش فرهنگی یونسکو برای افغانستان، رئیس‌های موزیم ملی، آبده‌های تاریخی و باستان‌شناسی وزارت اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی شامل بوده‌اند.

این هیأت در حالی به بامیان سفر کرده که در روزهای نخست تسلط امارت اسلامی بر کشور به‌ویژه این ولایت، ده‌ها اثر باستانی از ذخیره‌گاه این آثار در نزدیکی بودای صلصال تاراج و قاچاق شدند و به‌دنبال آن ساخت‌و‌ساز غیرقانونی در ساحات سرخ و سبز بامیان نیز افزایش یافته است.

آقای محمدی می‌گوید که مسئولان یونسکو و وزارت اطلاعات و فرهنگ با مسئولان محلی امارت اسلامی در بامیان، دربارۀ سه موضوع از جمله حفاظت از آثار باستانی، مرکزی فرهنگی که کار ساختش ۸۵ درصد تکمیل شده است و آثار تاریخی و موزیم و دیگر نگرانی‌ها گفت‌وگو کرده‌اند. او می‌افزاید که دربارۀ تاراج آثار فرهنگی و ساخت‌وساز غیرقانونی در ساحات تاریخی و سبز بامیان نیز در این دیدارها صحبت شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

به گفتۀ آقای محمدی، مسئولان محلی امارت اسلامی در بامیان برای مسئولان یونسکو و وزارت اطلاعات و فرهنگ تعهد سپرده‌اند که از آثار فرهنگی و ساحات تاریخی این ولایت محافظت می‌کنند.

فلیپ، مسئول بخش فرهنگی یونسکو برای افغانستان، در جریان سفرش به بامیان در گفت‌وگو با رسانه‌ها از تعهد مسئولان امارت اسلامی برای حفاظت از آثار تاریخی این ولایت استقبال کرده است. آقای فلیپ دربارۀ تاراج شماری از آثار فرهنگی و افزایش ساخت‌وسازهای غیرقانونی در ساحات تاریخی بامیان در زمان تسلط امارت اسلامی بر این ولایت، به رسانه‌ها چیزی نگفته است.

اما سیف‌الرحمان محمدی می‌گوید که تمام آثار تاریخی بامیان به‌شمول آثار تاریخی که به سرقت رفته، در چندین نهاد معتبر جهانی و ملی مانند یونسکو، ریاست‌های باستان‌شنا‌سی، آبده‌های تاریخی، موزیم ملی، وزارت اطلاعات و فرهنگ و در بخش باستان‌شناسی کشورهای فرانسه و جاپان ثبت شده‌اند و قاچاق‌بران، آن آثار را به هر ولایت و کشوری که قاچاق کنند، دوباره به افغانستان برگردانده خواهند شد.

آقای محمدی از ایجاد یک تیم خبر می‌دهد که این تیم دربارۀ قاچاق آثار فرهنگی تحقیق می‌کند که به‌زودی کارش را دربارۀ شمار آثار تاریخی تاراج‌شده و چه‌گونه‌گی تاراج آن آغاز خواهد کرد.

در روزهای نخست تسلط امارت اسلامی بر ولایت تاریخی و فرهنگی بامیان در مرکز کشور، چندین اثر تاریخی از ذخیره‌گاه این آثار در نزدیکی بودای ۵۵ مترۀ صلصال و میراث‌های فرهنگی این ولایت تاراج شدند که سبب نگرانی باستان‌شناسان از جمله زمریالی طرزی، مدیر پیشین تیم باستان‌شناسی فرانسه در بامیان شد.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

شهر بامیان در کشور تنها شهری‌ست که افزون بر داشتن ماسترپلان شهری، ماسترپلان فرهنگی نیز دارد و این ماسترپلان از سوی سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد یا یونسکو تهیه و ترتیب شده است که ساحات تاریخی و سبز بامیان را شامل می‌شود و ساخت‌‌وساز در محدودۀ ماسترپلان فرهنگی این ولایت ممنوع است.

اما در سال‌های پسین به‌ویژه با روی‌کارآمدن امارت اسلامی، ساخت‌وساز خودسر در ساحۀ ماسترپلان فرهنگی بامیان افزایش یافته و سبب نگرانی فرهنگیان و پژوهش‌گران بخش تاریخ و باستان‌شناسی نیز شده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: