شماری از زنان در هرات، میگویند که پس از وضع محدودیتها بر آموزش و کار زنان از سوی حکومت سرپرست، برای فرار از فشارهای روانی ناشی از بیکاری و ایجاد منبع درآمد به خود شان، به کارهای خانگی رو آورده اند.
زینب شفیعزادهی ۴۵ساله، باشندهی شهر هرات، یکی از این زنان است که با راهاندازی کار تجارت میوهی خشک در خانهاش، در کنار ایجاد منبع درآمد به خود، به ۳۰ زن و دختر دیگر نیز، زمینهی کار و بهدستآوردن درآمد را فراهم کرده است.
در میان این زنان، دانشآموزان بالاتر از صنف ششم و دانشجویان دختر نیز شامل اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سحر احمدیار، باشندهی شهر هرات که صنف ششم را به پایان رسانده است، میگوید که برای سرگرمکردن خودش و دوری از اندوه بازماندن از ادامهی آموزش، در کنار دیگر زنان ساعتهایی از روز را کشمش پاک میکند.
او میافزاید: «هیچ چیزی جای درس را نمیگیرد، من هر روز پیش از همه بیدار میشدم، سروکارم همراه کتابچه و قلمهایم بود. صنف شش که رسیدم، آخرهای سال این ترس را داشتم که دیگر به مکتب نروم و از این وضعیت روانیام خیلی ناراحت بودم بعد رو آوردم به کشمشپاکی.»
در سوی دیگر، برخی از این زنان به شمول بانو شفیعزاده، مالک این تجارت کوچک، با نگرانی از سردبودن بازار کار شان، میگویند درآمدی که از این کار به دست میآورند، برای تأمین نیازهای زندگی شان بسنده نیست.
زینب شفیعزاده، میگوید: «بازار نداریم، فروشات ما کم است. میوههایی که ما داریم پروسس میکنیم، این جا کشمش، بادام، عناب و سنجد است. سال هم حالا نزدیک است، یک ماه مانده، همه محصولات ما پیش ما مانده؛ فروشات نداریم. خانمها و دخترخانمهایی که در پوهنتون/دانشگاه و مکتب بودند، کار دیگری ندارند؛ همه آمدند و همین جا شامل همین کار شدند.»
سونیا احمدی، زنی که مشغول کشمشپاکی است، نیز میگوید: «نیازهای ما را برطرف نمیکند؛ ما که هستیم، در خانه تعداد ما زیاد است. پولی که از این جا به دست میآورم؛ یعنی خرج روزانهی ما بیرون نمیشود؛ هیچی نمیشود که ما بتوانیم خوب زندگی کنیم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
بر اساس گفتههای مسئولان محلی هرات، در سال روان زنان و دختران بسیاری در این ولایت، به انجام کارهای خانگی و راهاندازی تجارتهای کوچک رو آورده که در موردهایی همکاری سازمانهای امدادرسان را نیز با خود داشته اند.
بهناز سلجوقی، رییس اتاق تجارت و صنایع زنان در حوزهی غرب، در این باره میگوید: «ما با مؤسسهها جلسه داریم و همچنان ریاست تجارت که همیشه حمایتکنندهی سکتور خصوصی است، ما صدای خانمها را به آنها میرسانیم. تا زمانی که برابر شود یک پروژهای که خود خانمهایی که تازه شروع به کار کردند و آنها حمایت شوند. ما تلاش خود را میکنیم که باز هم خانمهای بیشتر را معرفی کنیم به مؤسسهها تا آنها سر پای خود ایستاد شوند.»
بر اساس معلومات اتاق تجارت و صنایع زنان در حوزهی غرب، اکنون بیش از هشت هزار زن تجارتپیشه به گونهی رسمی و بیش از ۱۲۰ هزار بانو به گونهی غیررسمی در هرات فعالیتهای بازرگانی و کسبوکار خانگی دارند.