با این که زنان در شرایط کنونی افغانستان از کار در شماری از حوزههای کاری منع شده اند، کشاورزی از جمله سکتورهایی است که زنان حضور پررنگی از خود نشان میدهند.
در ولایتهای مختلف افغانستان، زنان همواره در کنار مردان در کشتزارها کار میکنند و نشان میدهند که کشاورزی تنها برای مردان نیست؛ بل زنان نیز میتوانند در آن از خود برازندگی نشان دهند.
یکی از این زنان، ممتاز یوسفزی است؛ زنی که در دل روزهای سخت برای زنان در افغانستان، فعالیت میکند و میگوید با کاشت هر دانهای در زمین تلاش میکند امیدی را به زنان رنجدیدهی افغان ایجاد کند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او که از رشتهی روانشناسی فارغ شده است، علاقهی بسیاری به کار زنان در بخش کشاورزی دارد. او میگوید که در ۲۰۱۸ تصمیم گرفت نشانیای/آدرسی به زنان کشاورز ایجاد کند و با پشتکاری که داشت، توانست بنیاد «اتحادیهی زنان زراعتپیشه» را بگذارد.
ممتاز، میگوید: «بیشتر از ۲۵ سال با زنان و کودکان افغان کار کردهام و این انگیزه به من ایجاد شد که چه گونه میتوانم به زنان روستانشین کمک کنم. از ۲۰۰۹ به این سو در کارهای عملی کشاورزی سهم گرفتهام. نظر به سرویای که داشتم، بیشتر زنان به کاشت گونههای سبزی، میوهها و بخشهای دیگر مصروف بودند. در نهایت، این تصمیم را گرفتم که این زنان را منسجم کنم.»
ممتاز یوسفزی، میافزاید که دسترسی زنان به ویژه زنانی که در روستاهای دوردست کشور زندگی میکنند، کار ساده نبوده است. او سنتهای حاکم در جامعه و رسمورواجها را، مانع جمعشدن زنان زیر یک چتر و از دشواریهای منسجمکردن زنان کشاورز میداند.
به گفتهی ممتاز، هماکنون ۴۵۰۰ زن که در افغانستان سرگرم کشاورزی اند، عضو این اتحادیه هستند و تنها در کابل بیشتر از ۵۰۰ زن در این مجتمع فعالیت میکنند.
اتحادیهی زنان زراعتپیشه، اکنون در ۲۶ ولایت افغانستان فعالیت دارد. «اتحادیهی زنان زراعتپیشه در ۲۰۱۸ به کمک وزارت زراعت و ریاست اقتصاد خانوادهی این وزارت تأسیس شد. از آن زمان تا اکنون، در ۲۶ ولایت فعالیت داریم. در شرایط کشور ما منسجمکردن زنان کار ساده نبود به ویژه زنانی که در روستاها زندگی دارند. سنتها و رسمورواجها اجازه نمیداد که زنان زیر یک چتر جمع شوند و این کار را ما انجام دادهایم. حدود ۴۵۰۰ تن عضو این اتحادیه هستند. تنها در کابل بیشتر از ۵۰۰ تن از زنان عضویت این اتحادیه را دارند و سرگرم کارهای کشاورزی اند.»
اتحادیهی زنان زراعتپیشه که به همت ممتاز یوسفزی بنا نهاده شده است، خدمات آموزشی مختلف را به زنان در حوزهی زراعت ارائه میکند. به گفتهی رییس این اتحادیه، زنان کشاورز از نشانی این نهاد با نهادهای کمکرسان وصل میشوند. همچنان، زنان راهنماییهایی در زمینهی ایجاد باغچهی خانگی، ارزیابی کودهای کیمیایی و بذرهای کشاورزی به دست میآورند.
یوسفزی، تصریح میکند: «این اتحادیه خدمات آموزشی را برای زنان در راستای زراعت فراهم و آنها را با نهادهای کمکرسان وصل میکند. در زمینهی ایجاد باغچهی خانگی نیز به زنان کار میکند، بذرهای زراعتی و کود کیمیایی برای شان تهیه و ساحهی فعالیت زراعتی شان را نیز بررسی میکند که مناسب چه نوع بذری است. کار ما بیشتر برای زنان روستانشین است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
به باور ممتاز یوسفزی، هر زن توانایی این را دارد که از امکانات در دستداشتهاش برای بهبود وضعیت دیگر زنان گامهای عملی بردارد.
خواستیم دیدگاه وزارت زراعت، آبیاری و مالداری را در پیوند به برنامههای این وزارت برای رشد زنان در سکتور کشاورزی داشته باشیم؛ اما مسئولان این وزارت در این باره پاسخی ارائه نکردند.
زنانی مانند ممتاز در حالی با اراده به فعالیتهای شان ادامه میدهند و بذر امید در دل دیگر زنان افغان ایجاد میکنند که با گذشت هر روز محدودیت بر کار زنان در افغانستان بیشتر میشود.