دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در آستانهی روز جهانی حقوق بشر تأکید کرده است که افغانستان باید به تمامی مادههای اعلامیهی جهانی حقوق بشر احترام بگذارد. یوناما در تویتی گفته که ۱۰ دسمبر برابر با روز جهانی حقوق بشر است. این روز همچنان با هفتادوپنجمین سالگرد اعلامیهی جهانی حقوق بشر مطابقت دارد.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، گفته است که افغانستان یکی از امضاکنندگان این اعلامیهی جهانی بوده و هر مادهی آن را باید رعایت کند.
این در حالی است که امارت اسلامی همواره بر رعایت حقوق بشر و سایر قوانین بینالمللی در چارچوب قوانین اسلامی، تأکید کرده است.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که حقوق بشری تمامی شهروندان در افغانستان محفوظ و تأمین است، اما به گفتهی او، حقوق بشر با تعبیر غربی در این کشور با قوانین اسلامی تضاد دارد.
او میافزاید: «امارت اسلامی حقوق تمام اتباع خود را تأمین کرده؛ اما اگر حقوق بشری با تعبیر غرب باشد، افغانستان یک کشور اسلامی است و حقوق شهروندان در چارچوب اسلامی تأمین میشود.»
با گذشت بیشتر از یک سال از رویکارآمدن دوبارهی امارت اسلامی در افغانستان، فعالان حقوق بشر و زنان با انتقاد از نقض حقوق بشر در این کشور، تأکید میکنند که امارت اسلامی باید در تأمین حقوق بشری و حق زنان توجه جدی کند.
شهرزاد اکبر، رییس کمیسیون منحلشدهی مستقل حقوق بشر افغانستان که در بیرون از کشور فعالیت دارد، میگوید که اعلامیهی جهانی حقوق بشر شامل حقوقی است که مورد توافق تمام کشورهای جهان است و افغانستان از جملهای کشورهایی است که پای آن امضا کرده است.
او میافزاید: «حقوق بشر، حقوقی است که صرف نظر از مذهب و جنسیت و مکان تولد، به انسان تعلق میگیرد و دولتها مکلفیت دارند که دسترسی شهروندان به حقوق بشری را تسهیل کنند.»
از سویی هم، فرشته عزیزی، فعال حقوق زن، میگوید که تمامی اعلامیههای حقوق بشری در افغانستان به عنوان یک اعلامیه باقی میماند و گام عملی برای تطبیق آن برداشته نمیشود.
او به سلاموطندار میگوید: «اعلامیههای حقوق بشری در افغانستان، فقط یک اعلامیه است و شاهد عملیشدن آن در این کشور نیستیم و هر روز شاهد نقض حقوق بشری زنان و دختران هستیم.»
تفسیر سیاهپوش، دیگر فعال حقوق زن، اما میگوید که حقوق بشر ریشه در دین مبین اسلام دارد و آیات قرآنکریم آن را تأیید میکند.
بانو سیاهپوش، میافزاید: «حقوق بشر؛ یعنی حقوق انسانی و اولین دینی که به حقوق بشر توجه کرد، دین مقدس اسلام بود و اما حقوق بشر در جهان و به خصوص در افغانستان، پایمال است و حق اساسی در این کشور نادیده گرفته میشود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با این حال، سیدشفیقالله سادات، آگاه مسائل سیاسی، میگوید که موضع امارت اسلامی در برابر اعلامیههای جهانی به ویژه حقوق بشر که حکومت جمهوری به آن متعهد بود، روشن نیست و باید به آن پرداخته شود.
او میافزاید: «اعلامیهی جهانی حقوق بشر با رفتار و قوانینی که امارت اسلامی در نظر دارد، باهم در تعارض است و به همین دلیل، حقوق بشر در این کشور نقض میشود.»
گفتنی است که به دلیل وضع محدودیتها بر آموزش دختران و کار زنان، جهان با گذشت بیشتر از یک سال از رویکارآمدن امارت اسلامی، تا کنون این حکومت را به رسمیت نشناخته است.