شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشست تازهاش در بارهی افغانستان، وضعیت کشور را به بررسی گرفت. در این نشست که دوشنبه برگزار شد، روزا اوتونبایوا، رییس دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، گزارشش از وضعیت افغانستان را به اعضای این شورا ارائه کرد.
اوتونبایوا، تأکید کرده که اگر امارت اسلامی خواهان پیوستن دوبارهی افغانستان در نظام جهانی است، باید به تعهدات بینالمللی این کشور پابند باشد. او افزوده است که تعامل میان جامعهی جهانی، مردم افغانستان و امارت اسلامی باید به گونهای باشد که منافع همه طرفها در نظر گرفته شود.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
روزا اوتونبایوا، در بخشی از سخنانش چنین گفته است: «به شرط این که افغانستان به تعهدات بینالمللی خود عمل کند، بار دیگر بر پیوستن آن به جامعهی جهانی تأکید میکنیم؛ این مسئولیت مقامهای دوفاکتوست که نشان بدهند که آیا افغانستان خواستار بازگشت به نظام جهانی است یا خیر؟ اگر بلی آیا مایل اند که قدمهای لازم را بردارند یا خیر؟ مقامهای دوفاکتو تا این لحظه تعهدات افغانستان را به صورت گزینشی رعایت کرده اند.»
در همین حال، امارت اسلامی، میگوید که این حکومت خواهان تعامل با جامعهی جهانی و بهرهمندی از حقوق خود در سازمان ملل متحد است. حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، تأکید میکند و میگوید که سازمان ملل متحد در این زمینه نباید زیر تأثیر سیاستهای قدرتهای بزرگ تصمیم بگیرد.
او میافزاید: «کشور باید از تمام حقوقی که در سازمان ملل متحد و در سطح بینالمللی دارد، برخوردار باشد؛ اما برخی کشورها در این زمینه موانعی ایجاد کرده اند و سازمان ملل متحد باید تصمیمهای درست و سالمی اتخاذ کند. آنها نباید تحت تأثیر سیاستهای کشورهای بزرگ قرار بگیرند؛ بل که باید مستقلانه و بیطرفانه تصمیم بگیرند.»
نمایندگان کشورهای مختلف از جمله پاکستان، چین، بریتانیا، امریکا و روسیه، نیز در این نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد سخنرانی کرده اند. دوروتی شی، نمایندهی امریکا در سازمان ملل متحد، نسبت به تمایل امارت اسلامی برای مشارکت صادقانه در روند دوحه ابراز تردید کرده است.
برخی آگاهان مسائل سیاسی، میگویند که امریکا بر بنیاد توافقنامهی دوحه پس از سالها، افغانستان را ترک کرد و اکنون این کشور به دنبال تأمین منافع خود است. احمدخان اندر، آگاه مسائل سیاسی، میگوید: «امریکا با طالبان/امارت اسلامی در قطر مذاکره کردند و با استفاده از مفاد همین توافقنامه از افغانستان فرار کردند. آنها اگر فکر میکردند که تعامل با امارت اسلامی دشوار است، باید همان زمان فکر میکردند. امریکا صرف دنبال منافع خود است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
از سوی دیگر، واسیلی نبنزیا، نمایندهی روسیه در سازمان ملل متحد، در این نشست بر ضرورت تشکیل یک حکومت فراگیر در افغانستان و تعامل جامعهی جهانی با امارت اسلامی تأکید کرده است. او همچنان در بارهی تجهیزات نظامی باقیماندهی امریکا در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
این نخستین باری نیست که شورای امنیت سازمان ملل متحد در بارهی افغانستان نشست برگزار میکند. در سه سالونیم گذشته، چندین نشست در این زمینه برگزار شده؛ اما هنوز تغییر چشمگیری در وضعیت افغانستان به میان نیامده و کشور همچنان با بحرانهای بشری و انزوای بینالمللی روبهرو است.