با رویکارآمدن امارت اسلامی شماری از رسانههای دیداری و شنیداری یکی پی دیگر بهدلیل نبود منابع مالی، تغییر شغل خبرنگاران و حضورنداشتن زنان، فعالیتهایشان را متوقف کردهاند. مسئولان رادیوی محلی «سرحد» در ولایت غور میگویند که این رادیو بهدلیل نبود برق، مشکلات مالی و تغییر شغل خبرنگاران آنان، از فعالیت بازمانده است.
سیدمعروف سعیدی، مدیرمسئول رادیو سرحد به سلاموطندار میگوید که با متوقفشدن نشرات این رادیو، بخش بزرگی از باشندهگان غور از دسترسی به اطلاعات محروم شدهاند. به گفتۀ او، آنان هماکنون تنها از طریق شبکههای اجتماعی به فعالیتهایشان ادامه میدهند.
رادیو سرحد از حدود هفت سال به اینسو در شهر فیروزکوه، مرکز غور با ۲۱ کارمند بهشمول ۵ بانو فعالیت داشت. این رادیو موضوعهای خبری، آموزشی، دینی، فرهنگی، سیاسی و حقوقی را پوشش میداد.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
تنها رادیو سرحد در غور نیست که به نشراتش پایان داده؛ بل در شمال کشور در ولایت جوزجان نیز رادیو «دلها» فعالیت خود را متوقف کرده است. مسئولان رادیو دلها، رادیوی ویژۀ بانوان در جوزجان میگویند که بهدلیل نبود بودجه و اجازهنیافتن بانوان برای کار، فعالیت این رادیو متوقف شده است.
مهدیه مهریار، مسئول رادیو دلها میگوید که نبود بودجه و اجازهنیافتن بانوان برای کار رسانهیی، از دلیلهای عمدۀ توقف این رسانه است. به گفتۀ مسئول رادیو دلها، این رادیو فعالیت نشراتی خود را در بخشهای خبری، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، حقوقی، ورزشی و تفریحی با ۷ دختر و ۳ پسر به پیش میبرد.
بانو مهریار میافزاید، «وقتی که طالبان آمدند، پروژهها مکمل قطع شد و هیچ بودجهیی نبود. وقتی که بودجه نباشد، طبعاً رسانهها نمیتوانند فعالیت کنند و بعد از آن هم رسانۀ مختص بانوان بود. اینکه طالبان اخطاریه میدادند و من میترسیدم که مبادا این خانمها متضرر شوند یا جان خود را از دست بدهند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
مسئول رادیو دلها نیز میگوید که این رادیو از چهار سال به اینسو در جوزجان فعالیت داشت و کارهای آن بیشتر از سوی بانوان اداره میشد.
در همین حال، مسئولان انجمن ژونالیستان آزاد افغانستان میگویند، یافتههای پسین این انجمن از سرتاسر کشور نشان میدهد که ۲۰۰ رسانۀ دیداری و شنیداری و آژانسهای خبری بهدلیل نبود منابع مالی و وضع محدویتها از فعالیت بازماندهاند.
حجتالله مجددی، معاون انجمن ژونالیستان آزاد افغانستان و عضو کمیسیون رسیدهگی به قضایای خبرنگاران و رسانهها، به سلاموطندار میگوید که اگر نهادهای حامی ملی و بینالمللی به رسانههای افغانستان توجه نکنند، فعالیت بیشتر رسانهها متوقف میشود و صدها خبرنگار شغلشان را از دست میدهند.
به گفتۀ معاون انجمن ژونالیستان آزاد افغانستان، توقف فعالیت تلویزیون ورزشی ۳ در کابل، رادیو سرحد در غور و رادیو دلها در جوزجان، از تازهترین موردهاییست که به ثبت رسیده است.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که خبرنگاران و کارمندان رسانهها از وضعیت کنونی ابراز نگرانی میکنند و از نهادهای پشتیبان رسانههای داخلی و خارجی میخواهند که زمینۀ فعالیت دوبارۀ آنها را فراهم کنند.