کشتن کارمندان هزارۀ اردوگاه ماین‌روبی هلو ترست در بغلان واکنش‌های زیادی را برانگیخته است. شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی می‌گویند که جست‌وجوی هزاره‌ها در میان کارمندان و سپس کشتن آن‌ها، مصداق بارز نسل‌کشی است.

این شهروندان از حکومت می‌خواهند تا در این باره تحقیق و بررسی کند و نسل‌کشی هزاره‌ها در افغانستان را به رسمیت بشناسد.

هفتۀ گذشتۀ شماری از شهروندان کشور در داخل و خارج از افغانستان، دادخواهی توییتری را مبنی بر نسل‌کشی هزاره‌ها راه‌اندازی کردند که مورد استقبال شمار زیادی از کاربران شبکه‌های مجازی قرار گرفت.

این دادخواهی پس از آن صورت گرفت که کمیسیون مستقل حقوق بشر در بارۀ حمله بر مکتب سیدالشهداء در منطقۀ دشت‌برچی در غرب شهر کابل واکنش نشان داد و در اعلامیه‌یی گفت که جمعیت هزارۀ کشور در معرض نسل‌کشی قرار دارد.

دو شب پیش افراد مسلح نقاب پوش بر اردوگاه ماین‌روبی هلو ترست در ولایت بغلان حمله کردند. رئیس این اردوگاه و شماری از کارمندان آن می‌گویند که مهاجمان دنبال کارمندان هزاره بودند.



جیمز کوان، رئیس اردوگاه ماین‌روبی می‌گوید، آن‌چه در اردوگاه اتفاق افتاد قتل عمد بود. او می‌گوید که اوضاع امنیتی در کل خوب نیست؛ اما کشتار یک گروه خاص قومی را انتظار نداشته است. «ما می‌توانیم پس از این حادثه افغانستان را ترک کنیم؛ اما ما می‌مانیم تا کارهای باقیماندۀ‌مان را انجام دهیم. ما یک دهه پیش از نیروهای خارجی به افغانستان آمدیم و پستی و بلندی‌های زیادی را تجربه کردیم. حالا که جامعۀ جهانی می‌خواهد افغانستان را ترک کند، ما می‌مانیم. اکثر کسانی‌که کشته شدند هزاره بودند. ما برای تمام اقشار کار می‌کنیم نه یک قشر مشخص. ما برای تمام مردم شرایط مساوی و یکسان را مهیا می‌کنیم.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

کشتار هزاره‌های ماین‌روب در بغلان، واکنش شدید شهروندان را نیز در پی داشت.

امین احمدی، استاد دانشگاه در صفحۀ توییترش نوشته است: «نفرت مذهبی و نژادی عامل اصلی نسل‌کشی است. بارها نوشته بودم که هزاره‌ها به جرم قومیت و مذهب خود در معرض حذف و کشتار سیستماتیک است.»

شفق رحیمی، کاربر دیگری نوشته است که «نمی‌توانم سکوت جامعۀ جهانی در این مورد را قبول کنم. قتل کارمندان هزارۀ یک نهاد، مصداق بارز نسل‌کشی است و باید جامعۀ جهانی در این مورد سکوت نکند.»

اکرم گیزابی، شهروند افغانستان در آمریکا در صفحۀ توییترش نوشته است، «وقتی پای تعصب و نژادپرستی در میان باشد، می‌شود هر مسألۀ ای را انکار کرد، چنان‌چه تعدادی نسل‌کشی یهودیان را در جنگ جهانی دوم انکار می‌کنند. برای تعدادی از افراد قبیله، هزاره‌کُشی یک ثواب است و در مخیلۀ مریض‌شان خطور نمی‌کند که آن را نسل‌کشی بنامند.»

این شهروندان از دولت می‌خواهند تا نسل‌کشی هزاره‌ها در افغانستان را به رسمیت بشناسند.

هارون رحیمی، حقوق‌دان می‌گوید، نسل‌کشی دارای سه مؤلفه است. مولفۀ نخست این‌که باید یک‌ سری اعمال مانند کشتار دسته‌جمعی یک گروه، شکنجه، آزارواذیت یک گروه و ممنوع‌ قراردادن توالد و تناسل در میان اعضای یک گروه. مولفۀ دوم این‌که این اعمال به‌ویژه علیه یک گروه مشخص قومی، مذهبی یا نژادی اتفاق افتاده باشد و قربانیان دارای یک هویت گروهی باشند و مولفۀ سوم این است که هدف اقدام صورت گرفته، حذف جزئی یا کلی یک گروه خاص مذهبی، قومی یا نژادی باشد.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

از سویی‌هم، چهار روز پیش کمیسیون مستقل حقوق بشر اعلام کرد که در ۵ سال گذشته، در چهارده حمله بر شهروندان هزاره، ۵۶۰ تن جان باخته‌اند. این کمیسیون با استناد به ارزیابی‌هایش می‌گوید که شهروندان هزاره در معرص یک نسل‌کشی قرار دارند و خواستار تحقیقات گسترده و عمیق در این باره از سوی یک هیأت جهانی شده است.

وزارت خارجۀ آمریکا نیز حمله بر ماین‌روبان را تقبیح کرده و گفته است که ماین‌روبان نه تنها که جان انسان‌ها را نجات می‌دهند، بل‌که جان خودشان را نیز برای دیگران به خطر می‌اندازند.

به باور حقوق‌دانان، پی‌گیری جنایاتی که نشان‌دهندۀ نسل‌کشی است، وابسته به ارادۀ حکومت‌هاست و در صورتی‌که حکومت در این باره اقدام نکند، بررسی آن برای سازمان‌های بین‌المللی کار دشوار خواهد بود.

دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما حمله بر کارمندان نهاد ماین‌روبی هلو ترست در بغلان را نیز محکوم کرده و از طرف‌های درگیر خواسته است که از بشردوستان در مناطق زیر کنترل‌شان محافظت کنند.

یوناما امروز با نشر اعلامیه‌یی حمله بر کارمندان موسسه ماین‌روبی هلوترست را تکان‌دهند خوانده و گفته است که گروه‌‌ها و افراد خاصی در صفوف این ماین‌روبان هدف قرار گرفته‌اند. این نهاد نیز گفته است همه‌ احزابی که خواهان صلح برای مردم افغانستان هستند، باید برای پشتی‌بانی از ادعاهای خود، اقدامات جدی را روی‌دست گیرند و به جنایات پایان دهند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: