سلاموطندار برای بررسی این که چه شمار از جوانان در کنار دیگر فعالیتهای زندگی، ورزش نیز میکنند، نظرسنجیای را میان ۷۵۱ جوان در ۲۸ ولایت راهاندازی کرده است.
نتایج این نظرسنجی نشان میدهد که از میان ۷۵۱ جوان، ۴۸۸ تن آنان که ۶۵ درصد اشتراککنندگان در نظرسنجی را تشکیل میدهند، روزانه ورزش میکنند؛ در حالی که ۲۶۳ تن آنان که ۳۵ درصد اشتراککنندگان دیگر این نظرسنجی را تشکیل میدهند، گفته اند بنابر دلیلهایی که دارند، ورزش جایی در فعالیتهای روزانهی شان ندارد.
در این نظرسنجی ۴۱۸ مرد و ۳۳۳ زن اشتراک کرده اند و نتایج آن بر اساس تفکیک جنسیت نشان میدهد که مردان بیشتر از زنان ورزش میکنند.
از میان ۴۸۸ جوان، ۶۱.۷ درصد آنان را مردان تشکیل میدهند و تنها ۳۸.۳ درصد که ۱۸۷ تن میشود، زنان هستند که روزانه اجرای تمرینهای ورزشی دارند.
از سویی هم، دلیلهای انجام تمرینهای ورزشی میان مردان و زنان نیز بررسی شده است و نتایج آن نشان میدهد که بیشتر مردان برای تنومندی و بیشتر زنان سهیم در نظرسنجی که ورزش میکنند، برای زیبایی تمرینهای ورزشی را انجام میدهند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
بر اساس این نظرسنجی، ۷۱.۹ درصد مردان سهیم در نظرسنجی که ورزش میکنند، گفته اند که برای تنومندی ورزش میکنند و ۶۶.۴ درصد زنان سهیم در نظرسنجی که ورزش میکنند، گفته اند که برای زیبایی تمرینهای ورزشی را انجام میدهند.
عرفان ۲۵ساله، جوانی که هفت سال میشود به صورت منظم ورزش میکند، به سلاموطندار میگوید: «من در اوایل به خاطری که فوتبال را خوش داشتم، زیاد ورزش میکردم؛ ولی حالا هم وقت ندارم، هم این که فکر میکنم ورزشهای هوازی کنم، بیشتر به صحتم مفید است. به همین خاطر، هر روز کلپ/کلوب میروم، فریک میزنم؛ ولی فوتبال را حالا کمتر بازی میکنم، در حد یک سرگرمی.»
هانیه، دختری که او نیز تمرینهای منظم ورزشی داشت؛ اما اکنون به دلیل فراهمنبودن زمینه، ورزش را ترک کرده است، نیز میگوید: «من با مادرم یک جا کلپ میرفتم؛ او شکر دارد؛ داکتر/پزشک به او گفته ورزش کن. پیادهروی به زانوهایش آسیب میزد، به همین خاطر باهم کلپ میرفتیم. من فیتنس کار میکردم، میخواستم چاق نباشم و وزن کم کنم.»
در این نظرسنجی دلیلهای ورزشنکردن میان جوانانی که ورزش نمیکنند، نیز با تفکیک جنسیت بررسی شده است که از مجموع زنان سهیم در نظرسنجی که ورزش نمیکنند، ۶۵.۲ درصد دلیل آن را فراهمنبودن زمینهی ورزش گفته اند؛ اما بیشتر مردانی که ورزش نمیکنند، دلیل آن را نداشتن وقت عنوان کرده اند.
زهره شمال، میگوید: «ورزشکردن خوب است؛ فایدهی زیاد دارد؛ من هم میفهمم؛ ولی در کجا ورزش کنیم؟ در خانهی ما که یک بلاک سه اتاقه است؟ خوب کلپ باشد که بتوانیم برویم ورزشکردن. من خودم شخصاً خوش دارم؛ ولی چه قدر پیادهروی کنم؟ آبوهوا آلوده است؛ به عوضی که صحتمند شوم، مریض میشوم.»
جمیل جویا، نیز میگوید: «من کار میکنم؛ روز نیستم و شب هم چون خسته میباشم، دلم نمیشود کلپ بروم؛ تمرینکردن به من سخت است. اضافهوزن دارم؛ ولی حوصلهی ورزشکردن نمیباشد.»
در همین حال، شفیق اکبری، کارشناس امور ورزشی، میگوید که ورزش نقش مهمی در سلامت ذهنی و جسمی جوانان دارد. این کارشناس ورزشی، اجرای تمرینهای ورزشی را در هر شرایطی الزامی میداند.
او میافزاید: «ورزش به معنای این نیست که باید حتماً مثل ورزشکاران حرفهای ورزش کنید که قهرمانی بار بیاورید. ورزش؛ یعنی سالمنگهداشتن اعضای بدن؛ یعنی چربیسوزی که وزن اضافه نداشته باشید. این تمرینات در خانه با سادهترین وسایل هم میشود؛ ورزش بسیار مهم است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در سوی دیگر، مربیان ورزشی اما میگویند که جوانان باید تشویق شوند تا ورزش کنند. جلال حکمت، صاحب یک باشگاه در شهر کابل، میگوید: «همه رشتههای ورزشی به صحت فایده دارد؛ ولی مسئولان فقط چند رشته را توجه میکنند. بچههای ما بیچارهها زیاد تمرین میکنند؛ ولی فقط مسابقهی چند ورزشگاه دیگر را داریم. اگر این در سطح کلان باشد، هم ورزش میکنند و هم صحتمند میباشند؛ چون روحیه دارند.»
با این همه، به باور جامعهشناسان، توجه به ورزش جوانان میتواند جلو بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی را بگیرد. راشد صدیقی، کارشناس امور اجتماعی، میگوید: «ورزش مسیر مطلوب را به جوانان فراهم میکند و در مبارزه با بیکاری، اعتیاد و ناآرامیهای روانی، به عنوان جایگزین خوب استفاده شده و حکومت باید ورزش را حمایت و جوانان را به ورزش تشویق کند.»
با این حال، اتل مشوانی، سخنگوی کمیتهی ملی المپیک افغانستان، با این که از فراهمنبودن زمینهی ورزش به زنان چیزی نمیگوید؛ اما از تلاشها برای تقویت رشتههای مختلف ورزشی برای تشویق جوانان به ورزش سخن میگوید.
او میافزاید: «در رابطه به ترویج تحصیل و فعالیتهای ورزشی، باید یادآور شوم که ادارهی ورزش کشور توجه و پلانهای خاص دارد؛ هم در بخش فعالیتهای ورزشی داخلی و هم در بخش مسابقات بیرونمرزی. ما دو آمریت جدید تشکیل و ریاست امور تربیت بدنی ایجاد کردهایم؛ یک آمریت به نام ورزشهای عنعنهای و یک آمریت هم به نام ورزش همگانی ایجاد کردهایم. وظیفهی این آمریتها این است که برای تقویت ورزشهای عنعنهای کار و همچنان مردم را برای ورزش تشویق کنند.»
یافتههای این نظرسنجی، میزان کمتر ورزشکردن زنان را در حالی نشان میدهد که پس از رویکارآمدن حکومت سرپرست، زنان اجازهی ورزشکردن در رشتههای مختلف ورزشی را ندارند و شمار بسیاری از آنان از کشور بیرون شده اند.