شماری از دامداران و لبنیاتفروشان در هرات، از گشایش اتحادیهی لبنیاتفروشان در این ولایت، خوشحال اند و میگویند که پس از آغاز کار این اتحادیه، سهولتهایی به آنها فراهم شده است و در بخش پروسس شیر، بهداشت لبنیات و بازار، آگاهی دریافت کرده اند.
محمدسلیم، یک تن از لبنیاتفروشان در هرات، میگوید که این اتحادیه، در میان لبنیاتفروشان و دامداران همآهنگی ایجاد خواهد کرد و مشکلات آنها را با مسئولان و نهادها در میان خواهد گذاشت.
او میافزاید: «اتحادیه خیلی سهولتها فراهم میکند؛ همین که تقریباً ۱۸۰ تا ۱۹۰ تن از اعضای اتحادیه به شهر هرات است، همین ما همرای هم هماهنگ هستیم خودش یک اتحاد و اتفاق است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
اسدالله حقدوست، یک تن از گاوداران در هرات که هماکنون ۴۰ رأس گاو شیری دارد و روزانه ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلوگرام شیر به دست میآورد، از نبود بازار فروش سخن میزند و از حکومت میخواهد که زمینهی فروش فرآوردههای شیر را به او و دیگر گاوداران فراهم کند.
او میافزاید: «مشکلاتی که اکنون سد راه ما قرار دارد، این است که ما به حساب فروش شیر بازار نداریم. مثلاً یک کیلوگرام شیر به ما به ۲۵ تا ۳۰ افغانی میافتد؛ ولی ما به ۲۰ افغانی به بازار عرضه میکنیم. بازاری نداریم. از مسئولان خواهش ما همین است که به ما یک بازار ایجاد کنند تا ما بتوانیم به ولایتهایی مثل کابل، نیمروز، بادغیس این شیر را انتقال بدهیم.»
مستوره دانش که ۲۲ بهار عمرش را سرگرم لبنیاتفروشی است، از اتحادیهی لبنیاتفروشان خواستهایی دارد و میگوید که این اتحادیه باید به زنها کارگاههای آموزشی برگزار کند و ابزار مورد نیاز برای پروسس شیر را در اختیار شان بگذارد.
او میافزاید: «خواست ما از اتحادیه این است که در بخش ورکشاپها و دیگر همکاریها همراه ما همکاری بکنند تا خانمهایی که کار میکنند، بیایند ورکشاپها را ببینند تا تجربهی کاری شان بیشتر شود. وسایلی که کمبود داریم، به ما کمک کنند. ما کمبودی زیادی داریم؛ اگر کمک شود و بیشتر آن هم در بخش ورکشاپها است تا خانمهایی که کار میکنند، در این بخش تجربهی کاری شود و بتوانند کار کنند.»
در همین حال، کارشناسان امور دامداری در هرات، ضمن استقبال از ایجاد و گشایش این اتحادیه، میگویند که اتحادیه میتواند در همآهنگی میان لبنیاتفروشان ولسوالیها و مرکز هرات با مسئولان محلی نقش ارزندهای داشته باشد.
از سوی دیگر، عبدالرحیم عثمانی، رییس اتحادیهی لبنیاتفروشان هرات، ایجاد این اتحادیه را بااهمیت میخواند و میگوید که آنها میخواهند با پشتیبانی مالی نهادهای داخلی و بیرونی، زمینهی پروسس شیر، بازار مناسب و بهداشت را، برای لبنیاتفروشان این ولایت فراهم کنند.
او میافزاید: «اتحادیه اول که به خاطر اتحاد و اتفاق ما است. دوماً ما تمام پروژههایی که از طریق مؤسسهها میگیریم، به تمام اعضای اتحادیه قرعهکشی و توزیع میشود و سهولت دیگری که ما داریم و در کل به همشهریان ما است، ما هفتهی یک بار نظارت داریم که محصولات شان کنترل میشود که بهداشت باشد از نظر اتحادیه، صحت عامه و آمریت مالداری ولایت هرات تأیید باشد تا یک سهولتی باشد که ما بتوانیم یک محصولات بهتر از محصولات خارجی به دسترس همشهریان خود قرار بدهیم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هرات، میگویند که هماکنون نه تنها مردها؛ بل شمار بسیاری از زنان نیز در این ولایت سرگرم دامداری و لبنیاتفروشی اند. آنان میافزایند که تلاش دارند از طریق این اتحادیه، به مشکلات لبنیاتفروشان این ولایت رسیدگی کنند.
پیرمحمد حلیمی، رییس زراعت، آبیاری و مالداری هرات، به سلاموطندار میگوید: «واکسین برای جلوگیری از امراض مختلف، ایجاد یک بازار فروش برای گاوهای شیری، بازار مناسب برای فروش محصولات شان، ایجاد یک لابراتوار معیاری برای گاوداران ولایت هرات و انشاءالله کوشش داریم تا با ایجاد شرایط، ریاست زراعت در خدمت گاوداران است.»
به گفتهی مسئولان محلی، هماکنون در هرات نزدیک به ۶۰۰ فارم تولید، پروسس و بستهبندی فرآوردههای شیر به گونهی سنتی و معیاری فعالیت دارند. همچنان، ۴۳۰ لبنیاتفروشی با حضور ۴۵ زن در هرات فعالیت دارند.