در حالی که تا یک هفتهی دیگر نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد در بارهی افغانستان برگزار میشود؛ اما هنوز در بارهی ترکیب و آجندای نهایی این نشست، از سوی سازمان ملل جزئیاتی ارائه نشده است. با این حال، باورها بر این است که در نشست دوحه، روی مسئلهی تشکیل حکومت فراگیر، تعیین نمایندهی ویژهی سازمان ملل متحد برای افغانستان و رعایت حقوق بشر از سوی امارت اسلامی، بحث خواهد شد.
امارت اسلامی که گفته است دستکم دو بار از سوی روزا اوتونبایوا، نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان و فریدون سینیرلیاوغلو، همآهنگکنندهی ویژهی این سازمان برای افغانستان، برای اشتراک در نشست دوحه دعوت شده، هنوز تصمیم نهاییاش را برای اشتراککردن یا اشتراکنکردن در این نشست نگرفته است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که تصمیم نهایی اشتراککردن یا نکردن در نشست دوحه، با وزارت امور خارجه است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عزیز استانکزی، آگاه مسائل سیاسی، با اشاره به تضاد موقفگیری جهان و امارت اسلامی در بیشتر از دو سال گذشته، در این باره میگوید: «من فکر میکنم که نمایندگان حکومت فعلی در این کنفرانس اشتراک نخواهد بکنند؛ به خاطری که بعضی مناسبتها است و به همین دلیل شاید اینها از این نشست طفره بروند.»
این در حالی است که رأیزنیها برای چهگونگی برگزاری نشست آیندهی دوحه، در سطح منطقه و جهان در جریان است. نمایندگی سازمان ملل متحد در بروکسل، اعلام کرده که در روزهای آینده میزبان نمایندگان ۱۰ کشور در مورد بحث روی نشست آیندهی دوحه است و همین گونه قرار است پنج کشور آسیای میانه نیز در جریان هفتهی جاری نشستی را به منظور پرداختن به نشست دوحه برگزار کنند.
با این حال، برخی از آگاهان با اشاره بر بینتیجهبودن نشستهای پیشین سازمان ملل متحد در بارهی افغانستان در بیشتر از دو سال گذشته و وجود اختلافها میان کشورها در خصوص افغانستان، نسبت به نتایج عملی نشست دوحه خوشبینی چندانی ندارند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمدزلمی افغانیار پوپل، رهبر «جریان همبستگی ملت واحد افغانستان»، در این باره میگوید: «سازمان ملل متحد دهها نشست برگزار کرد؛ اما مثمر نبوده است. در این نشست کیها حضور دارند؟ آیا نمایندههای واقعی مردم افغانستان حضور دارند؟ یا کسانی که ۲۰ سال حکومت کردند و فعلاً در کشورهای دیگر هستند و آنها هر مورد را قبول میکنند. این نشست را روسیه، چین، امریکا، فرانسه و انگلیس که اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند، مدیریت میکنند. تا زمانی که این کشورها خود در مورد افغانستان به توافق نرسند، این نشستها مثمر نیست.»
گفتنی است که دور نخست نشست دوحه در بارهی افغانستان در اول می سال گذشتهی میلادی پشت دروازههای بسته برگزار شد و چهگونگی تعامل جهان با امارت اسلامی، از مهمترین موضوعهای مورد بحث آن بود.