با ورود به کوچه‌ی انتیک‌فروشی در شهرنو کابل، چشم آدمی به انواع پوشاک‌های آرایشی مانند انگشتر و دست‌بندهایی با روپوش سنگ‌های گران‌بها مانند زمرد، فیروزه و یاقوت که پشت ویترین‌‌های فروش‌گاه‌ها چیده شده، سماوارهای برنجی، قالینچه‌ها و دیگر پوشاک‌های زینتی‌ای می‌افتد که به این کوچه زیبایی ویژه داده است. ‌

به گفته‌ی فروشندگان در کوچه‌ی انتیک‌فروشی، پیشینه‌ی ساخت شماری از کالاها در این کوچه به ۵۰۰ سال پیش می‌رسد.

این روزها اما از شلوغی گذشته‌ی کوچه‌ی انتیک‌فروشی، خبری نیست و بیش‌تر فروشندگان، می‌گویند که مشتری‌های شان به گونه‌ی چشم‌گیری کاهش یافته است. آن‌ها، نبود بازدید شهروندان خارجی، واردشدن زیورهای نقش‌ونگارشده‌ توسط ماشین از بیرون را از عامل‌های مهم کاهش فروش شان عنوان می‌کنند.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

عبدالکبیر که ۶۵ سال است در کوچه‌ی انتیک‌فروشی شهرنو، فروش‌گاه زیورات و زرگری دارد، می‌گوید که مشتریان اصلی‌اش که شهروندان دیگر کشورها و شهروندان افغانستان مقیم دیگر کشورها است، دیگر برای خرید کالا به این کوچه نمی‌آیند. او، می‌افزاید: «صنایع دستی افغانستان چون بازار آزاد شد و نقره و عتیقه از چین، تایلند و ترکیه میایه و دیکوریشن شان هم عالی است؛ چون ماشینی استند، مردم هم بیش‌تر امونا را می‌پسندند، نظر به شرایط امنیتی چندین سال‌ است خارجی هیچ نمیاین د بازارهای عتیقه.»

سمیر، فروشنده‌ی دیگری در کوچه‌ی انتیک‌فروشی که بیش از نیم قرن است در این کوچه کالاهای انتیک می‌فروشد، با گلایه از بازار کارش، می‌گوید که اکنون، گاهی پیش می‌آید که در دو ماه نیز، هیچ مشتری‌ای سراغ فروش‌گاه او را نگیرد. «مردمای خودما علاقه‌مندی زیاد به این انتیک‌ها ندارند. مردم خارجی استند که میاین جنس افغانی و این چیزها را خریداری می‌کنند؛ د یک ماه نشده ما سودا نکدیم حتا د دو ماه ما سودا نکردیم. بازار و فروش نیست.»

محمد یاسین، فروشنده‌ی دیگری‌ در کوچه‌ی انتیک‌فروشی شهر نو نیز، روایت یک‌سانی دارد. او می‌گوید که میزان فروشش در مقایسه با دوره‌ی جمهوری، ۹۰ درصد کاهش یافته است.

پس از فروپاشی جمهوری و خروج نیروهای بین‌المللی از افغانستان و محدودشدن حضور شهروندان بیرونی که خریداران اصلی کوچه‌ی انتیک‌فروشی را تشکیل می‌دادند، کاروبار در این کوچه، کساد شده است. محمد یاسین، می‌گوید: «فعلاً علاقه‌مندی نیست و ۹۰ درصد کاروبار کاهش یافته است، با وجودی که قدامت این‌ها بیش‌تر از ۱۰۰ سال است؛ اما چون حالی مشتری خارجی نداریم، کاروبار نیست مشتری نداریم و به صفر ر سیده .»   

یوسف، وکیل کوچه‌ی انتیک‌فروشی شهر نو کابل، می‌گوید که حالا بیش‌تر از دو هزار دکان در این کوچه فعالیت می‌کند؛ در حالی که این رقم در سال‌های قبل، به بیش‌تر از سه هزار و ۵۰۰ دکان می‌رسید.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

یوسف، می‌گوید که بیش‌تر انتیک‌فروشی‌های این کوچه، بسته شده و اکنون، تنها ۱۰۰ فروش‌گاه آن فعال است و در باقی دکان‌های کوچه‌ی انتیک‌فروشی، قالین، پوست و دیگر اشیای قدیمی به فروش می‌رسد. او، با اشاره به نبود خریداران خارجی، می‌گوید: «شماری شان خارج رفتن، شماری شان ترک پیشه کردند. فعلاً نه رونق داره نه مشتری دارند. کل خارجی‌ها مشتری شان است که حالی هیچ نیستند.»

کوچه‌ی انتیک‌فروشی شهرنو کابل با ۷۰ سال قدامت، در نخست به نام کوچه‌ی مرغ‌فروشی شهرت داشت؛ اما با تجمع دکان‌های انتیک‌فروشی و کالاهای گران‌بها، به نام کوچه‌ی انتیک‌فروشی تغییرنام یافت.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: