«قلعۀ نریمان»، یکی از دهها آبدۀ باستانیست که در ولسوالی آبکمری و در فاصلۀ ۳۰ کیلومتری غرب شهر قلعۀنو، مرکز بادغیس در یک تپۀ بلند موقعیت دارد. شماری از فرهنگیان بادغیس میگویند که بخشهای بسیاری از این قلعه پس از گذشت هزاران سال، تخریب و از بین برده شده است.
مسعود، از فرهنگیان بادغیس میگوید، نهتنها قلعۀ نریمان؛ بل مکانهای باستانی بسیاری در این ولایتاند که رو به نابودی کامل قرار دارد. او میگوید، «به ارتباط قلعۀ نریمان میگویند در آن بسیار آثار باستانی وجود داشته که تخریب شده. بزرگان قصه میکنند که داخل این قلعه آثار باستانی بسیاری وجود داشته است که در زمانهای سابق مردم میآمدند به اینجا و کندنکاری و از آن خیلی وسایل خوبخوبی بیرون میکردند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، باشندهگان و فعالان مدنی بادغیس از بیتوجهی مسئولان حکومت پیشین انتقاد میکنند و میگویند که اگر آثار و آبدههای باستانی این ولایت بازسازی، حفظ و مراقبت نشود، بهزودی این هویت فرهنگیشان به ویرانه مبدل خواهد شد.
محمدرفیق احدی، باشندۀ بادغیس میگوید، «آثار و آبدات تاریخی نماد فرهنگ و تاریخ کشور را نشان میدهد و در حفظ آن باید اطلاعات و فرهنگ اقدامات لازم را انجام دهد که از این بیشتر آثار و آبدات تاریخی به ویرانه مبدل نشود.»
محمدیار ناظم، فعال مدنی در بادغیس نیز میگوید، «مسئولان باید متوجه آثار تاریخی باشند تا اینکه تخریب نشود؛ چون میتواند یک جایگاه فرهنگی در یک جامعه داشته باشد. متأسفانه در ولایت بادغیس آثار تاریخی حفظ نمیشود و رو به نابودیست.»
با این حال، بازمحمد سروری، سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی برای بادغیس میگوید که نگهداری آثار و آبدههای باستانی این ولایت در اولویت کاری آنان قرار دارد.
تداوم جنگهای ۲۰ سال گذشته و بیتوجهی مسئولان حکومت پیشین و سازمانهای بینالمللی حفاظت از میراثهای فرهنگی سبب شده است که بیشتر مکانهای باستانی افغانستان، بهویژه بادغیس تخریب شود و مورد هجوم کاوشگران داخلی و خارجی قرار گیرد.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
این در حالیست که سال پار بخشهایی از «قلعۀ مورچاک» در بادغیس در درگیری میان نیروهای طالبان و دولت پیشین کامل تخریب شد و هنوز هیچ توجهی به آن نشده است.