نشریه‌ی امریکایی بلومبرگ، به تازگی در گزارشی گفته که در ۲۰۲۳، واحد پول افغانستان (افغانی) پس از ارزهای کلمبیا و سریلانکا، سومین ارز باثبات در جهان شناخته شده است.

در این گزارش آمده که میلیاردها دالر از کمک‌های انسان‌دوستانه و افزایش تجارت با همسایگان آسیایی، پول افغانستان را به صدر رتبه‌بندی جهانی در این سه ماه رسانده است.

در بخشی از این گزارش که زیر عنوان «امارت اسلامی، بهترین ارز جهان را در این سه ماه کنترل می‌کند» پخش شده، آمده است: «داده‌های گردآوری‌شده توسط بلومبرگ نشان می‌دهد که کنترل ارز، جریان‎‌های نقدی و سایر حواله‌ها به افغانی، کمک کرده است تا در این سه ماه واحد افغانی، حدود نُه درصد رشد کند که در سال جاری حدود ۱۴ درصد رشد داشته و پس از ارزهای کلمبیا و سریلانکا، سومین فهرست جهانی را به خود اختصاص داده است.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

از عامل‌های دیگر ثبات پول افغانی، اقدامات خوب پولی از جمله ممنوعیت استفاده از دالر و روپیه‌ی پاکستان در معاملات داخلی و جلوگیری از قاچاق دالر، در این گزارش یاد شده است.

حسیب‌الله نوری، سخن‌گوی بانک مرکزی افغانستان، می‌گوید که این بانک با مدیریت خوب و تطبیق سیاست‌های معقول پولی، توانسته است ارزش افغانی را در برابر اسعار دیگر حفظ کند.

او می‌افزاید: «هم‌اکنون واحد پول افغانی، به عنوان باثبات‌ترین واحد پول پذیرفته شده است. معاملات تجاری به این واحد پول نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافته، جلوگیری از قاچاق دالر به بیرون از کشور، ترویج پول افغانی و افزایش صادرات از کشور، عامل‌های مهم ثبات واحد پول افغانی بوده است.»

با این حال، شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، با استقبال از این دست‌آورد اما می‌گویند که ثبات پولی در یک سال پسین، تأثیر چندانی روی وضعیت اقتصادی شهروندان نداشته است.

شاکر یعقوبی، آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید: «مطالعه‌ی این ثبات پولی را با وضعیت اقتصادی در داخل افغانستان اگر مقایسه کنیم، این ثبات نتوانسته است مؤثریت به وضعیت جاری اقتصادی داشته باشد. تنها به سرمایه‌دارانی که از پول در تجارت کار می‌کنند، مؤثریت دارد. نتوانسته است د ټولر پیش‌برد برنامه‌های اقتصادی در ایجاد اشتغال و بلندبردن سطح تجارت و بهترشدن وضعیت افغانستان، نقش داشته باشد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

از سویی هم، شبیر بشیری، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید که برای حفظ این ثبات، نیاز است پشتوانه‌های استراتژیک در نظر گرفته شود.

او می‌افزاید: «برای حفظ ارزش پول افغانستان به گونه‌ی دایمی، نیاز است این مسئله تنها در حیطه‌ی کاری بانک مرکزی افغانستان خلاصه نشود. نیاز است که ما پشتوانه‌های استراتژیک اقتصادی به پول افغانستان در داخل افغانستان ایجاد کنیم که کار مشترک سکتورهای دولتی را می‌خواهد.»

در گزارش نشریه‌ی بلومبرگ، هم‌چنان آمده است که ارز قوی و باثبات می‌تواند به مهار فشار تورم برای واردات حیاتی بر افغانستان کمک کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: