ننگرهار، مهمترین منطقه برای تولید نیشکر در افغانستان به شمار میرود که کشاورزان محلی همهساله در زمینهای خود آن را میکارند و مشکلات خانوادههای شان را با برداشت و فروش آن، حل میکنند. امسال نیز در سطح وسیعی از زمینهای کشاورزی این ولایت، نیشکر کشت شده است و کشاورزان از افزایش این محصول خوشحال هستند؛ اما از نبود بازار مناسب نگران اند.
شماری از کشاورزان در ننگرهار، از حکومت امارت اسلامی میخواهند که به مشکلات آنان و بازار محصولات، توجه بیشتری داشته باشد. صفتالله، یکی از کشاورزان در ولسوالی کامهی ننگرهار که در دو جریب زمین خود نیشکر کاشته بود، به سلاموطندار میگوید که برداشت نیشکر همهساله به میزان قابل توجهی، نسبت به دیگر محصولات کشاورزی سودآورتر است؛ اما از نبود بازار مناسب شکایت میکند.
او، از مسئولان میخواهد که در زمینهی مبارزه با آفتهای کشاورزی نیز آنان را کمک کنند. صفتالله، میافزاید: «من در دو جریب زمین خود نیشکر کشت کردهام. این جا در کامه حاصلات خوب است؛ زمانی که نیشکر به حاصل میرسد، قیمتها زیاد پایین میآید و توقعی که آنها از فروش بالا دارند، برآورده نمیشود.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
از سوی دیگر، کارشناسان امور کشاورزی، میگویند که افغانستان یک کشور زراعتی است و اگر حکومت به بخش زراعت بیشتر توجه کند، شهروندان میتوانند روی پای اقتصادی خود بیایستند. به گفتهی آنان، افغانستان ظرفیت کشت و تولید در چهار فصل را دارد.
کرامتالله شفیقی، کارشناس امور کشاورزی، در گفتوگو با سلاموطندار از حکومت میخواهد که از کشاورزان پشتیبانی و در تأمین نیازمندیهای آنها، آنان را همکاری کند. به گفتهی او، آبوهوای افغانستان در چهار فصل ظرفیت تولید را دارد و سبزیها و میوهها حاصل خوب میدهد.
او میگوید: «در افغانستان به ویژه در شرق کشور، کشت نیشکر از زمانهای سابق معمول است و نیشکر در محیطهای گرم حاصل خوب میدهد. نیشکر برای حاصل خوب به زمان بیشتر نیاز دارد و اگر درجهی حرارت از ۱۳ درجه کاهش یابد، دیگر این گیاه رشد نخواهد کرد.»
آقای شفیقی، میافزاید که در گذشته نیشکر به گونهی مسلکی کشت نمیشد؛ اما اکنون این مشکل کاهش یافته است. او میگوید: «فاصله میان ردیفهای نیشکر ۶۰ تا ۶۷ سانتیمتر و فاصله میان بوتهها ۲۰ سانتیمتر باید گذاشته شود.»
در همین حال، علیاحمد خان، تاجر نیشکر در ننگرهار، میگوید که امسال بیشتر از پیش حاصلات نیشکر در این ولایت افزایش یافته است و به ولایتهای دیگر انتقال داده میشود.
این تاجر، میافزاید: «من از چند سال به این سو کاروبار نیشکر و گُر را میکنم. امسال نسبت به سالهای گذشته نیشکر زیاد خریداری کردهام. قیمتها هم مناسب است و دهها تن با من کار میکنند. من کوشش میکنم که نیشکر و گُر را به ولایتهای دیگر انتقال دهم و این هم برای من و هم برای کشاورز سود زیاد دارد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همزمان با این، اجمل سبحانی، مسئول بخش رسانههای ریاست زراعت، آبیاری و مالداری ننگرهار، میگوید که در چهار ولسوالی ننگرهار در ۱۹۵۳ هکتار زمین نیشکر کاشت شده است. سبحانی در گفتوگو با سلاموطندار وعده میدهد که مسئولان برای یک بازار مناسب تلاش میکنند و اکنون محصول به کابل و بیشتر ولایتهای دیگر فرستاده میشود.
او میافزاید: «در ولسوالیهای مختلف ننگرهار نیشکر به گونهی وافر کشت میشود که در تمام ولایت ۸۸ هزار و ۸۶۵ تُن حاصل داده است. همین گونه، برای تولید گُر در ننگرهار، ۱۴۴ کارخانه فعالیت دارد که صدها تن را مصروف کار کرده است.»
کارشناسان، میگویند که نیشکر سیاه و نرم، تفالهی خوبی میدهد؛ اما نیشکر سفید و نرم برای شربت و استفادهی عمومی کشت میشود.
گفتنی است که اگر مسئولان در بخش کشاورزی توجه ویژه داشته باشند، نه تنها افغانستان مجبور به واردات محصولات کشاورزی از دیگر کشورها نخواهد شد؛ بل محصولات افغانستان به مقدار کافی به بیرون از کشور صادر خواهد شد.