علاقهمندی به کتاب و عشق به وطن، سبب شد تا جوانی با ایجاد کتابخانهی سیار دانش را به در خانههای مردم ببرد. رحمانالله اتل ۲۵ساله، باشندهی ننگرهار، با شعار «یک ساعت برای خود، یک ساعت برای پیشرفت کشور مطالعه کنید»، کتابخانهی سیار را ایجاد کرد تا از این راه بتواند محدودیت در برابر آموزش را کاهش داده و زمینهی رشد جوانان را فراهم کند.
او نخستین گامهای خود را سه سال پیش، پس از تمامکردن دانشگاه در رشتهی حقوق آغاز کرد. «انگیزهام اشتیاق زیاد به وطن و آموزش بود. زمانی که من از پوهنتون/دانشگاه فارغ شدم، از قبل در ذهنم این انگیزه بود که در بخش تعلیم و آموزش کار کنم.»
رحمانالله با این که امکانات مالی نداشت؛ اما با فروش تلفن شخصیاش زمینهی تحقق این رؤیا را فراهم و با پول آن وسایل و امکانات اولیهی کتابخانهاش را خریداری کرد. محدودیت در زمینهی فعالیت در بیشتر منطقهها نیز کار را به او دشوار کرده بود؛ اما با وجود این همه چالشها، او هیچ گاه از هدف خود دست نکشید و این کتابخانه را ایجاد کرد.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
او، میگوید: «از یک طرف مشکلات اقتصادی خودم بود؛ حتا به خاطر اجراکردن این برنامهها تلفن شخصیام را فروختم در یک جا و جای دیگر برنامههایم را اجرا میکردم و با کمبود کتابها به خصوص کتابهای دری مواجه بودم و وقتی که در پارکها برنامهی خود را اجرا میکردم، با مشکلات میز و چوکی مواجه بودیم و همین گونه مشکلاتی دیگر.»
رحمانالله، میافزاید که با ایجاد این کتابخانه توانسته است زمینهی آموزش و مطالعه را به همهی جوانان به ویژه دخترانی که از آموزش باز مانده اند، فراهم کند. «بسیاری از جوانان به ویژه دخترانی که از درس و تعلیم باز مانده اند، نکتهی مثبتی بود که در برنامهها اشتراک میکردند و الحمدلله از آدرس این کتابخانه در ولایتهای ننگرهار و کابل به صدها جوان بیبضاعت زمینهی آموزش را فراهم کرده است.»
رحمانالله، تأکید میکند که اکنون کارش گسترش یافته است و با تخفیف ویژه، جوانان و کودکان را به مکتبها، مرکزهای آموزشی و دانشگاهها معرفی میکند. «با بیشتر مرکزهای آموزشی و مکتبها قرارداد کردهایم؛ با تخفیف برای شان دانشگاه را معرفی میکنم و به بعضی دانشگاهها غیرمستقیم معرفی میکنم و این سلسله تا ۲۰۲۶ ادامه دارد.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت سرپرست، مطالعه را برای رشد فردی مهم میداند و بر گسترش فرهنگ کتابخوانی میان جوانان تأکید میکند. «مطالعه برای رشد افراد مهم است. امارت اسلامی با روشهای مختلف جوانان را تشویق میکند تا مطالعه کنند و از این طریق در تغییر زندگی شان نقش مهمی داشته باشند.»
گفتنی است که چالشهای اقتصادی، استفادهی بیش از اندازهی جوانان از اینترنت و شبکههای اجتماعی، برگزارنشدن نمایشگاههای کتاب و دسترسینداشتن جوانان به منابع اطلاعاتی، میتواند از دلیلهای کاهش فرهنگ مطالعه میان جوانان باشد.