حکومت سرپرست افغانستان، در جولای سال گذشته‌ی میلادی، به منظور اعتراض در برابر سوزانده‌شدن قرآن‌کریم در سویدن از سوی یک شهروند عراقی‌تبار این کشور، دستوار داد که همه فعالیت‌های سویدن در افغانستان متوقف شود.

به دنبال این تصمیم، بخش‌های عمده‌ای از فعالیت‌های کمیته‌ی سویدن برای افغانستان متوقف شده بود و از یک هفته به این ‌سو، فعالیت‌های آن به گونه‌ی کامل متوقف شده است.

سخن‌گوی کمیته‌ی سویدن برای افغانستان، به سلام‌وطندار می‌گوید که برای رسیدگی به میلیون‌ها انسانی که این کمیته به آن‌ها خدمات ارائه می‌کرد، تلاش‌های زیادی انجام شده‌ و حتا این کمیته آماده شده‌ که نام سویدن را از عنوان خود بردارد؛ اما با این هم، امارت اسلامی هنوز با ادامه‌ی فعالیت کمیته سویدن برای افغانستان توافق نکرده است.

خالد فهیم، سخن‌گوی کمیته‌ی سویدن برای افغانستان، در این باره می‌گوید: «ما بعضی راه‌‌حل‌‌ها را به حکومت امارت اسلامی شریک کردیم؛ اگر نام سویدن مشکل‌زا باشد، ما آماده‌ی تغییر نام این نهاد هستیم یا جست‌وجو بکنیم تا کدام راه‌های بدیلی وجود داشته باشد؛ ولی متأسفانه ما به یک نتیجه‌ی ملموس تا اوایل ۲۰۲۴ نرسیدیم و بالاخره مجبور به این شدیم که ما فعالیت‌ها خود را در مارچ ۲۰۲۴ متوقف بسازیم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

از سویی هم، کمیته‌ی سویدن برای افغانستان، با تأکید بر این که بدون درنظرداشت مسائل سیاسی، از دهه‌ها به این‌ سو در افغانستان فعالیت داشت و بودجه‌ی آن ‌تنها از سوی سویدن تأمین نمی‌شود، خواهان بازنگری تصمیم امارت اسلامی در بخش توقف فعالیت خود در افغانستان است.

کمیته‌ی سویدن برای افغانستان، هم‌چنان از وضعیت هزاران کارمندش در ۱۶ ولایت و میلیون‌ها نیازمند که از خدمات این کمیته مستفید می‌شدند، نگرانی دارد.

سخن‌گوی این کمیته، می‌افزاید: «در سال ۲۰۲۳ حدود ۳.۷ میلیون افغان از خدمات کمیته‌ی سویدن مستفید شدند. اگر این وضعیت دوام بکند، ما نگران آن‌ها هستیم و هم‌چنان حدود هفت‌ هزار تن در ۱۶ ولایت افغانستان در کمیته‌ی سویدن مصروف کار بودند و ما نگران آن‌ها هستیم.»

فیض‌محمد نظری که از سال‌ها به این ‌سو در چوکات کمیته‌ی سویدن به ‌عنوان آموزگار کار می‌کرد، از بی‌سرنوشتی خود و هم‌کارانش ابراز نگرانی می‌کند. نظری به سلام‌وطندار می‌گوید: «متأسفانه با بسته‌شدن خدمات کمیته‌ی سویدن، ما بی‌کار شدیم. نه تنها ما؛ بل که چندین تن از هم‌کاران ما نیز بی‌کار شدند و ما با مشکلات اقتصادی زیادی روبه‌رو هستیم.»

یکی از بخش‌های عمده‌ی فعالیت کمیته‌ی سویدن برای افغانستان، پشتیبانی از افراد دارای معلولیت و کار روی بازتوانی آن‌ها بود و توقف فعالیت این کمیته، این افراد را در وضعیت ناروشنی قرار داده است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

سیدمحمد یزدان‌پرست، سخن‌گوی انجمن دادخواهی برای حقوق معلولان در بلخ، در این باره می‌گوید: «در حال حاضر، حداقل در زون شمال افغانستان حداقل ۱۲۰۰ دانش‌آموز نابینا و ناشنوا تحت حمایت کمیته‌ی سویدن بود که از توقف فعالیت این کمیته از ماه جولای سال گذشته هم‌کاری با این معلولان قطع شده است و این تأثیر منفی روی ادغام اجتماعی افراد دارای معلولیت در جامعه داشته است.»

فضل‌الحق هاشمی، رییس انجمن معلولان در غزنی، نیز در این باره می‌گوید: «معلولین در حالت سرگردانی به سر می‌برند؛ یک پای شان اگر یک کمربند کار داره یا مثلاً یک پیچش خراب است، این‌ها خود شان ترمیم کرده نمی‌توانند، مجبور هستند بروند کابل به صلیب سرخ و صلیب سرخ هم‌ که هست کار کمیته‌ی سویدن را ترمیم نمی‌کند تا خودش پای جور نکرده باشد.»

با این همه، امارت اسلامی می‌گوید که هم‌اکنون تصمیمی برای آغاز دوباره‌ی فعالیت کمیته‌ی سویدن برای افغانستان وجود ندارد. ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «بعد از این که در سویدن قرآن‌کریم توهین شد و حکومت سویدن هم کدام کاری نکرد، بعد از آن امارت اسلامی تمام فعالیت‌های سویدن را در افغانستان متوقف کرد و این تصمیم، فعالیت کمیته‌ی سویدن را متوقف می‌سازد.»

کمیته‌ی سویدن برای افغانستان، در بخش‌های ارائه‌ی خدمات همگانی از جمله معارف، صحت، بازتوانی افراد دارای معلولیت و توسعه‌ی روستاها با تمرکز به زنان، کودکان و افراد دارای معلولیت، از دهه‌ها به این ‌سو فعالیت داشت. این کمیته‌، یک نهاد مستقل و بدون هیچ گونه وابستگی به دولت سویدن است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: