شماری از منابع به سلاموطندار میگویند، هیأتهای گفتوگوکنندۀ دولت افغانستان و گروه طالبان، گفتوگوها روی آجندای نهایی را به دور دوم این گفتوگوها گذاشتهاند و قرار است گفتوگوها را برای مدتی متوقف کنند.
به نقل از منابع، دو طرف فهرستی از یادداشتها را برای آجندای نهایی تبادله کردهاند، اما گفتوگو و توافق روی آن پس از وقفه صورت خواهد گرفت.
منبعی از شورای عالی مصالحۀ ملی با تأیید این موضوع به سلاموطندار تصریح میکند که به دلیل نبود پیشرفت مورد توجه در گفتوگوها، تصمیم گرفته شده که دور نخست خاتمه یافته و پس از یک وقفه دور بعدی آغاز شود.
به گفتۀ منبع، گفتوگوها روی اینکه وقفه چگونه صورت بگیرد، از کجا آغاز شود و چند روز ادامه یابد، ادامه دارد و ممکن است امروز یا فردا به توافق برسند.
یک عضو هیأت گفتوگوکنندۀ دولت نیز از صحبتهای هیأتهای دو طرف روی توقف موقتی گفتوگوها خبر میدهد و میگوید که گفتوگوها روی زمان آغاز این وقفه ادامه دارد.
«طرزالعمل تمام شده، به آجندا داخل شدهایم و امکان دارد که بعد از این یک وقفه گرفته شود. امروز و فردا ما بحث داریم که چهوقت آغاز شود و برای چه مدتی باشد. ما به آجندای نهایی داخل نشدهایم، هر کس اولویت خود را پیش کرده و اولویت ما آتشبس است، ببینیم که بحث تفصیلی صورت بگیرد که چه مشترکات و چه اختلافات است.»
حمدالله محب، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور غنی در رشته توییتی با پیشنهاد ادامۀ گفتوگوهای جاری صلح در داخل کشور گفته است که صلح در بیرون از کشور، صلحکنندهگان را از شرایط خارجی متأثر میکند.
از سویی هم، شماری از آگاهان سیاسی به این باور اند که هیأتهای گفتوگوکننده استقلالیت ادامۀ گفتوگوها را ندارند و به دلیل تعطیلی سال آیندۀ میلادی، طرفهای گفتوگوکننده نیز ناگزیر به توقف روند اند.
احمد سعیدی، آگاه سیاسی میگوید که گفتوگوها مستقیم زیر نظر خارجیهاست و هیأت استقلالیتی ندارد؛ چون آنها به کریسمس رفتهاند و تا ختم نشود، هیأت هم گفتوگویی نمیکند.
به گفتۀ او، هر دو طرف در ساحۀ مقناطیسی خارجیها قرار دارند و خارجیها تا بیست روز دیگر نمیتوانند حضور داشته باشند، دو طرف را نیز رخصت کردند.
بحث روی ایجاد وقفه در حالی مطرح میشود که عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی سهشنبۀ هفتۀ گذشته، هژدهم قوس/آذر در نشستی زیر نام «صلح، رسانهها و جامعۀ مدنی» از آغاز بحثهای جدی در گفتوگوهای صلح خبر داده بود.