ادارۀ بازرس ویژۀ آمریکا برای بازسازی افغانستان یا سیگار در تازهترین گزارش سالانهاش زیر نام ساحۀ بلند خطر پیرامون خطرات جدی موجود در افغانستان هشت خطر احتمالی را برجسته کرده است که افزایش ناامنیها در صدر آن قرار دارد. به نقل از گزارش، با وجود امیدواریها پس از توافق دوحه و گفتوگوهای صلح بینالافغانی برای صلح و کاهش خشونتها، حملههای طالبان افزایش یافته است.
در کنار امنیت، مبهمبودن کمکهای مالی، ادغام مخالفان مسلح، فساد سیستماتیک، بطیشدن رشد اقتصادی، کاروبار مواد مخدر، تهدیدها در برابر حقوق زنان، عدم نظارت از برنامهها و کمکهای جامعۀ جهانی از جمله خطرات جدیییست که سیگار در گزارشش پیشبینی کرده است.
در گزارش سیگار آمده است: «تلفات بلند نیروهای امنیتی افغان مستقیم بر تواناییهای آنها در امر مبارزه با شورشیان تأثیر میگذارد، قوت آنها نهتنها بهخاطر تلفات کاهش یافته است؛ بلکه استخدامهای تازه و بیتجربه نظر به گذشته در آن امر تأثیر داشته است.»
خواستیم دربارۀ گزارش سیگار دیدگاه ارگ ریاستجمهوری را هم داشته باشیم؛ اما با تماسهای پیهم موفق نشدیم.
اما آگاهان نظامی با تأیید خطرات پیشبینیشده از سوی ادارۀ بازرس ویژۀ آمریکا در امور بازسازی افغانستان میگویند که اگر ظرفیت بزرگی در بخش کمکرسانی و حضور نیروهای ناتو در افغانستان وجود نداشته باشد، وضعیت بیشتر از هر زمانی آشفتهتر خواهد شد.
با این حال، جان سوپکو، بازرس ویژۀ آمریکا برای بازسازی افغانستان در یک نشست آنلاین در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالملل در واشنگتن گفته است که خروج پیمانکاران دفاعی خارجی از افغانستان میتواند برای نیروهای امنیتی این کشور ویرانگرتر از خروج سربازان آمریکایی باشد.
به گفتۀ او، تا ماه اکتبر بیش از ۱۸ هزار پیمانکار از جمله ۶ هزار آمریکایی و ۷ هزار پیمانکار کشورهای دیگر در افغانستان فعال بودند.