اداره‌ی بازرس ویژه‌ی امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)، روز گذشته با ارائه‌ی گزارشی به کمیته‌ی روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا پیرامون سازوکار مدیریتی و نظارتی سرمایه‌ی صندوق امانی افغانستان در بانکی در سویس، معلومات داده ‌است.

در این گزارش ۵۵صفحه‌ای، سیگار مدعی شده‌ که از سرمایه‌ی ۳.۵میلیارددالری صندوق امانی افغانستان، امارت اسلامی سوءاستفاده کرده‌ و این صندوق هیچ سودمندی‌ای به شهروندان افغانستان نداشته است.

اداره‌ی بازرس ویژه‌ی امریکا برای بازسازی افغانستان، در گزارش خود تأکید کرده که با وجود تلاش‌های زیاد، نتوانسته است‌ مشخص کند که از صندوق امانی افغانستان، برای پشتیبانی کدام فعالیت‌ها به سود شهروندان این کشور استفاده می‌شود.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در بخشی از این گزارش آمده ‌است: «با گذشت بیش از یک سال از ایجاد صندوق امانی در سویس، تا کنون از این صندوق برای فعالیت‌هایی که به سود مردم افغانستان باشد، پرداخته نشده است.»

۱۶ ماه پیش پس از چانه‌زنی‌های زیاد بر سر هفت میلیارد دالر منجمدشده‌ی افغانستان در امریکا، ۳.۵ میلیارد آن به بانکی در سویس انتقال یافت و قرار بر این بود که با نگه‌داری این پول در صندوق امانی، از آن برای پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی مرتبط به افغانستان استفاده شود.

با این که در این مدت این سرمایه‌ی افغانستان ۱۵۵ میلیون دالر سود داشته است‌، آگاهان می‌گویند که نگه‌داری و مدیریت این سرمایه‌ی افغانستان با شیوه‌ی کنونی، برای شهروندان سودی به هم‌راه نداشته است.

ظاهر بهزاد، آگاه مسائل اقتصادی، در این باره می‌گوید: «به نظرم با این پول قراردادها بسته شود، با شرکت‌های بین‌المللی برای پروژه‌های اقتصادی در افغانستان تا مؤثر واقع شود و با این شکل فعلاً که نگه‌داری می‌شود و منجمد است، مؤثریت ندارد.»

عبدالنصیر رشتیا، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، نیز در این باره می‌گوید: «فعلاً این پول‌ها به دست‌رس حکومت افغانستان و مردم افغانستان قرار ندارد؛ برای همین، ممکن این پول حیف‌ومیل شود یا در جایی استفاده نشود که به منفعت مردم افغانستان باشد.»

هرچند سیگار مدعی شده است که امکان سوءاستفاده از سرمایه‌ی صندوق امانی از سوی امارت اسلامی وجود دارد؛ اما مسئولان صندوق امانی و امارت اسلامی، تا زمان نوشتن این گزارش به پرسش سلام‌وطندار در این راستا پاسخ ندادند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

از این میان، عبدالرحمان حبیب، سخن‌گوی وزارت اقتصاد حکومت سرپرست، بدون اشاره به مؤثریت صندوق امانی برای افغانستان و تأکید بر لزوم ایجاد برنامه‌های بنیادی اقتصادی برای بیرون‌رفت از فقر، از جهان می‌خواهد که برای آزادسازی سرمایه‌های افغانستان گام‌های مسئولانه بردارد.

او می‌افزاید: «در شرایط فعلی که کشور به برنامه‌های بنیادی اقتصادی نیاز دارد، برای بیرون‌رفت از فقر و مشکلات اقتصادی، جامعه‌ی جهانی باید برای برداشتن تحریم‌های بانکی و آزادساختن سرمایه‌های افغانستان، گام‌های مسئولانه بردارد.»

حکومت امریکا پس از به‌قدرت‌رسیدن امارت اسلامی در افغانستان، هفت میلیارد دالر ذخایر ارزی افغانستان در امریکا را منجمد کرده و پس از مدتی، سه میلیارد ۵۰ میلیون آن را به یک بانک در سویس در چوکات صندوق امانی انتقال داده ‌است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: