وزارت تحصیلات عالی در تازه‌ترین فیصله‌اش روزهای جفت هفته (شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) را به دانش‌جویان دختر و روزهای تاق هفته (یک‌شنبه، سه‌شنبه و پنج‌شنبه) را به دانش‌جویان پسر در نظر گرفته است. به این ترتیب، از این پس دانش‌جویان دختر و پسر یک روز در میان برای آموزش به دانشگاه خواهند رفت.

شورای علمی دانشگاه کابل گفته است که این طرح در تمامی دانشگاه‌های دولتی کشور اجرا خواهد شد. این طرح که از سوم ماه جاری خورشیدی (ثور) به اجرا گذاشته شده است، بر بنیاد آن در ۷ ساعت درسی ۷ یا ۸ کریدیت آموزش داده می‌شود. هم‌چنان براساس این طرح، دانش‌جویان از ساعت ۸ صبح تا ۳ پس از چاشت باید درس‌های نظری را فرا گیرند.

با این حال، شماری از روان‌شناسان می‌گویند که ذهن انسان توانایی درک درس‌های دانشگاه در طول ۷ ساعت متواتر را ندارد. دکتر زهرا میرزایی، یک تن از روان‌شناسان کشور می‌گوید که با زیادشدن زمان درسی، ذهن دانش‌جویان خسته می‌شود و توانایی یادگیری آنان کاهش می‌یابد. به باور او، با این شرایط، کیفیت درس نیز پایین خواهد آمد.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

روان‌شناسان می‌افزایند که مغز انسان از یک محدودۀ مشخص ساخته شده است که بالاتر از آن را نمی‌تواند درک کند. روان‌شناسان، از مقایسۀ دانش‌جویان افغانستان با دانش‌جویان کشورهای خارجی می‌گویند که ذهن دانش‌جویان افغانستان، در کُل متمرکز به درس نیست.

به گفتۀ آنان، دانش‌جویان در کنار مشکلات روزمره و کشوری، به مشکلات اقتصادی نیز فکر می‌کنند. روان‌شناسان تأکید می‌کنند که با اجرای چنین طرحی، انگیزه و نشاط تحصیلی از دانش‌جویان گرفته می‌شود و در نتیجه سبب اُفت و فرسوده‌گی تحصیلی خواهد شد.

دکتر عبدالحسینی، یک تن از روان‌شناسان، به سلام‌وطندار می‌گوید: «ما وقتی که محصلان عزیز ما را می‌گوییم که شما از صبح تا دیگر درس بخوانید و نتیجه هم بخواهیم، او هم به شکل تئوری و مغزی. انسان آن‌قدر برداشت بالا ندارد.»

سیدروح‌الله رضوانی، یک تن دیگر از روان‌شناسان، نیز به سلام‌وطندار می‌گوید: «این موضوع فقط می‌تواند سبب فرسوده‌گی تحصیلی، اُفت تحصیلی و نهایتاً بی‌نتیجه‌بودن اصل تحصیل در دانشگاه بشود.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

در همین حال، شماری از استادان دانشگاه‌ها نیز این طرح وزارت تحصیلات عالی را ناقص و غیرمعقول می‌دانند و می‌گویند که این طرح بیش‌تر مبنای سیاسی دارد. حامد عبیدی، سخنگوی پیشین وزارت تحصیلات عالی و یکی از استادان پیشین دانشگاه کابل، به سلام‌وطندار می‌گوید که عملی‌شدن تصمیم وزارت تحصیلات عالی، زمینۀ تحقیق‌های علمی را از استادان خواهد گرفت و دانشگاه‌ها بیش‌تر از این‌که تحقیق‌محور باشند، آموزش‌محور خواهند بود.

از سویی هم، بیت‌الله حمیدی، یکی دیگر از استادان پیشین دانشگاه کابل، می‌گوید که امارت اسلامی با این طرح می‌خواهد مرکزهای علمی را به‌روی دانش‌جویان ببندد. او می‌افزاید: «این طرح بسیار تناقضات دارد و باعث بیش‌ترشدن مشکلات دانش‌جویان می‌شود. این موضوع سه روز درس‌خواندن دختران و سه روز درس‌خواندن پسران نیست، اصل موضوع قطع‌کردن دست‌رسی به مرکزهای علمی محصلان است.»

گفتنی‌ست دانش‌جویان در واکنش به این طرح وزارت تحصیلات عالی گفته‌اند که چنین طرحی برای آنان هیچ مؤثریتی ندارد و آنان این طرح را هدردادن وقت می‌دانند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: