مؤسسۀ رسانه‌یی سلام افغانستان (رادیو سلام‌وطندار) امروز یافته‌های نظرسنجی‌اش دربارۀ میزان انگیزۀ درسی و امیدواری دانش‌جویان به آیندۀ تحصیلی و کاری پس از حاکمیت امارت اسلامی را، در یک نشست خبری همه‌گانی کرد. این نظرسنجی در جریان ماه‌های ثور و جوزای سال روان انجام شده‌ است.

در این نظرسنجی با ۲۷۵ دانش‌جو و ۳۸ استاد دانشگاه در ۱۸ دانشگاه دولتی و خصوصی از پنج ولایت بزرگ کشور (کابل، هرات، کندهار، بلخ و ننگرهار) مصاحبه شده‌ است که در نتیجۀ آن ۷۳ درصد دانش‌جویان از کاهش یا نداشتن انگیزۀ درسی پس از روی‌کارآمدن دوبارۀ امارت اسلامی خبر داده‌اند.

گل‌محمد گران، مسئول بخش خبر سلام‌وطندار، با ارائۀ نتایج این نظرسنجی می‌گوید: «هدف ما از انجام این سروی این بود که ببینیم وضعیت دانش‌جویان و انگیزۀ درسی آنان و هم‌چنان امیدشان به آیندۀ تحصیلی و کاری‌شان چه‌گونه است و آن را برای بهبود وضعیت و نظام تحصیلی کشور با وزارت تحصیلات عالی شریک کنیم.»

در این نظرسنجی، وضعیت امیدواری دانش‌جویان به آیندۀ تحصیلی و کاری و هم‌چنان انگیزۀ استادان دانشگاه‌ها به تدریس و تحقیقات علمی، نیز مورد بررسی قرار گرفته ‌است.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

حدود ۵۶ درصد استادانی که در این نظرسنجی شرکت کرده‌‌، گفته‌اند که هیچ انگیزه‌یی برای تدریس ندارند یا هم انگیزۀ آنان کاهش یافته است. ۷۴ درصد استادان گفته‌اند که با حاکمیت امارت اسلامی میزان فرصت‌ها و شرایط برای تحقیق و تهیۀ مواد درسی کاهش یافته است یا به کلی فرصتی برای آن ندارند.

با این همه، سلام‌وطندار در این نشست خبری برای رفع چالش‌هایی که در این نظرسنجی بیان شد، پیشنهادهایی نیز ارائه کرد.

بهشته محمدی، ویراستار بخش فارسی سلام‌وطندار، می‌گوید که امارت اسلامی ضمن فراهم‌سازی زمینۀ تحقیق برای محققان و گزارش‌گران دربارۀ تحصیلات عالی، چرایی و چه‌گونه‌گی کاهش انگیزۀ درسی در تحصیلات عالی را نیز بررسی کند و برای حل آن دست به کار شود.

او می‌افزاید: «ما پیشنهاداتی به وزارت تحصیلات عالی، به محققان و گزارش‌گران داریم. پیشنهاد اول ما از وزارت تحصیلات عالی این است که زمینۀ تحقیق را در تحصیلات عالی باز بگذارند. ما متأسفانه در هنگام انجام این سروی با مشکلات زیادی روبه‌رو شدیم.»

شرکت‌کننده‌گان این نشست و فعالان رسانه‌یی با استقبال از این نظرسنجی، انجام چنین تحقیقات را در حل مشکلات کشور مؤثر و مفید می‌خوانند. سیدعلی‌اصغر اکبرزاده، عضو فدراسیون ژورنالیستان و نهادهای رسانه‌یی افغانستان، می‌گوید: «این نظرسنجی واقعاً یک کار بزرگ ژورنالیزم تحقیقی‌ست، این گزارش یک خط کاری را برای وزارت تحصیلات عالی کشور ارائه کرد.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

در همین حال، نماینده‌گان وزارت تحصیلات عالی که در این نشست شرکت کرده‌اند، از تلاش‌ها برای رفع  چالش‌هایی که سبب کاهش انگیزه در تحصیلات عالی شده است، اطمینان می‌دهند.

سیداسماعیل روحانی، سرپرست معینیت امور محصلان وزارت تحصیلات عالی، اطمینان می‌دهد که در صورت نیاز، کمیته‌یی در این زمینه ایجاد خواهند کرد.

گفتنی‌ست که در این نظرسنجی با دانش‌جویان ۱۸ دانشگاه معتبر کشور (۹ دانشگاه خصوصی و ۹ دانشگاه دولتی) مصاحبه شده است. هم‌چنان از مجموع این رقم ۹ دانشگاه آن از کابل و ۹ دانشگاه دیگر از ۴ ولایت بزرگ انتخاب شده است. روش جمع‌آوری معلومات و تحلیل داده‌های این نظرسنجی، کمی می‌باشد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: