شماری از باشندگان ولسوالی مارجهی هلمند، از درماننشدن درست بیماران شان در مرکزهای درمانی و دریافتنکردن دارو، گلایه دارند. نعمتالله دلسوز، باشندهی ولسوالی مارجه که پایش در یک بازی فوتبال آسیب دیده، مجبور است برای درمان و پانسمان پایش هفت کیلومتر مسافت را طی کند تا به مرکز صحی برسد. او به سلاموطندار میگوید: «در مناطق دوردست مارجه، هیچ خدمات صحی وجود ندارد. مردم مجبور اند هفت تا هشت کیلومتر پیادهروی کنند تا بیماران خود را به مرکزهای صحی برسانند. حتا گاهی، شماری از بیماران پیش از رسیدن به مرکزهای صحی، جان میدهند. افزون بر این، پزشک زن خیلی کم است و آنانی هم که حضور دارند، تنها در بخش پیشگیری از مرگومیر مادران و کودکان کار میکنند. در بخشهای دیگر پزشکان زن وجود ندارد.»
حمیدالله، باشندهی منطقهی «تریخ ناور»، ولسوالی مارجه که بیمار خود را به شفاخانهی مرکزی آورده است، میگوید که ارائهی خدمات صحی در این ولسوالی، خیلی محدود است. او میافزاید: «مشکلات بیماران ما باید حل شود. برای یک واکسین ساده، ما را به لشکرگاه میفرستند. مردم خسته اند و توان درمان بیماران خود را در لشکرگاه یا جاهای دیگر ندارند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
همین گونه، محمدزمان، باشندهی منطقهی «بولک»، ولسوالی مارجه که بیمار خود را به شفاخانهی مرکزی آورده است، نیز میگوید: «دارو کمیاب است و گاهی حتا نیم پاکت تابلیت به مریضان ما میدهند. خواست ما این است که داروی مناسب بدهند. باشندگان ولسوالی مارجه و تریخ ناور، خیلی فقیر اند که حتا توان پرداخت پول یک نسخه دارو را هم ندارند.»
در همین حال، مسئولان صحی در ولسوالی مارجه، میگویند با این که در بخش صحی این ولسوالی، در مقایسه با سه سال پسین، کارهای زیادی انجام شده است؛ اما با توجه به جمعیت کنونی این ولسوالی، کمیت خدمات صحی باید گسترش یابد. حاجی بشیر، مدیر صحت عامهی ولسوالی مارجه، میگوید که این ولسوالی، نزدیک به ۵۰۰ هزار تن جمعیت دارد و مرکزها و پرسنل موجود در بخش صحت، برای خدماترسانی به آنان کافی نیست. او میافزاید: «هماکنون، خدمات صحی به همه نمیرسد؛ زیرا این ولسوالی بزرگ و پرجمعیت است. بیشتر مناطق هموار این ولسوالی حالا فعال شده که خدمات صحی در آن جا وجود ندارد. در تمام این ولسوالی، ۲۲ مرکز صحی وجود دارد که از این میان، ۱۵ مرکز ثابت و هفت مرکز دیگر سیار است.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
نقیبالله اعظمی، آمر صحت ولسوالی مارجه، میگوید که مرکزهای صحی، تنها در چند منطقهی محدود خدمات عرضه میکنند. او میافزاید: «ما در بخش واکسین، در بخش پیشگیری از مرگومیر مادران و کودکان خدمات عرضه میکنیم. در بخش بیماران سرپایی و همچنین در بخش تغذیه، نیز خدمات ارائه میکنیم.» به گفتهی آقای اعظمی، اگر برای تأمین مالی، تجهیز و توسعهی مرکزهای درمانی این ولسوالی تلاش شود، مشکلات کنونی مردم در بخش صحت تا حد زیادی برطرف خواهد شد.
این در حالی است که باشندگان بیشتر بخشهای دوردست هلمند، از دسترسینداشتن به خدمات صحی شکایت دارند.