شماری از باشندگان مرکز و ولسوالی‌های دوردست لوگر، می‌گویند که به دلیل ارائه‌ی خدمات درمانی به موقع از سوی قابله‌ها به مادران، میزان مرگ‌ومیر مادران و نوزادان در این ولایت کاهش یافته است.

شایسته، باشنده‌ی شهر پل‌علم، مرکز لوگر، می‌گوید که ارائه‌ی خدمات درمانی به مادران باردار در مرکزهای درمانی شهر پل‌علم، در مقایسه با گذشته بهبود یافته است.

او می‌افزاید: «به خاطر فعالیت قابله‌ها، مشکلات بهداشتی زنان کم شده است. اکنون در بسیاری از ولسوالی‌ها زنان به قابله‌ها دست‌رسی دارند؛ اما این دست‌رسی محدود است و باید مرکزهای درمانی در ولسوالی‌های دور نیز ساخته شود.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

صدف صالح، دیگر باشنده‌ی لوگر، نیز می‌گوید که برای دست‌رسی بیش‌تر بیماران به خدمات درمانی، نیاز است که شمار قابله‌ها و مرکزهای درمانی در ولسوالی‌های دوردست افزایش یابد.

او می‌افزاید: «فعالیت قابله‌ها برای زنان مهم است. ۵۰ درصد افراد جامعه را زنان تشکیل می‌دهند و این زنان برای درمان بیماری‌های شان به دلیل محدودیت‌ها و فرهنگ، نزد پزشکان مرد مراجعه نمی‌کنند؛ زنان به پزشکان و قابله‌ها اعتماد دارند و نزد آن‌ها مراجعه می‌کنند.»

این باشندگان لوگر، از وزارت صحت عامه و نهادهای بین‌المللی می‌خواهند که برای عرضه‌ی خدمات بهتر درمانی به مادران باردار و کاهش مرگ‌ومیر آن‌ها، شمار مرکزهای درمانی و قابله‌ها را در ولسوالی‌های دوردست این ولایت، افزایش دهند.

در سوی دیگر، شماری از قابله‌ها در لوگر، می‌گویند که ارائه‌ی خدمات درمانی به موقع به بیماران، سبب شده است که میزان مراجعه‌ی زنان به مرکزهای درمانی، نسبت به گذشته افزایش یابد.

سیده‌ هاشمی، قابله در ولسوالی محمد‌آغه، می‌گوید که افزون بر افزایش میزان مراجعه‌ی بیماران، اعتماد آن‌ها به قابله‌ها نیز بیش‌تر شده است.

او می‌افزاید: «در بخش‌های دوردست شمار قابله‌ها کم است و مردم به ویژه بیماران، باید در این بخش‌ با قابله‌ها هم‌کاری کنند؛ چون قابله‌ها خانه و زندگی شان را رها کرده و برای ارائه‌ی خدمات درمانی به بیماران کار می‌کنند.»

سیده هاشمی، تأکید می‌کند با این که قابله‌ها با مشکلاتی مانند کم‌بود معاش و فشار کار روبه‌رو اند؛ اما به باشندگان این ولایت خدمات درمانی به موقع ارائه می‌کنند.

در همین حال، مسئولان ریاست صحت عامه‌ی لوگر، می‌‌گویند که اکنون در مرکزهای درمانی این ولایت بیش از ۱۰۰ قابله‌ سرگرم کار اند و تلاش‌ها برای افزایش شمار قابله‌ها جریان دارد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

سیدالرحمان قادری، رییس صحت عامه‌ی لوگر، می‌گوید که وزارت صحت عامه تلاش دارد در هم‌کاری با نهادهای بین‌المللی شمار قابله‌ها را در ولسوالی‌های دوردست این ولایت افزایش دهد.

او می‌افزاید: «فعالیت قابله‌ها در عرضه‌ی خدمات درمانی تأثیرگذار است؛ به همین خاطر میزان مرگ‌ومیر مادران و نوزادان کاهش یافته است. این قابله‌ها برای عرضه‌ی خدمات درمانی در ولسوالی‌ها و روستاهای دور کافی نیست؛ ما در تلاش حل این مشکل هستیم.»

این در حالی است که وزارت صحت عامه بارها اعلام کرده که ارائه‌ی خدماتی درمانی در افغانستان، نسبت به گذشته بهبود یافته است و این نهاد تلاش دارد زمینه‌ی دست‌رسی شهروندان را به خدماتی درمانی به گونه‌ی برابر فراهم کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: