شماری از باشندگان پکتیا، میگویند که به دلیل پایینرفتن سطح آب، چاهها و کاریزها در منطقهی «عسکری فامیلی»، «دانشگاه مینه» و دیگر بخشهای شهر گردیز، مرکز پکتیا، خشک شده است و آنها به آب آشامیدنی دسترسی ندارند.
اکنون، ۵۰۰ خانواده در منطقهی عسکری فامیلی، زندگی میکنند و تنها کاریزی که باشندگان این منطقه از آن آب آشامیدنی مورد نیاز شان را تهیه میکردند، خشک شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
باشندگان منطقهی عسکری فامیلی، میگویند که ریاست توسعه و انکشاف دهات پکتیا، به خانوادهها در این منطقه به گونهی موقت یک نل آب به درازای نیم اینچ ساخته است که برای رفع نیازهای شان بسنده نیست و آنها، ساعتها برای تهیهی آب از این نل، انتظاری میکشند.
جلالالدین، باشندهی منطقهی عسکریفامیلی، میگوید: «در نیم اینچ نل آب داده شده است؛ اما جوابگوی نیاز ۵۰۰ خانواده نیست. این جا خیلی از کودکان کوزههایی در دست دارند و تا ساعت ۸ یا ۱۰ شب برای گرفتن آب میآیند؛ ولی منتظر نوبت مینشینند. بعضی از خانهها چاه عمیق داشتند که تا ۵۰ یا ۶۰ متر هم میرسید؛ اما همه خشک شده اند.»
به گفتهی باشندگان منطقهی عسکری فامیلی، آب در این منطقه در حال خشکیدن است یا هم کرم زده و قابل نوشیدن نیست.
عادل، دیگر باشندهی منطقه عسکری فامیلی، میگوید که به دلیل کمبود آب، فرزندانش به بیماریهای پوستی مبتلا شده اند. او میافزاید: «کمبود آب آشامیدنی برای باشندگان منطقهی عسکری فامیلی، خیلی مشکل جدی شده است. آب کاریزها کثیف است و حتا باعث بیماری میشود. کودکان را دانه میزند که بعضیها به آن مرداردانه میگویند.»
باشندگان منطقهی عسکری فامیلی، همچنان میگویند که خود شان توان حفر چاه را ندارند و خواهان توجه بیشتر مسئولان اند.
مسئولان شبکهی آبرسانی گردیز، از مؤسسهها میخواهند که برای حل مشکل کمآبی با آنها همکاری کنند.
وحیدالله سباوون، مدیر شبکهی آبرسانی گردیز، میگوید که سطح آبهای زیرزمینی در بخشهایی از این شهر پنج متر کاهش یافته و به همین دلیل، برخی از چاهها و کاریزها خشک شده اند. او میافزاید که به دلیل نبود بودجه، نمیتواند به مشکل کمآبی در این منطقهها، رسیدگی کنند.
سباوون، میگوید: «مطمئناً مردم مناطق عسکری فامیلی، پوهنتون مینه و دیگر مناطق شهر گردیز که به ما مربوط میشود، از ما میخواهند که مشکل آب را حل کنیم؛ اما آن قدر بودجه نداریم. ما لیستها را جمعآوری کرده و در اختیار مرکز قرار دادهایم. مسئولان و نهادهای بینالمللی باید مشکلات مردم را حل کنند.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
کاهش سطح آبهای زیرزمینی در بخشهای مختلف افغانستان، یکی از بزرگترین چالشها برای شهروندان به شمار میرود که اگر کنترل نشود، سبب افزایش بیماریهای مختلف یا حتا مرگ میشود.