شماری از تولیدکنندگان کشمش در فراه، می‌گویند که هرچند امسال حاصلات انگور و تولید کشمش در این ولایت نسبت به سال‌های گذشته افزایش داشته؛ اما آن‌ها، با چالش نبود بازار مناسب برای فروش محصولات شان روبه‌رو اند.

تولیدکنندگان کشمش، از مسئولان می‌خواهند که برای فروش کشمش، بازار مناسب ایجاد و زمینه‌ی صادرات آن به بیرون از کشور را فراهم کنند.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

خان‌محمد، یکی از تولیدکنند‌‌گان کشمش در فراه، می‌گوید که برای خشک‌کردن انگور و تولید کشمش از روش‌های کیمیایی و فزیکی استفاده می‌کنند.

او می‌افزاید: «اول خس‌وخاشاک، برگ و دانه‌های گندیده‌ی انگور را جدا و خوشه‌های سالم و خوب پخته‌شده‌ی زرد را جمع می‌کنیم، بعد پوتاشیم‌کاربونیت یک کیلوگرام باشد، ۱۰۰ سی‌سی هم فولیک‌اسید و ۳۰ لیتر آب باشد در همان سطل می‌اندازیم و محلول درست می‌کنیم، بعد از یک دقیقه می‌کشیم و می‌بریم به کشمش‌خانه بالای نخ، می‌اندازیم و کشمش جور می‌شود.»

خان‌محمد، هرچند از مقدار کشمش‌های تولیدشده از باغ‌هایش رضایت دارد؛ اما می‌گوید که نبود بازار مناسب سبب شده است تا هر کیلوگرام کشمش را از ۱۳۰ تا ۱۶۰ افغانی بفروشد.

در همین حال، کارشناسان امور کشاورزی در فراه، می‌گویند که به دلیل آب‌وهوای مناسب در این ولایت انگور و کشمش باکیفیت تولید می‌شود.

شاه‌محمود نورزی، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید: «بعد از خشک‌شدن کشمش باید درجه‌بندی صورت بگیرد. بدون شک کشمش و انگور افغانستان در منطقه رقیبی ندارد؛ چون اقلیم افغانستان برای تولید آفتاب کافی دارد که باعث شیرین‌شدن انگور می‌گردد؛ در صورتی که در وقت خشک‌کردن معیارهای تخنیکی و مسلکی را مد نظر بگیریم.»

از سویی هم، تاجران کشمش در فراه، می‌گویند که برای بسته‌بندی کشمش در این ولایت، از روش‌های معیاری استفاده نمی‌شود و هم‌چنان نبود سردخانه‌های معیاری برای نگه‌داری محصولات آن‌ها را با مشکل روبه‌رو کرده است.

صبغت‌الله، یکی از تاجران کشمش در فراه، می‌گوید: «کشمش افغانستان زود خراب نمی‌شود، کیفیت خود را زود از دست نمی‌دهد و چیزی خوبی است. از بسته‌بندی کشمش راضی نیستیم؛ به خاطری که کارتن‌های درست ندارند، به معیارهای بین‌المللی بسته نمی‌شوند. یک تُن کشمش را به ۱۵۰ هزار افغانی می‌خریم.»

در سوی دیگر، شماری از باشندگان فراه، می‌گویند که کشمش این ولایت از کیفیت خوبی برخوردار است و کشمش را جزو عده های غذایی شان قرار داده اند.

نور احمد، باشنده‌ی فراه، می‌گوید: «امسال کشمش خوب است، کشمش نسبت به انگور فایده‌اش و فروش آن در بازارها بیش‌تر است: چون اکثر وقت‌ها در عیدها استفاده می‌شود، صبحانه مردم استفاده می‌کنند و نسبت به انگور زیاد استفاده دارد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری فراه، می‌گویند که بیش از ۷۵۰۰ باغ انگور در این ولایت وجود دارد که سالانه بیش‌تر از ۱۲۷ هزار متریک تُن انگور به دست می‌آید و بیش‌تر انگورها به کشمش تبدیل و به بازار عرضه می‌شود.

عبدالخالق شیرازد، مدیر عمومی خدمات زراعتی ریاست زراعت فراه، می‌گوید که آنان همواره راهنمایی‌های سودمندی را به تولیدکنندگان کشمش ارائه می‌کنند و در تلاش دارند تا بتوانند در هم‌آهنگی با نهادهای کمک‌کننده، زمینه‌ی فروش محصولات کشمش را در داخل و بیرون از کشور فراهم کنند. او، می‌افزاید: «در این قسمت با موسسه‌های هم‌کار صحبت‌های لازم کردیم و در آینده‌ی بسیار نزدیک در قسمت سورت و بسته‌بندی برنامه‌های آموزشی دایر خواهد گردید.»

به گفته‌ی تاجران در فراه، کشمش این ولایت به ویژه کشمش سیاه و سبز قلمی، در بازارهای داخلی و جهانی خریدار بیش‌تری دارد.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: