مسئولان اتحادیه‌ی ناشران افغانستان، می‌گویند که در دو سال گذشته، وزارت اطلاعات‌وفرهنگ جواز فعالیت نشریه‌های کتاب و کتاب‌فروشی‌ها را تمدید نکرده است و آن‌ها غیرقانونی فعالیت می‌کنند.

سیداحمد سعید، مسئول اتحادیه‌ی ناشران افغانستان، از وزارت اطلاعات‌وفرهنگ می‌خواهد که جواز فعالیت نشریه‌های کتاب و کتاب‌فروشی‌ها را تمدید کند.

او می‌گوید‌: «زمان تمدید جواز نشریه‌های کتاب و کتاب‌فروشی‌ها گذشته است و کسی به آن‌ها جواز نمی‌دهد و کاروبار شان غیرقانونی است. تا زمانی که حکومت و وزارت اطلاعات‌وفرهنگ به آن‌ها جواز توزیع نکند، کاروبار غیرقانونی است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در همین حال، شماری از نشریه‌های کتاب و کتاب‌فروشی‌ها در مارکت ملی در منطقه‌ی «پل سرخ» شهر کابل، کاهش فرهنگ کتاب‌خوانی و افزایش مالیات بر کتاب‌ها را، از مشکلات عمده‌ی ناشران و کتاب‌فروشان عنوان می‌کنند. آن‌ها، می‌گویند که حکومت سرپرست بایستی زمینه‌های بهتری را برای نشر و فروش کتاب فراهم کند.

پس از همه‌گیری کووید ۱۹ در ۲۰۲۰ به این سو، فعالیت نشریه‌های کتاب و کتاب‌فروشی‌ها در افغانستان به ویژه در کابل از رونق افتاده است و اکنون، افراد کمی برای خرید کتاب به کتاب‌فروشی‌ها مراجعه می‌کنند. این وضعیت سبب شده است که شماری از نشریه‌ها با خطر ورشکستگی و متوقف‌شدن روبه‌رو شود.

ناصر مقصودی، مسئول انتشارات مقصودی که از دو دهه به این سو در افغانستان فعالیت دارد، می‌گوید که به دلیل فروش‌نرفتن کتاب‌هایش، تا پایان این ماه انتشارات و کتاب‌فروشی‌اش را می‌بندد.

او می‌افزاید: «انتشارات مقصودی دو دهه در کابل کار کرده و عمده‌ترین مشکلات ما مشکلات اقتصای و کاهش فروش کتاب در بازار است. ما نمی‌توانیم بیش‌ از این استقامت کنیم و ما هیچ راه و چاره نداریم؛ جز این که بسته کنیم.»

هم‌چنان، علی کوهستانی، مدیرمسئول نشراتی مؤسسه‌ی مادر که در حوزه‌ی نشر و فروش کتاب فعالیت دارد، می‌گوید که برای جلوگیری از سقوط نشریه‌های کتاب، نیاز است وزارت اطلاعات‌وفرهنگ با ناشران و کتاب‌فروشان هم‌کاری کند.

او می‌افزاید: «خواست ما این است که سهولت‌های را به ناشران فراهم کنند و باید ریشه‌یابی شود. جلو کاهش فروشی کتاب و مالیه‌ی زیاد گرفته شود. ما به شاروالی/شهرداری، مالیه‌ی صنفی، امر صنفی، اظهارنامه‌ی مالیاتی، مالیه پرداخت می‌کنیم که به ما سنگین است.»

مسئولان در وزارت اطلاعات‌وفرهنگ، می‌گویند که مشکلات فنی توزیع جواز به ناشران و کتاب‌فروشان حل شده است و به زودی روند توزیع جواز آغاز خواهد شد.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

حیات‌الله مهاجر فراهی، معین امور نشراتی این وزارت، می‌گوید که به منظور سهولت‌های بیش‌تر به ناشران، برنامه‌هایی را روی دست دارند.

او می‌‌افزاید: «بعضی مشکلات فنی حل شده است و به زودی توزیع جواز به ناشران و کتاب‌فروشان آغاز خواهد شد و ما سهولت‌های بیش‌تر مانند ساختن مارکت ویژه به ناشران و کاهش مالیه بر آن، برنامه‌هایی را روی دست داریم.»

بر اساس آمار اتحادیه‌ی ناشران افغانستان، ۱۰۰ نشریه‌ی کتاب و ۲۵۰ کتاب‌فروشی در کابل فعالیت می‌کند که در سال‌های پسین، ۳۰ درصد آن فعالیت خود را متوقف کرده و ۹۰ درصد دیگر آن با خطر ورشکستگی روبه‌رو است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: