مسئولان محلی بدخشان می‌گویند یک دستگاه تولید اکسیژن به شفاخانۀ ولایتی برهان‌الدین ربانی در شهر فیض‌آباد، مرکز این ولایت از سوی بنیاد منطقوی آقاخان و با پشتی‌بانی مالی کمیسیون اروپا به هزینۀ ۱۰۵ هزار دالر آمریکایی خریداری شده که ظرفیت تولید ۱۶ هزار و ۱۰۰ لیتر اکسیژن را در فی ساعت داراست.

به گفتۀ مسئولان، این دستگاه تولید اکسیژن روز گذشته نصب شده، توسط مسئولان محلی بدخشان و مؤسسه‌های هم‌کار گشایش یافته و به فعالیت آغاز کرده است.

شمس‌علی شمس، رئیس بنیاد منطقوی آقاخان در بدخشان می‌گوید که مصرف عادی اکسیژن برای نهادهای صحی این ولایت ماهانه به ۱۵ هزار لیتر می‌رسد؛ در حالی که ظرفیت تولید این دستگاه در ساعت به ۱۶ هزار و ۱۰۰ لیتر می‌رسد و در هر ۲۵ دقیقه ظرفیت ذخیره‌سازی یک بالون ۴۰ لیتره را دارا می‌باشد.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

آقای شمس می‌افزاید که در حالت عادی به‌طور ماهوار ۴۵۰ هزار افغانی، در بحرانی‌ترین حالت که گسترش بیماری سرخکان و طرق تنفسی باشنده‌گان این ولایت را تهدید کند، ۸.۵ میلیون افغانی و نیز در صورت گسترش بیماری کرونا ۴۵ میلیون افغانی، خرید اکسیژن هزینه بر می‌دارد که با نصب این دستگاه این معضل حل شده است.

به گفتۀ رئیس بنیاد منطقوی آقاخان، هم‌اکنون ۳.۵ میلیون دالر ظرفیت تولید اکسیژن خالص در بدخشان وجود دارد که از نگاه تولید اکسیژن این ولایت خودکفا شده و می‌تواند به ولایت‌های هم‌جوار نیز صادر کند.

در همین حال، همایون فروتن، رئیس شفاخانۀ ولایتی بدخشان، می‌گوید هنگامی که بیماری کرونا در افغانستان به‌ویژه در بدخشان گسترش یافت، واقعه‌ها و میزان مرگ‌ومیر بلند رفت که تنها وسیلۀ جلوگیری از وفیات، اکسیژن بود.

او می‌گوید یک ماشین که ظرفیت ذخیره‌سازی اکسیژن را نداشت در سال ۲۰۱۹ در شفاخانۀ ولایتی نصب شد که به دیگر شعبه‌ها اکسیژن پمپ می‌کرد و نیز ماهانه به تعداد ۱۵۰ بالون اکسیژن که هر بالون مبلغ ۱۲۵۰ افغانی هزینه بر می‌داشت از ولایت کندز وارد شد که مصارف گزاف بر بیماران وارد می‌شد؛ اما اکنون این همه چالش‌ها رفع شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

از سوی دیگر، نثاراحمد احمدی، معاون والی بدخشان، نصب این دستگاه را سهولت برای شهروندان نادار و بی‌بضاعت می‌داند و می‌افزاید که یک دستاورد بزرگ در زمینۀ پیش‌رفت بخش‌ صحی به شمار می‌رود.

گفتنی‌ست که در زمان همه‌گیری ویروس کووید ۱۹ شمار بسیاری از شهروندان به‌دلیل کم‌بود اکسیژن جان باختند. اخیراً در شماری از ولایت‌های کشور دستگاه‌های تولید اکسیژن با هم‌کاری مؤسسه‌های امدادرسان نصب و بهره‌برداری شده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: