پس از یک‌ونیم سال گفت‌وگوها میان آمریکا و طالبان سرانجام به تاریخ دهم حوت سال ۱۳۹۸ خورشیدی توافق‌نامۀ تاریخی صلح میان دو طرف در دوحه، پایتخت قطر به امضا رسید.

کاهش خشونت‌ها و آوردن صلح در افغانستان یکی از اهداف این توافق‌نامه گفته شده است.  از آن زمان تاکنون که یک‌سال می‌گذرد، چشم و امید مردم به گفت‌وگوهای صلح بین‌الافغانی در دوحه که روی چه‌گونه‌گی آوردن صلح در افغانستان چانه‌زنی می‌شود، دوخته شده است. اما خلاف انتظار مردم هم‌زمان با آغاز گفت‌وگوها میان هیأت جمهوری اسلامی افغانستان و نماینده‌گان طالبان در قطر، شهروندان کشور گواه افزایش ناامنی‌ها، ترورها و قتل‌های هدفمند و شکننده‌گی در سیاست و اقتصاد کشور بوده‌اند.

حمید عزیزی، آگاه روابط بین‌الملل می‌گوید که پس از امضای توافق‌نامۀ صلح میان آمریکا و طالبان در دوحه، آمریکا بیشتر و طالبان به گونۀ نسبی از آن سود برده‌اند. به گفتۀ او، پس از این توافق‌نامه تنها دولت افغانستان به خاطر موضع ضعیف‌اش به گونه‌یی میدان را باخته است.

آقای عزیزی می‌گوید: «در نتیجۀ موافقت‌نامۀ یک‌سال گذشته طالب دست‌آوردهای نسبی داشته، برندۀ کامل و مطلق ایالات متحدۀ آمریکا بوده، دولت افغانستان در موضع ضعف قرار گرفته است. عملاً هیچ تأثیر مثبتی در سرنوشت مردم افغانستان به میان نیامده، تلفات و خسارات بر مردم افغانستان افزایش یافته است.»

طارق فرهادی، مشاور پیشین رئیس‌جمهور غنی و از دیگر آگاهان روابط بین‌الملل می‌گوید که طالبان پس از این توافق‌نامه به عنوان یک گروه مشروعیت جهانی دریافت کرده‌اند و در کنار آن ۵هزار زندانی‌شان نیز آزاد شده‌اند.

به گفتۀ آقای فرهادی، سران حکومت افغانستان به نتیجه رسیدن روند صلح را به زیان و پایان قدرت‌شان می‌دانند و به همین دلیل در پی سبوتاژ آن هستند.

این آگاه راوبط ‌‌بین‌الملل امضای توافق‌نامۀ دوحه را جفا می‌خواند، «از دیدگاه افغانستان توافق‌نامه با طالبان یک جفاست. در حقیقت یک جفایی که آمریکا کرده است. آمریکا در دو دهه با حکومت افغانستان متحد بوده، اما یکباره با گروه دشمن یک قرارداد بسته کرده است. در این قرارداد منافع افغانستان کافی مدنظر گرفته نشده است.»

از سویی‌هم سیدسعادت منصور نادری، وزیر دولت در امور صلح امروز (یک‌شنبه، ۱۰ حوت/اسفند) در نشستی در کابل با انتقاد از توافق‌نامۀ صلح میان آمریکا و طالبان می‌گوید که این توافق‌نامه هیچ سودی برای افغانستان نداشته است. به گفتۀ آقای نادری، اگر توافق‌نامۀ صلح سودی در قبال می‌داشت، سطح خشونت و جنگ در افغانستان کاهش می‌یافت.

هم‌زمان با یک‌ساله‌گی توافق‌نامۀ صلح آمریکا و طالبان در قطر، گروه طالبان با نشر اعلامیه‌یی می‌گویند که این توافق‌نامه راه عملی را برای برقراری امنیت و ثبات در افغانستان، ایجاد کرده است. در این اعلامیه هم‌چنان آمده است که اگر در برابر این توافق‌نامه به هر بدیل دیگری تلاش می‌شود، نتیجۀ آن از همین اکنون محکوم به ناکامی است.

آمریکا و طالبان درست یک‌سال پیش از امروز توافق‌نامۀ صلح را در دوحه امضا کردند. در این مدت طالبان تنها در برابر نظامیان آمریکایی از انفجار، انتحار و حملات نظامی دست‌ کشیدند، اما بر خلاف انتظار مردم و هم‌زمان با گفت‌وگوهای صلح میان نماینده‌گان این گروه و دولت افغانستان، طالبان دست به حملات خونینی در سراسر کشور زده‌ا‌ند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: