امسال در حالی از ۱۳ فبروری، روز جهانی رادیو، در افغانستان بزرگداشت میشود که این رسانهی مهم و محبوب میان شهروندان، به دلیل مشکلات اقتصادی و محدودیتها، با کاهش کمیت و کیفیت نشراتی روبهرو است.
مسئولان شماری از رادیوها در کابل و ولایتها، به سلاموطندار میگویند که وضع محدودیتها بر رسانهها و مشکلات اقتصادی، روی کمیت و کیفیت نشرات رادیویی در افغانستان تأثیر منفی گذاشته است.
عصمتالله حلیم، مدیر نشرات «رادیو چنار» در کابل و رسول سرداش، مدیرمسئول «رادیو ارمغان» در جوزجان، میگویند که به دلیل وضعیت بد اقتصادی رادیوها، به فعالیت مؤثر رادیوها در سالهای پیش رو امیدواری ندارند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عصمتالله حلیم، میافزاید: «چالش اقتصادی است که حتا کادرترین افراد عضوهای مسلکی و اساسی خود را از دست داده اند. رادیوها توانمندی تأمین معاش کارمندان شان را ندارند. این وضع، بر کمیت تغییرات آورده و به جای سه نفر، یک نفر کار میکند؛ تعداد برنامهها کم میشود؛ وسایل تخنیکی ضعیف است؛ زیرا توانمندی تأمین برق برای ترانسمیتر کلان را نداریم.»
رسول سرداش، نیز میافزاید: «…نبود منابع اقتصادی بر کمیت و کیفیت نشرات تأثیر منفی مانده است.» شماری از کارکنان رادیوها، میگویند که محدودیتهای نشراتی رادیوها و وضعیت بد اقتصادی، سبب شده است که علاقهمندی مخاطبان نیز برای دنبالکردن برنامههای رادیویی کاهش یابد.
معصومه، گرداننده در یکی از رادیوها در کابل، میگوید: «وضع محدودیتها و تحریمها باعث میشود که رسانهها به آن شیوهای که باید کار کنند، کار نتوانند. این وضع، سبب کمشدن حمایتهای مالی شده و رادیوها نشرات وسیع و پوشش وسیع نمیتوانند؛ علاقهمندان شان کم شده روان است.»
بر اساس آمار اتحادیهی ژورنالیستان آزاد افغانستان، هماکنون بیش از ۲۵۰ رادیو در سراسر افغانستان فعالیت میکند.
فرهاد بهروز، معاون این اتحادیه، به سلاموطندار میگوید: «در حال حاضر ۲۵۷ رادیو در سراسر افغانستان فعالیت دارد. در بیشتر از دو سال گذشته ۱۹ رادیو تازه تأسیس شده است و ۲۴ رادیوی دیگر فعالیت شان را از سر گرفته اند. در یک سال گذشته نشرات نُه رادیو متوقف شده و هفت رادیو دوباره به فعالیت آغاز کرده اند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
رادیو، یکی از پرطرفدارترین رسانهها در میان شهروندان افغانستان است که به باور شماری از شنوندگانش، تعقیب برنامههای رادیویی، خاطرههای گذشته و صمیمیتهای شان را دوباره زنده میکند.
همایون، یکی از مخاطبان رادیو، میگوید که نزدیک به ۱۵ سال است برنامههای رادیویی را میشنود. «بیشتر برنامههای قدیمی، رسمورواجهای قدیمی را به ما زنده میکند؛ نشرات رادیو، خاطرات قدیم را به ما زنده میکند. سابق برق نبود و صمیمیت زیاد بود؛ همه کنار هم نشسته و با صمیمیت فراوان برنامههای رادیویی را تعقیب میکردیم.»
به مناسبت روز جهانی رادیو، وزارت اطلاعات و فرهنگ، از ادامهی پشتیبانی از فعالیتهای رادیویی در افغانستان اطمینان میدهد. هماکنون در سراسر افغانستان، بیش از دو هزار تن به شمول ۲۷۰ زن در رادیوها سرگرم کار اند.