صدای بلند دست‌فروشان، غرش جنراتورها، بلندگوهای فروشندگان آب معدنی، ازدحام ترافیک و گسترش ساخت‌وسازها، مجموعه‌ای از صداهایی است که از صبح زود تا نیمه‌های شب در فضای شهر طنین‌انداز است و آرامش بسیاری از باشندگان کابل را برهم زده است.

شماری از باشندگان از افزایش روزافزون آلودگی صوتی در پایتخت شکایت دارند؛ پدیده‌ای که به گفته‌ی آن‌ها، آرامش روزمره را مختل کرده و به یک نگرانی جدی شهری بدل شده است.

آلودگی صوتی در کابل اکنون تنها یک مزاحمت ساده نیست، بل به یک مشکل روزمره برای شهروندان تبدیل شده است.

زینب، باشنده‌ی ناحیه یازدهم شهر کابل، می‌گوید که این وضعیت بر آرامش روانی، تمرکز کاری و حتا سلامت خانواده‌ها تأثیر گذاشته است. «شب‌ها هم‌زمان صدای موتر و جنراتور است. صبح هنوز نشده که موتر آب معدنی می‌آید، بعد هم موتر زباله. بعضی روزها از شدت صدا سردرد می‌شویم.»

تهمینه، دختری که بیش‌تر روز را در خانه‌اش در ناحیه چهاردهم کابل سپری می‌کند نیز، می‌گوید که برای کاهش صدا ناچار است پنجره‌ها را ببندد. «در این مدت ساخت‌وساز خانه‌ها زیاد شده است. از یک طرف صدای موترها است، از طرف دیگر کارهای ساختمانی. بیش‌تر روزها کلکین‌ها را می‌بندیم؛ احساس می‌کنم خانه وسط سرک است.»

در بیرون از خانه و فضاهای عمومی نیز، شهروندان از تأثیر این وضعیت بر کار و زندگی روزمره شکایت دارند.

یاسر، راننده‌ی تاکسی در کابل، می‌گوید که آلودگی صوتی و ازدحام ترافیک کار روزانه را دشوار کرده است. «تمام روز در همین سروصدا کار می‌کنیم. گاهی از شدت ازدحام و صدا حتا مسیر را هم گم می‌کنیم.»

سمیع‌الله، دکان‌دار در یکی از بازارهای مزدحم کابل نیز، می‌گوید که صداهای بلندگوها و موترها برایش اذیت‌کننده است. «در جایی که دکان دارم، سروصدا بسیار زیاد است؛ صدای موترها و بلندگوها ما را خیلی اذیت می‌کند.»

در همین حال، روان‌شناسان هشدار می‌دهند که ادامه‌ی آلودگی صوتی می‌تواند پیامدهای جدی روانی و جسمی داشته باشد.

محمدالله بلوچ، روان‌شناس، می‌گوید: «آلودگی صوتی در روان‌شناسی یکی از عامل‌های مهم افزایش افسردگی است. هرچه صداهای مزاحم، ازدحام ترافیک و سروصدا در جامعه بیش‌تر باشد، سطح استرس نیز، افزایش می‌یابد و این موضوع می‌تواند به پرخاش‌گری، افسردگی و کاهش انگیزه در محیط کار منجر شود.»

در همین حال، شهرداری کابل، می‌گوید که برای کاهش آلودگی صوتی اقدام‌های عملی انجام داده است.

نعمت‌الله بارکزی، مشاور امور فرهنگی شهرداری کابل، می‌گوید: «بخش عمده آلودگی صوتی ناشی از استفاده بلندگو توسط دست‌فروشان و اصناف است. شهرداری کابل در سال گذشته بیش از ۱۵ هزار بلندگو را جمع‌آوری کرده و این روند هم‌چنان ادامه دارد. گشت‌های شهرداری در این زمینه با متخلفان برخورد خواهند کرد.»

آلودگی صوتی اکنون در کنار ترافیک و آلودگی هوا، به یکی از مشکل‌های جدی زندگی شهری در کابل تبدیل شده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: