مسئولان در برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد (WFP)، با نگرانی از گسترش ناداری در افغانستان، میگویند که در زمستان امسال نزدیک به ۱۶ میلیون شهروند این کشور نمیدانند که وعدهی غذایی بعدی شان را از کجا پیدا کنند. آنها، میافزایند که برنامهی جهانی غذا، برای زمستان امسال کمکهایش را به هفت میلیون تن در سراسر افغانستان افزایش داده است.
ضیاءالدین صافی، سخنگوی برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد در افغانستان، در گفتوگو با سلاموطندار میگوید که این برنامه برای رسیدگی به خانوادههای نیازمند، برای شش ماه آینده به ۶۷۰ میلیون دالر نیاز دارد.
او میافزاید: «برای سال ۲۰۲۴ برنامهی جهانی غذا توانسته است که بر اساس نیازهای واقعی در افغانستان برنامهریزی کند؛ اما مجبور شد که کمکها را بر اساس در دسترسبودن بودجه اولویتبندی کند. ما میخواهیم به ۲۰ میلیون نیازمند در افغانستان کمکرسانی کنیم؛ اما برای آن، به نزدیک به دو میلیارد دالر بودجه نیاز داریم و نیز این برنامه برای شش ماه آینده به منظور رسیدگی به خانوادههای نیازمند به ۶۷۰ میلیون دالر امریکایی نیازمند است.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
خداداد، باشندهی منطقهی «چهارقلعهی وزیرآباد» شهر کابل است که برای تأمین نیازهای خوراکی خانوادهاش، جادههای پایتخت را با بایسکل گشت میزند تا با جمعآوری اشیای قابل فروش از میان زبالهها، چند قرص نان به خانه ببرد. او، میگوید روزها میشود که با دستان خالی به خانه برمیگردد و شبها را با کودکانش با گرسنگی به صبح میرسانند.
خداداد، میافزاید که در یک سال گذشته تنها یک بار کمکهای انساندوستانه دریافت کرده است. «از صبح تا دیگر دنبال باتریهای خالی نوشابههای انرژیزا میگردم و بعضی روزها تا ۶۰ افغانی از فروش آن عاید میکنم و بعضی روزها با دستان خالی به خانه میروم.»
فیضالله، باشندهی منطقهی «کلوله پشته»ی شهر کابل، میگوید که سرپرست خانوادهی هشتنفرهی خود است. او میافزاید که هنوز از کمکهای انساندوستانه بیبهره بوده است و از نهادهای بینالمللی میخواهد که کمکها را به افراد مستحق توزیع کنند. «در منطقهی ما ۱۷۰ خانه است. در ۱۷۰ خانه پنج کارت کمک توزیع میشود و به دلیل نرسیدن کمک به همه، میان مردم جنجال هم پیش میآید. مردم را زیاد در کمکها بگیرند؛ مردم را میدانند که غریبنشین استند؛ سروی بیشتر کنند و کمکها را به آنها افزایش دهند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، مسئولان در وزارت اقتصاد، میگویند که آنان با راهاندازی برنامههای اشتغالزایی، تلاش میکنند رقم ناداری را در کشور کاهش دهند. عبدالرحمان حبیب، سخنگوی این وزارت، میگوید: «وزارت اقتصاد برای کاهش ناداری برنامههایی چون پشتیبانی از سکتور زراعت و ایجاد اشتغالزایی به ویژه آموزشهای فنی و حرفهای را راه انداخته و این از برنامههایی است که رقم ناداری را در کشور کاهش میدهد.»
گفتنی است که دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، به تازگی گفته که افغانستان همچنان با میزان بلند گرسنگی و سوءتغذیه روبهرو است و در سال روان میلادی، حدود ۱۵.۸ میلیون شهروند این کشور ناامنی شدید غذایی را تجربه خواهند کرد.