مسئولان در وزارت صحت عامه، امروز در برنامهای که به مناسبت بیستوپنجم اپریل، روز جهانی مبارزه در برابر بیماری مالاریا، در این وزارت برگزار شده بود، میگویند که میزان ابتلا به مالاریا در ۲۰۲۲ در مقایسه با سال پیش آن (۲۰۲۱)، ۴۵ درصد افزایش یافته است. حبیبالله آخوندزاده، معین عرضهی خدمات صحی این وزارت، در این برنامه میگوید که ۹۰ درصد مبتلایان را ولایتهای شرقی به خود اختصاص داده است.
او میافزاید: «در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۱۲۵ هزار و ۷۸۸ مورد ابتلا به مالاریا ثبت شده است که از این میان، ۹۰ درصد آن در ولایتهای شرقی مانند ننگرهار، لغمان، کنر و نورستان، ثبت شده است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
افغانستان، در کنار پنج کشور دیگر حوزهی شرقی مدیترانه، از جمله کشورهایی شمرده شده که هنوز هم با شیوع بلند مالاریا روبهرو است و میزان رویدادهای ابتلا به مالاریا در این مناطق، ۳۸ درصد افزایش دارد.
در همین حال، سازمان جهانی بهداشت، گفته که میزان مرگومیر ناشی از ابتلا به مالاریا نیز از ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ در شش کشور حوزهی شرقی مدیترانه به شمول افغانستان، ۵۵ درصد افزایش یافته است. این سازمان، همچنان تأکید دارد که در بخش مبارزه در برابر بیماری مالاریا در افغانستان، دستآوردهایی نیز داشته است.
لوو داینگ، نمایندهی سازمان جهانی بهداشت در افغانستان، با ارسال بیانیهای در برنامهی تجلیل از روز جهانی مبارزه در برابر بیماری مالاریا، گفته است: «دستآوردهای بزرگ سازمان جهانی بهداشت در بخش مبارزه با مالاریا در افغانستان، انکشاف پلان ملی استراتژی کنترل مالاریا برای چهار سال، از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶، انکشاف پروپوزل بهدستآوردن تمویل مالی، تهیهی پشهخانههای مشبوع برای خوست و پکتیا در پاسخ به آفتهای طبیعی مانند زلزله و سیلاب، اکمال بستههای اضطراری و تدویر برنامههای آموزشی، خلاصه میشود.»
وقوع رویدادهای طبیعی کمپیشینه، تغییر رفتار بیش از حد پشهها، آگاهی ناکافی مردم از برنامههای پیشگیرانه و دسترسینداشتن شهروندان به پشهخانهها و امکانات پیشگیرانه در برابر مالاریا، مهمترین عاملهای افزایش ابتلا به این بیماری عنوان میشود.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
با این همه، مسئولان در وزارت صحت عامه، با اطمیناندادن از تعهد به ازبینبردن بیماری مالاریا، خواهان تداوم همکاری سازمانهای بینالمللی در این زمینه اند. رییس عمومی کنترل و جلوگیری از امراض وزارت صحت عامه، میگوید: «خواست ما از تمام نهادهایی که در بخش صحت دخیل اند، این است که در قسمت آگاهی عامه در برابر بیماری مالاریا، با ما همکاری کنند تا ما افغانستان آزاد از مالاریا داشته باشیم.»
وزارت صحت عامه، تأکید دارد که محو کامل مالاریا، نیازمند سرمایهگذاری و نوآوری در این بخش است.