شماری از باغ‌داران در پروان، با شکایت از نبود بازار مناسب برای فروش میوه‌های خشک، می‌گویند که آن را با بهای ناچیز می‌فروشند. آن‌ها، می‌افزایند که در سال روان، در نرخ میوه‌های خشک در بازارهای داخلی نسبت به سال گذشته، ۶۰ درصد تغییرات آمده که سبب نگرانی شان شده است.

باغ‌داران در پروان، از حکومت سرپرست می‌خواهند که برای فروش محصولات شان بازار مناسب ایجاد کند.

عبدالباسط، باغ‌دار در روستای «قمچاق» ولسوالی سیاه‌گرد دره‌ی غوربند، می‌گوید که ثابت‌نبودن ارزهای داخلی و خارجی، بازار فروش میوه‌ی خشک نیز با رکود روبه‌رو است. او، می‌افزاید که سال گذشته، بخش زیادی از محصولاتش به آلمان، عراق، ترکیه، ایران و امارات متحده‌ی عربی صادر شد؛ اما امسال بهای این محصولات در بازارهای داخلی کاهش یافته است. »توت، چهارمغز و بادام از هر سه‌ی شان حاصل می‌گیریم، یک هزار چهار مغز خوب درجه‌ی اول ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ افغانی، چند نوع بادام سیرش از ۸۰۰ تا ۳۸۰۰ افغانی، کشته سیر ۱۵۰ تا ۱۲۰۰ افغانی که تقریباً ۱۰۰۰ تفاوت می‌کند و بازار خارجی ندارد.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

در همین حال، کارشناسان امور کشاورزی می‌گویند که باغ‌داران و کشاورزان باید محصولات شان نظر به تقاضا، تولید و عرضه کنند.

احمدزبیر قاضی‌زاده، کارشناس امور کشاورزی در پروان، می‌گوید که برای داشتن محصولات معیاری، حکومت باید با باغ‌داران و کشاورزان در زمینه‌ی آموزش حرفه‌ای هم‌کاری کند. «دهقانان ضرورت به آموزش‌های حرفه‌ای دارند، اتحادیه‌ها را راه‌اندازی و درجه‌بندی خوب بکنند، معلومات مورد نظر را پشت بسته‌های محصول فراهم بسازند که سبب می‌شود در بازار شناخت پیدا کند. نهادهای دولتی دوشادوش دهقانان کار و مشوره‌های تخنیکی فراهم کنند.»

بازرگانان میوه‌ی خشک در پروان، می‌گویند که به دلیل نبود صادرات، بازار فروش میوه‌ی خشک در داخل نیز کاهش یافته است.

مبشر، بازرگان میوه‌ی خشک در این ولایت، از حکومت می‌خواهد که برای افزایش صادرات محصولات میوه‌ی خشک، دهلیزهای هوایی را فعال کند. «یک مارکت درست نیست که ما محصولات خود را به یک قیمت خوب بفروشیم. کشته‌ای که به کشورهای خارجی عراق و ایران می‌رود، اگر راه موتر نباشد، دهلیز هوایی امکان دارد. امسال کشته فایده نکرد، درختش را می‌کشند و به جایش بادام می‌کارند، آن هم تا سه سال سر حاصل نمی‌آید. پارسال ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ فروخته شد و کشته و خسته/هسته ۶۰ درصد در نرخش تغییرات آمده است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، عبدالرحیم نعمانی، رییس زراعت، آبیاری و مالداری پروان، هرچند در باره‌ی نبود بازار فروش محصولات میوه‌ی خشک چیزی نمی‌گوید؛ اما می‌افزاید که به باغ‌داران و کشاورزان مشوره‌های فنی داده می‌شود که سبب افزایش میزان محصولات شده است.

«بادام در مساحت ۱۸۴۴ هکتار زمین تحت کشت قرار دارد و تولید پیش‌بینی‌شده‌ی آن امسال به مقدار ۳۰ هزار و ۶۸۸ تُن می‌باشد که نسبت به سال گذشته پنج تا هشت درصد افزایش و چهارمغز در مساحت ۲۹۱ هکتار زمین تحت کشت قرار دارد و تولید پیش‌بینی‌شده‌ی آن در سال روان به مقدار ۶۴۰ تُن می‌باشد که نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد.»

به باور کارشناسان اگر نهادهای مسئول برای محصولات کشاورزان بازاریابی کنند و روش‌های بسته‌بندی درست محصولات را به کشاورزان آموزش دهند، میوه‌های خشک با بهای بالا فروخته خواهد شد

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: